Normal doğum vajinada genişlemeye yol açar mı?

Anne adaylarının aklına takılan bu soruya uzmanın açıklama geldi.

Haberin Devamı

Anne adayının herhangi bir sağlık sorunu yoksa normal doğum, sezaryen yerine daha çok tercih edilir. Anne normal doğumda sürece daha çok dahil olur, bebek ıkınmalarla daha çabuk ve sağlıklı doğar.

Sezaryene göre normal doğurma daha iyi ve iyileşme süreci daha kısadır. Peki, kadınlar neden normal doğumdan korkar? Bir neden psikolojik yani stres diğeri de vajina genişlemesi. Yırtığın büyüklüğü bebeğin geliş şekli ve büyüklüğüyle alakalıdır. Bir müddet sonra bu durum düzelir ve vajina eski şeklini tamamen alır.

VAJİNA GENİŞLER AMA...

Sezaryeni vajinam genişler korkusuyla normal doğuma tercih etmek doğru değildir. Normal doğumun akabinde vajina tamamen eski haline gelir. Bunun için herhangi bir korkuya kapılmaya gerek yoktur. Normal doğumda üstelik sadece bebeğin değil, annenin de birçok artısı olur. Örneğin doğum sırasında prolaktin hormonu yani süt hormonu, oksitosin hormonu salgılanmaktadır. Göğüslerin genişlemesi, süt bezlerinin gelişmesi gibi birçok ekstrası vardır normal doğumun. Üstelik annelik duygusu normal doğumda sezaryene göre daha çok hissedilmektedir.

Haberin Devamı

Az miktardaki genişleme hastaya zarar vermez ve kötü görünüme yol açmaz. Çok iri çocuk varsa ya da çok ıkınmışsanız vajinanız zamanla sarkabilir, ama bu da küçük bir operasyonla basit bir şekilde halledilebilir. Sezaryenle doğumda da annenin vajeninde zamanla sarkma görülebilir. Bu plasentanın basısıdır. Önemli olan ıkınmanın azaltılmasıdır. Epidural anesteziyle de bu ıkınmalar azaltılabilir, epidural anestezi ileride vajina sağlığı açısından oldukça faydalıdır. 

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları