Acılı demirhindi sos ve pırasalı börek

Tuzlu yanı ağır basan pırasalı böreği bir de demirhindinin asidiyle ve biberlerin acısıyla dengeleyin

Haberin Devamı

Malzemeler (4 kişi için)

Demirhindili su, 100 ml. (50 gram demirhindiden)
Limon suyu 75 ml.
Toz şeker, 250 gram
Kurutulmuş acı biber, 1 adet
Mandalina, 1 adet
Limon rendesi, 1 limondan
Tuz

Börek için
Yufka 1 adet
Zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Pırasa 2 adet
İsli çerkez peyniri 100 gram
Kapari 1 çorba kaşığı
Karabiber, tuz

Kızartmak için Mısırözü Yağı

Yapılışı

Pırasayı ince ince doğrayıp zeytinyağında biraz soteleyein, yumuşayınca kenara alın. Soğuduğunda rendelenmiş Çerkez peyniri, kapari, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Yuvarlak yufkanızı üçgen parçalar halinde 16’ya bölerek kesin. Her birinin içine bir tatlı kaşığı pırasalı içten koyun. Güzelce sarıp uçlarını ıslatarak kapattığınız börekleri dolaba alın.
Demirhindi kalıbını gelişigüzel parçalara bölün, üstüne 100 ml. su ekleyip küçük bir sos tavasına alın. Hafifçe karıştırarak 15 dakikada elde ettiğiniz demirhindili suyu bir kenara alın, süzdükten sonra üzerine limon suyu ve ufalanmış kuru biberi ekleyin. Toz şekeri bir sos tavasında, sadece üstteki sarı kısımları alınmış ince limon kabuğu rendesi ve 100 ml. kadar suyla kısık ateşe alın. Şeker eriyip çok hafif karamel rengi aldığında demirhindili karışımı ekleyin. Altını kısıp karıştırarak şekerin iyice erimesini sağlayın. Ocaktan aldığınızda ince rendeden geçirilmiş mandalina kabuğunu ekleyin. Yarım çay kaşığı tuzu da ilave ettikten sonra karıştırın ve ılınınca güzelce süzüp kavanoza alın. Bu şekilde hazır ettiğiniz sosunuzu oda sıcaklığında bir ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Servis sırasında bitkisel yağınızı kızartma tavasına alın, kızdırıp böreklerinizi üçer beşer kızartın ve küçük bir tabak ya da bardak altlığına döktüğünüz iki çorba kaşığı sosla birlikte servis edin.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları