Spiralin yan etkisi var mı?

Etkili bir doğum kontrol yöntemi olan spiralin yan etkisi var mıdır, kullanırken nelere dikkat edilmelidir? Merak edilen bu soruların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş verdi.

Haberin Devamı

İstenmeyen gebelikleri önlemesi açısından “spiral” ya da diğer bir ismiyle “rahim içi araç” etkili doğum kontrol yöntemleri arasında yer alır. Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Jinekolog ve Obstetrisyenler Birliği ve Amerikan Tıp Birliği bu yöntemi günümüzde en etkili yöntem olarak kabul ediyor. Temel prensibi rahim içinde döllenme sonucu oluşan zigotun rahim duvarına tutunup yerleşmesini engellemek için enflamasyon yaratmasıdır.

PEKİ, YAN ETKİLERİ VAR MI?

Spiral uygulaması dış gebelik ihtimalini artırabilir. Dış gebelik embriyonun rahim içinden başka bir yerde gelişmesi demektir.

Bazı kanama durumlarında spiralde sorun olduğu anlaşılır; bu kanamalar ara kanama olabileceği gibi süreklilik de arz edebilir.

Kasıkta ağrı oluşmuşsa da spiralde problem olduğu tespit edilir. Bu tip yan etkilerin görülmesi durumunda spiral kullanan kişinin tedavi edilmesi ya da spiralin rahim içinden alınması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Bir diğer yan etki ise spiralin etki prensibi açısından görülür ki bu durumda spiral etki mekanizmasının yol açtığı şekilde vücutta enfeksiyonlar daha kolay oluşur. Bu tip durumlarda hasta tedavi edilmelidir. Eğer tedaviye cevap yoksa spiral rahim içinden çıkarılmalıdır.

 Spiralin yan etkisi var mı 

SPİRAL KULLANANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Spiral periyodik olarak kontrol edilmelidir. Bu periyotlar genelde 6 aydır. Bu kontrollerde spiralin halen etkin olarak çalışıp çalışmadığı incelenir. Spiralin yerinden oynaması gibi bir durum varsa gebeliğe karşı koruyuculuk azalmış demektir. Böyle durumlarda hastaya danışılır. Yerinde bırakılabilir ya da hastanın isteği doğrultusunda yeni bir spiral rahim içine yerleştirilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları