Sorunları görmezden gelmek cinsel hayatı bitirir

Vajinusmus kadının ve erkeğin ortak bir sorunudur!

Haberin Devamı

Çiftlerin yaşadıkları cinsel işlev bozukluları hayatlarını kabusa çevirip, mutlu evlilikleri bitirip, yeni heyecanlara yelken açmaya neden olabiliyor. Cinsel işlev bozukluları; cinsel isteksizlik, uyarılma bozuklukları, orgazm bozuklukları, disparoni, vajinismus ve diğer (Korkular, doyum bozuklukları, teşhircilik, fetişizm, cinsel kimlik bozuklukları) başlıkları altında toplanabilir.

CİNSELLİKTEN KAÇMA…

Cinsel işlev bozuklukları olarak adlandırılan yelpazede en sık rastladığımız durum cinsel isteksizlik. Farklı örneklerde farklı boyutlarda yaşanabildiğine tanıklık ediyoruz.Devamlı ya da tekrarlayıcı bir şekilde cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmaması ile karşımıza çıkan “azalmış cinsel istek”tir. Psikolojik hastalıklar, istenmeyen cinsel deneyimler, stres, hormonal bozukluklar, cinsel yaşamın monotonluğu, doğum ve eşler arasındaki sorunlar bunun sebebi olabilir. Bir eş ile cinsel ilişki kurmaktan aşırı tiksinti duyma ve bundan tümüyle kaçınma durumu da görülebilir ve daha ciddi bir sorundur.

Haberin Devamı

KADINDA VE ERKEKTE UYARILMA BOZUKLUKLARI…

Kadında cinsel uyarılma bozukluğu yaşandığında, uyarma veya uyarılmaya rağmen genital bölgedeki damarlarda değişiklikler olmaz. Normalde o bölgedeki damarlar kan ile dolar, o bölge ıslanır ve sonuçta haz alınır. Bu şikayeti olan kadınlarda ise uyarılmaya rağmen bu sonuçlar alınamaz. Erkekte erektil bozukluk (sertleşme bozukluğu) ise en sık görülen sorunlardan biri. Ereksiyonun oluşmasında veya sürdürülmesindeki yetersizlik erişkin erkeklerin %10-20’sinde görülüyor. Herhangi bir yaşta ve dönemde bu problemle en az bir defa karşılaşan erkeklerin oranı % 70 – 75 ’lere kadar çıkıyor. Bu yüzden sertleşme bozuklukları ancak sürekli ve inatçı özellikler gösterdiği zaman problem olarak görülüyor.

CİNSEL İLİŞKİ YAŞAYIP ORGAZM OLAMAMA

Kadında, gerek cinsel birleşme sırasında gerekse klitoral uyarılma sonucu (mastürbasyon gibi) orgazm gecikir ya da hiç olmaz. Bazen kadındaki orgazm güçlüğünün temel nedeni, erkekteki erken boşalmadır. Bu nedenle de problem çok detaylı sorgulanmalı. Erkekte orgazm bozukluğunu ise yeterli bir cinsel ilişki sırasında, sürekli ya da yineleyici bir biçimde orgazmın gecikmesi ya da olmaması olarak açıklayabiliriz. Ülkemizde ne yazık ki orgazmın ne olduğunu bilmeyen kadınlar var. Oysa, fizyolojik açıdan incelendiğinde kadın, daha kolay ve üst üste orgazm olabilen taraf. Erkekte ise ikinci orgazm için belli bir süre geçmesi ve erkeğin yeniden ereksiyon haline geçmesi gerekiyor. Kadın, erkeğini incitmemek, kendisini eksik hissetmesine engel olmak, onu onore etmek, kaybetmemek, sorun çıkarmamak için ve bazen de zaten ilgisi yetersiz bir hale geldiğinden sevişme çabucak olsun bitsin diye orgazm taklidi yapıyor. Doyuma ulaşmış gibi, yeterince haz almış gibi davranarak yaşamına eksik tatmin olma ya da kendini tatmin etme yoluyla devam ediyor.

Haberin Devamı

ERKEKLERİN BAŞ BELASI ERKEN BOŞALMA

Eşi cinsel doyuma ulaşmadan önce boşalan erkek her ilişkide bunu yaşacağı kaygısını taşıyabilir ki bu da cinsel hayatı bitirme noktasına getirir. Çok az bir cinsel uyarılmayla, kişinin istemesinden önce, vajene girmeden önce ya da girer girmez boşalma olabilir. Önemli olan birleşmenin her iki eş için de tatmin edici olup olmadığının sorgulanmasıdır. Genellikle stres, alkol, psikolojik hastalıklar ve cinsel ilişkinin seyrek olması sonucu ortaya çıkabilir.

AĞIRILI, ACILI İLİŞKİLER…

Kadın bazen cinsel ilişki sırasında ağrı, acı hissedebilir. Özellikle dış genital bölgede basınç hissi, dolgunluk, yırtılma, yanma hissi ya da sızı olarak görülebilir. İlişkinin ilk dönemlerinde zaten fazlasıyla yaşanan bir durumdur ve korkudan, endişeden ya da ilişkiye hazır olmamaktan ortaya çıkabilir. Mutlaka bir jinekolojik muayene yapılmalı eğer ağrı uzun süre devam ediyorsa sebebi araştırılmalı ve tedavi edilmeli.

Haberin Devamı

KADINDA EN SIK GÖRÜLEN SORUN: VAJİNUSMUS

Kadının vajinal kaslarının istem dışı kasılmasıdır vajinusmus ve buna bağlı olarak da ilişkiye girememe ya da zorlanma ortaya çıkar. Yalnızca ilişki esnasında değildir bu kasılmalar. Muayene için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gittiklerinde o masaya oturmak bu sorunu yaşayanlar için en büyük derttir. Doktorun muayenesi ise daha büyük bir sorundur. Birçok faktör vajinusmusun sebebi olabilir: Cinsel taciz, tecavüz, psikolojik travma, jinekolojik muayene, doğum, kürtaj, düşük, ilk ilişkide ağrı duyulması, dini inançlar, adetler, gelenek ve görenekler, ahlak kuralları, tabular, korkular, toplum, çevresel faktörler, cinsellik konusunda yanlış bilgiler, kızlık zarının acıyacağı, kanayacağı delinip patlayacağı fikri…

Haberin Devamı

Vajinusmus kadının ve erkeğin ortak bir sorunudur ve bu tedaviye eşle beraber gelinmelidir. Doktor öncelikle jinekolojik muayene yapar. Altta yatan bir sorun olmasın diye. Tedavi süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 9-10 seansa kadar sürebilir. Eğer uygun bir yöntem kullanılırsa bunun tedavi edilememe gibi bir ihtimali yok gibidir. Çiftlere psikolojik destek, kas gevşeme egzersizleri ve ev ödevleriyle vajinal giriş alıştırmaları önerilir. Eğer bu ödevler söylenildiği gibi yapılırsa başarısızlık yok gibidir.

Diğer sorunlar (Korkular, doyum bozuklukları, teşhircilik, fetişizm, cinsel kimlik bozuklukları) da sorunun kaynağı araştırılarak çözümlenebilir.

Yazarın Tüm Yazıları