Kış mevsimi idrar yolu hastalıklarını etkiler mi?

Kış mevsimi ile birlikte soğuk havaların insanlar üzerindeki etkisi kendini net bir şekilde göstermeye başlıyor. Kışın pek çok hastalıkla birlikte idrar yolları enfeksiyonları artış gösterebiliyor. Aslında hem yaz hem de kış aylarında farklı nedenlere bağlı olarak artış gösterebilen idrar yolu enfeksiyonları; soğuk havaların daha çok insanı etkilemesi ile kış aylarında biraz daha fazla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İdrar yolu hastalıklarını ayrı ayrı incelediğimiz zaman bazılarının mevsimsel etmenlere bağlı olmadığını görebiliriz. Örnek vermek gerekirse, hematuri bir idrar yolu hastalığı olsa da özellikle kış aylarında ortaya çıkan bir sorun değildir.

KIŞ MEVSİMİNDE İDRAR YOLU HASTALIKLARINDAN NASIL KORUNULUR?

İdrar yolu hastalıklarından korunmak için genelleme yapmak doğru değildir. Bu nedenle sadece kış aylarında soğuk havaya bağlı olarak daha sık ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonunda ve idrar tutukluğundan korunmak için neler yapılması gerektiğine değineceğiz.

  • Soğuk havalara bağlı olarak başlayan üşütmeler idrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle ayakları sıcak tutmak kışın bu tür bir sorun yaşamamak açısından önemli. Yağışlı günlerde mutlaka su geçirmez ayakkabılar giymek, ayakları ve bacakları sıcak tutmak bu soruna karşı koruma sağlamak için oldukça mühim.
  • Bol bol su içmek de idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltır. Su tüketimi ile sıvı tüketimi kesinlikle birbirine karıştırılmamalı. Çay, kahve ya da gazlı içeceklerin tüketilmesi su tüketimi yerine geçmez. Vücudun ihtiyacı olan suyu tüketip tüketmediğinizi öğrenmek için idrar rengini kontrol edebilirsiniz.
  • Sarı renkli idrar su tüketiminin yetersiz olduğuna işaret ederken su rengine yakın idrar ideal su tüketimi yapıldığını gösterir. İdrarın su renginde yani şeffaf olması ise fazla su tüketimi sinyalidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için yapılması gerekenlerden bir diğeri de genital bölgenin hijyenini sağlamak ve idrar tutmamaktır. Bu iki unsura özellikle dikkat edilmeli. Hijyen söz konusu olduğunda sadece kış mevsimi özelinde değil yaz mevsiminde de özen gösterilmesi önemlidir.
  • Havuz ve deniz gibi ortamlarda, ıslak mayo kullanımının idrar yolu enfeksiyonlarını tetiklediği bilinir. Kış aylarında sauna veya termal havuz kullanımı yapılıyorsa da dikkatli olunmalı. 
Yazarın Tüm Yazıları