Ebru Ünal
Ebru Ünal
Ebru Ünal

Genital uçuk nedir, belirtileri nelerdir?

Herpes virüsünü almış birçok insanda herhangi bir belirti yoktur.

Haberin Devamı

Kadın veya erkek genital bölgesi veya anal bölgesinde sık tekrarlayan, ağrılı, kırmızı ve aynı dudaktaki uçuk gibi lezyonlardır.  

Amerika’da her 6 kişiden birinde vardır. Hasta olanların büyük kısmı bunun farkında değillerdir. Bazı kadınlar sık idrar yolu infeksiyonu olduklarını veya vulvalarını sert kaşıdıklarını ve ağrılarının bu nedenle olduğunu sanırlar.

GENİTAL UÇUĞA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Hastalığın yayılmasını önlenmedeki önemli etkenler hastalığı olduğunu bilmek, tek eşli olmak, eşiniz ile hastalığınız döneminde ilişkiye girmemektir. Oral seks genital uçuk bulaşmasını engellemez.

Lezyonun çıktığı yer genellikle virüsün vücudunuza girdiği yerdir. Genital uçuk, cinsel eşte görünen bir lezyon olduğundan, temas edildiğinde kişiye bulaşır. Bazen de herhangi bir yara görülmese de karşıdaki kişinin derisinde virüs varsa bulaşır.

Haberin Devamı

 Genital uçuk nedir, belirtileri nelerdir 

Vajen, idrar yolunun açıldığı bölge, rahim ağzı, makat bölgesinde çıkabilir. Virüs vücuda girdikten sonra sağlıklı hücrelere yerleşir. Vücut savunma sistemi bu hücrelere saldırır. Bu nedenle şiş, kırmızı ve kabarık olan uçuk lezyonları oluşur. Cinsel organlar dışında, dil, ağız, güz, diş eti, dudak, parmak ve vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir.

GENİTAL UÇUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Herpes virüsünü almış birçok insanda herhangi bir belirti yoktur. Belirtiler hafif düzeyde (az sayıda) veya ağır seviyede olabilir. Herpes virüsü vücuda girdikten 2-10 gün sonra belirtiler oluşur. Grip olmuş gibi hissedilir. Ateş, üşüme, kas ağrısı, yorgunluk halsizlik, bulantı olabilir. Genital bölgesinde birden çok uçuk lezyonu oluşabilir. Uçuk lezyonu içi sıvı dolu, ağrılı kabarcıklar şeklindedir. Belli bir alanda gruplar halinde de olabilir. İdrar yaparken batma ve ağrı sık görülen belirtilerdendir.

Genital uçuğun bu ilk atağı 2-4 hafta sürer. Bu süre içinde uçuklar açılır yani sıvı boşalır ve kırmızı lekeye döner. Belli bir zaman sonra iz bırakmadan deri iyileşir.

Haberin Devamı

Genital uçuk tanısı bazı testler ile konabilir. En kesin teşhis aracı lezyondan alınan örneği özel bir kültürde virüsün üretilmesi ile olur. Bu testin sonuçlanması 1 hafta sürer. Lezyon çıkmadığı halde şüphe eden kişi kan testi yaptırabilir. Bu testlerde antikorlara bakılır. Bu testler tekrarlayan atak veya ilk kez geçirilmesi hakkında bilgi verir.

 Genital uçuk nedir, belirtileri nelerdir 

GENİTAL UÇUKTAN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Genital uçuğun tedavisi yoktur. günler veya haftalar içinde yaralar iyileşse de uçuk virüsü vücutta kalır. Virüs omuriliğin yakınındaki sinir hücrelerine yerleşir. Burada atak oluşturacak bir sebep için bekler. sinir boyunca hareket eder ve vücuda ilk girdiği yerde lezyon oluşur. Bazen uçuk lezyonu olmadığı halde virüs deride bulunabilir.

Haberin Devamı

Haplar sayesinde hastalığın seyri kontrol edilebilir. İlaçlar sayesinde atakların sıklığı azaltılır ve lezyonların oluşturduğu ağrı azaltılabilir. Yeni bir atak sırasında buradaki deride batma, yanma, kaşıntı, ağrı olur. Bazen bel, kalça, kasık bölgesinde veya dizde de ağrı olabilir. Bunlara öncü belirtiler denir. Birkaç saat sonra da uçuk oluşur. Bölgede uçuk çıkmadan önce bu belirtiler başlar. Tekrarlayan ataklarda genital şişlik veya ateş olmaz. Ataklar ilk hastalığa göre daha çabuk iyileşir. 3-7 günde lezyonlar geçer. Ataklardaki ağrı biraz daha hafiftir.

GENİTAL UÇUĞUN BULAŞMASINI NASIL ENGELLERSİNİZ?

Herpes virüsünü bir kere aldınız mı artık bu hep bedeninizde ölünceye kadar sizinle yaşayacak. Bu nedenle Herpes genitalis hastalığından korunmak tek tedavi şeklidir. Sizde veya eşinizde uçuk varsa, öncü belirtiler başladıktan yaralar iyileşene kadar olan süre boyunca cinsel ilişkiye girmeyin. Dudakta olan uçukta genital bölgede aynı şekilde genital uçuk yapar. Bu nedenle dudakta uçuk olduğunda oral seks yapmayın. Lezyonun veya sıvıların diğer kişinin cildi ile temas etmediğine emin olun. Lezyona dokunursanız elinizi mutlaka su ve sabun ile yıkayın.

Haberin Devamı

 Genital uçuk nedir, belirtileri nelerdir 

KAN TESTLERİNİ YAPTIRIN!

Herhangi bir belirtiniz olmasa da başkasına herpes bulaştırmanız mümkün. Kondom kullanmanız size veya sizden herpes bulaşmasını azaltır. Fakat kondomun kaplamadığı alandaki lezyondan virüsü alabilirsiniz.

En önemlisi insanın tüm hayatını etkileyen bu hastalık ile ilgili eşinize karşı açık olun. Eğer herpes geçirdiyseniz bununla ilgili onu bilgilendirin. Eğer ikiniz de emin değilseniz cinsel bir birlikteliğe başlamadan önce kan tetstleri yaptırabilirsiniz.