Aylin Sezen Yalçın
Aylin Sezen Yalçın
Aylin Sezen Yalçın

Sağlıklı dişler için alkali diyet

Ağız ve diş sağlığınız için günlük beslenmenize dikkat edin!

Haberin Devamı

Sağlıklı dişler için alkali diyeti öneren Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, ağız ve diş sağlığı için günlük beslenmenin nasıl olması gerektiğini anlattı.

Sağlıklı dişlere sahip olmak için beslenmenize dikkat etmemiz gerekiyor. Alkali ortam dişlere dosttur. Ph düşünce asit, yükselince alkali olur. Asitli ya da asit oluşturan bir beslenme şekli; dişlerin yüzeyinde aşınma, hassasiyet, çürük ve yıpranma miktarında artışa sebep olur. Sağlıklı dişler için taze sebze, meyve, doğal ürünler tüketmek gerekiyor. Asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Tek tip beslenme tavsiye edilmiyor. Hayattaki her şey için geçerli olduğu gibi denge unsuru beslenme için de önemli ve değişmez koşuldur.

Her besin grubundan dengeli olarak tüketilmesi gereken belli başlı yiyecekler

  • Karbonhidrat (ekmek vb.)
  • Sebze
  • Meyve
  • Et
  • Süt
  • Yoğurt
  • Peynir

Ara öğünleri azaltın

Özellikle ara öğünlerle şekerli bir gıda yediğinizde 20 dakika boyunca dişleriniz asit ortama maruz kalacaktır. Ara öğünler sıklaştıkça gün içinde dişler sürekli asitle mücadele halinde olacağından çürük oluşumunda artış olur.

Ana öğünler serbest

Ana öğünlerde, besin çiğnenme fonksiyonu sırasında salgılanan tükürük miktarında artış olur. Tükürük artışıyla birlikte dişlerin üzerinde besin birikimi ve asit ortamın yaratacağı etkiler azalır.

Süt ürünleri mucizesi

Süt ürünleri içindeki kazein proteininden dolayı çürük engelleyici özelliğe sahiptirler. İçerisindeki şeker ve yağ miktarı önemlidir tabii ki. Özellikle beyaz peynir, yoğurt diş dostu besinlerdir. Rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Yemekler arasında acıktığınızda

Çiğ sebze, meyve, peynir, sade yoğurt yemeyi tercih edebilirsiniz. Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunuyla fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sıradadır.