Bayramda şekeri fazla kaçırırsak gözlerimize ne olur?

Şeker Bayramı’nda ikram edilecek şeker ve tatlıları ölçülü yemeye dikkat edelim. Yoksa gözlerimizde aşağıda belirttiğim problemler oluşabilir.

Haberin Devamı

1. Bulanık görme

Kan şekeri çok yükselince, gözümüzün içindeki lens şişer. Bunun sonucunda görme bulanıklaşır. Görmenin eski haline dönebilmesi için, kan şekerinin normal sınırlara gelmesi gerekir. Bu süreç, 3 ay sürebilir. Böyle bir durumda, mutlaka göz doktorunuza başvurmalısınız. Göz doktorunuz gözlüğünüzü geçici olarak değiştirebilir ya da gözlüğünüzü değiştirmeden beklemenizi önerebilir.

2. Diyabetik retinopati (şeker hastalığının göze vurması)

Amerikan Diyabet Birliği, fazla şeker yemenin diyabete (şeker hastalığı) yol açmayacağını bildirmiştir. Ancak şeker ile tip 2 diyabet arasında ilişki olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Diyabeti olanlarda, retinopati gelişmesi 5-10 yıl alır. O nedenle yıllık göz muayenesi ile erken tanı ve tedavi sağlanması önemlidir.

Haberin Devamı

Diyabet, vücudumuzun insülin hormonunu üretmesini ya da kullanmasını zorlaştırır. Bunun sonucunda kan şekeri yükselir ve gözün retina (ağ) tabakasındaki küçük damarlara hasar vererek görme kaybına yol açar. Bu duruma “diyabetik retinopati” adı verilir. Diyabetik retinopati tedavisinde gözün ağ tabakasına lazer uygulanması veya göz içine iğne yapılması gibi tedaviler uygulanır. Hastalığın çok ilerlemesi halinde, ameliyat da gerekebilir.

3. Katarakt

Yüksek şeker seviyesi gözümüzün içindeki lenste şişme ve değişimlere yol açar. Şeker hastalığı olanlarda “katarakt” yani lensin şeffalığını yitirmesi riski 2 kez artar. Kataraktın günümüzdeki tek tedavisi ameliyattır.

4. Glokom (Göz tansiyonu)

Yüksek kan şekeri ve insülin, göz içindeki kanallarda daralmaya yol açar. Bunun sonucunda, göz içindeki sıvı göz dışına atılamaz ve göz içinde birikerek basınç artışına yol açar. Şeker hastalığı olanlarda glokom gelişme riski, şeker hastalığı olmayanlara kıyasla 2 kat fazladır. Glokom görmeyi tehdit eden, sinsi bir hastalıktır. Glokom ilk zamanlarda belirti vermez. O nedenle yılda bir göz muayenesi yaptırmak ve göz tansiyonunu ölçtürmek, erken tanı ve tedavi açısından önemlidir.

5. Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı

Yüksek kan şekeri seviyeleri, yaşa bağlı sarı nokta hastalığına yatkınlığı artırır. “Sarı nokta” veya “makula”, gözün ağ tabakasındaki görme merkezine verilen addır. Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı; görmenin azalmasına yol açan, ilerleyici bir hastalıktır. Tedavisinde göze özel vitaminler ve göz içine iğne tedavisi uygulanır.

Haberin Devamı

6. Göz kaslarında felç ve çift görme

Diyabet, kan dolaşımını bozarak göz kaslarında felce yol açabilir. Kas felcine bağlı olarak, 2 göz paralel hareket etmediğinde ise çift görme şikayeti oluşur. Çift görme, birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilir. Kan şekerini kontrol altına almak, bu problemi ortadan kaldırır.

7. Konjonktivit (gözün mikrop kapması)

Diyabet kontrol altında olmadığında, bağışıklık sistemi etkilenir ve infeksiyonlar artar. Şeker hastalarında “mikrobik konjonktivit” ve diğer göz enfeksiyonları sık görülür.

 

Yazarın Tüm Yazıları