Gül Er İşlek
Gül Er İşlek
Gül Er İşlek

Onay bağımlılığı

Onay ihtiyacı çocuklukta şekillenir. Annelerimiz bizi iyiliğe götüren yolun ne olduğunu bilmeyebilir. Onların bildiği düzeltmek, eleştirerek bizi doğru yola sevk etmek de olabilir. Çünkü böyle öğrenmişlerdir veya kaygılıdırlar. Sınava gireceğizdir, annemiz bizden daha heyecanlıdır.

Haberin Devamı

Yarışmaya gireceğizdir, annemiz bizden daha telaşlıdır. Kaygılı olduğu için de dikkat et diyordur ama bunu yaparak bize kendimizi ne kadar değersiz hissettirdiğini fark etmiyordur.

Sebebi çok önemli değil.

Biz yetişkin miyiz? Biz birer birey miyiz?

O zaman…

İnsanlardan birey olmamızın onayını beklemeyi bırakacağız. Sorumluluğu kendimiz alacağız. Büyümek, yetişkin olmak bizim problemimiz.

Bugün başımıza gelenler ailemiz kaynaklı da olmuş olabilir. Problemi onlar yaratmış olabilir. Ama bu durumun içinden çıkmanın sorumluluğu bize ait. Annemiz o kadar biliyordu. Bilmeyen birinden bildiğinin fazlasını talep etmek uygun olmaz. Çoğu anne hala anneliği; yedirmek temiz giydirmek, en iyi okullara göndermek olarak algılıyor.

Peki, çocuğunun psikolojik ihtiyaçlarını anneniz bilmiyordu. Siz biliyor musunuz çocuğunuzun psikolojik ihtiyaçlarını?

Haberin Devamı

Her toplumda, her kültürde, çocuğun psikolojik ihtiyaçları göz ardı ediliyor.

Sonrası haksızlıkların, suç oranlarının arttığı bir dünya.

Anneniz de belki çevresindekiler tarafından onaylanmadı.

Belki kendi anne babası, sizin babanız, kardeşiniz.

Kendisindeki onay ihtiyacını size yansıttı yansıtma mekanizması aracılığıyla ve siz de onay alma bağımlısı oldunuz. Şimdi bununla başa çıkmak için onay alamadığınız kişileri onore edin.

İyi anılarınızı onay alamadığınız ve ihtiyaç duyduğunuz kişilere hatırlatın.

Hayatta suçlu aramayın. Her gün yavaş yavaş kendinizi bu fikre alıştırın. Onay almak istediğiniz kişiye siz onay verin. Sadece sizi besleyecek kişi o değil. Onda yok ama sizde varsa ona vereceksiniz. Mahrum etmeyin sevdiklerinizi, sizi sevenleri bazı şeylerden. Bizler insanlarla iyi geçinmek zorundayız.

Kökleriyle bağlantısını koparmış bir çiçek ya da bir ağaç kaç gün hayatta kalabilir? Köklerimizle bağlantılarımızı kurmak, korumak zorundayız.

Kendinizde olmayan bir şeyi başkasından istemeyin. Verecek bir şeyi olmayan kimseden alacak bir şeyiniz de yoktur.

Küsmek, ciddi mesafeler koymak, ileride daha fazla hayatınızı zorlaştıracaktır.

Haberin Devamı

Hep şefkat, hep iyi niyetli, sıcak ve yumuşak bir tavır, kendiniz çocuğunuz ve geleceğiniz için en güzel şey!