Erken doğum önlenebilir mi? Kimler erken doğum için risk altındadır?

Normal bir hamilelik yaklaşık 40 haftadır. Erken doğum, 37. haftadan evvel başlayan kasılmalar ve serviksin açılması durumunu belirtir.

Haberin Devamı

ERKEN DOĞUMUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Genellikle erken doğumun sebebi net değildir, ancak kendinize iyi bakarak büyük ölçüde erken doğumu önler ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz.

ERKEN DOĞUM NEDEN ENDİŞE EDİLMESİ GEREKEN BİR KONU?

Eğer erken doğuma engel olunamazsa, bebeğiniz dünyaya çok erken gözlerini açabilir ve doğum ne kadar erken olursa, bebeğe ait riskler (düşük kilolu doğum, gelişmemiş organlar, enfeksiyon kapma riski vb.) o kadar fazla olur.

Erken doğan çocuklarda öğrenme güçlükleri, gelişimsel bozukluklar ve davranış problemleri yaşanabilir.

KİMLER ERKEN DOĞUM RİSKİ ALTINDA?

Erken doğum her hamileliği etkileyebilir. Genel risk faktörleri şöyledir;

  • Erken doğum geçmişi olanlar veya kendileri erken doğum ile doğanlar
  • Çoğul gebelikler
  • Rahim, rahim ağzı veya plasenta ile ilgili belli problemler
  • Sigara içmek ve alkol kullanmak
  • Amniyotik sıvı ve alt genital sistem ile ilgili bazı enfeksiyonlar
  • Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi bazı kronik rahatsızlıklar
  • Hamilelik öncesi fazla kilolu veya çok zayıf olmak. Hamilelik esnasında çok az veya çok fazla kilo almak
  • Şiddete maruz kalmak veya bir yakının kaybedilmesi gibi stresli olaylar yaşamak
  • Birden fazla düşük yapmak

Bu bilinen risk faktörlerine rağmen, bazı kadınlarda hiçbir risk faktörü olmasa da erken doğum yaşanabilmektedir.

ERKEN DOĞUM ÖNLENEBİLİR Mİ?

Bunun kesin bir garantisi yoktur ama yapılabilecek bazı şeyler vardır;

Düzenli muayene olun: Düzenli prenatal muayeneler sayesinde doktorunuz sizin ve bebeğinizin sağlığını denetler. Sizi endişelendiren her tür semptomu doktorunuzla görüşünüz.

Sağlıklı beslenin: Hamilelik sırasında daha fazla folik asit, kalsiyum, demir, protein ve diğer önemli besinlere ihtiyacınız vardır. Günlük bir prenatal vitamine gebelik öncesi başlamak en idealidir.

Kronik durumlar: Şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar erken doğum riskini arttırır. Bu gibi durumları kontrol altında tutmak için doktorunuzla beraber çalışın.

Aktivite için doktorunuzun tavsiyelerine uyun: Eğer erken doğuma ait işaret veya semptomlarınız varsa, doktorunuz çalışma saatlerinizi azaltmanız ve ayakta geçirdiğiniz saatleri kısaltmanız konusunda tavsiyelerde bulunabilir.

Riskli maddelerden uzak durun: Eğer sigara içiyorsanız, bırakın. Sigara içmek erken doğumu tetikler. Alkol kullanımı ve bazı ilaçların kullanımı da tehlikelidir. İlaç kullanımı ile ilgili mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Cinsel ilişki hakkında doktorunuza danışın: Sağlıklı hamileliklerde cinsel ilişkide bulunulabilir ancak vajinal kanama veya serviksle-plasentayla ilgili bazı komplikasyonlar söz konusuysa cinsel ilişkide bulunmamanız gerekebilir.

Stres ile baş edin: Mantıklı limitler belirleyin ve onlara uyun. Günün belli bir kısmında kendinize özel biraz sessiz zaman ayırın. İhtiyacınız olduğunda yardım istemekten çekinmeyin.

Dişlerinize iyi bakın: Dişlerinizin temizliğine dikkat edin, diş doktoru ziyaretlerinizi aksatmayın. Bazı çalışmalar erken doğum ile dişeti hastalıkları arasında bir ilişki olduğu yönündedir.

Eğer erken doğum geçmişiniz varsa veya semptomlarını gösteriyorsanız, doktorunuz ekstra progesteron takviyesi kullanmanızı isteyebilir.

Yazarın Tüm Yazıları