Amerikalılar Dream Team’i 98 kişilik ekiple çekti

Pazar akşamı Show TV’de, salı akşamı NTV’de yayınlanan Türkiye-ABD basketbol maçları basketbolla ilgili ilgisiz herkese büyük keyif verdi.

Takımlar iki maça da hazırlık diye boşvermeyip asılınca ortaya heyecanlı mücadeleler çıktı.

Show TV’de yayınlanan ilk maç AB grubunda birinci, tüm izleyicide üçüncü olmuştu. NTV’nin reytingi de ölçülse eminim ikinci maç da buna yakın bir sonuç alırdı.

Bu iki maç için Show TV ve NTV rekabet etmekte haklıymış. Show TV iki maçı da yayınlamak istemiş, NTV itiraz edince araya federasyon girmiş ve maçları iki kanala paylaştırmıştı.

Bu maçlar takımlarını Olimpiyatlar öncesi son kez izleyecek Amerikalılar için çok önemliydi. Bu nedenle iki maç da Amerikan kanalları tarafından canlı yayınlandı.

Üstelik Amerikalılar, bizim çektiğimiz yayını alıp vermediler. Normalde bu tür maçlar ev sahibi tarafından çekilir, yayınlayacak ülkeler de uyduya çıkan sinyali alıp kanalında verir.

Dream Team maçları içinse Amerika’dan 98 kişilik özel bir reji ekibi geldi. Star televizyonundan canlı yayın aracı kiralayarak maçları kendileri çektiler. Bizimkiler altı kamerayla çalışırken, Amerikalılar aktüel kameraları da dahil 20’ye yakın kamerayla gelmişlerdi. Hatta tek rejiye imkan veren Abdi İpekçi’de Amerikalılar’a yer açmak için salonda bazı koltuklar kaldırıldı. Biz sahanın tek bir açısından maçı izlerken onlar üç ayrı açıdan çekim yaptılar. 98 kişilik ekip, Amerikalılar’ın işi ne kadar ciddiye aldığını gösterdi.

Ve yorumcular

İki maç, anlatıcıları ve yorumcuları açısından da ilginç bir kıyaslama imkanı tanıdı bize.

Show TV’de maçı anlatan Murat Murathanoğlu-İsmet Badem ikilisine karşı, NTV’de Murat Kosova-Kaan Kural ikilisi vardı.

Bu ülkede basketbol sevildiyse bunda Murat Murathanoğlu-İsmet Badem ikilisinin katkısı büyük. İzleyicinin yıllar önce Show TV’de tanıdığı ikili, ilk günkü heyecanla yine ekrandaydılar.

Murathanoğlu ve Badem’in bu heyecanına ve basketbol aşkına CINE5’te birlikte çalıştığımız dönemde yakından tanık oldum. İnanılmazlar. ABD maçında da yine doğaldılar, yine içtendiler, yine tecrübelerini konuşturdular.

Murat Kosova-Kaan Kural içinse NTV’de NBA maçlarında defalarca anlattıkları oyuncuları Dream Team’de yorumlamak hiç de zor olmadı. Onlar da paslaşmalarıyla, maça hakimiyetileriyle ve anlatımlarıyla Murathanoğlu-Badem karşısında ezilmediler.

İki ekibin anlatımları da üslupları da farklıydı. Kaan Kural ilk kez stüdyo dışına çıkıp salondan maç anlatmasına rağmen rahattı. Kural da yoğun bilgi öne çıkarken, İsmet Badem yayını ‘Türk işi’ ve içinden geldiği gibi götürdü.

Bir anlamda gençlerle her zaman genç kalanların mücadelesiydi bu.

Peki anlatıcılar arasındaki mücadeleden kim galip çıktı? Yine Amerikalılar! Çünkü 98 kişilik ekip içinde yer alan yorumcuları ayda 20 bin dolar kazanıyordu.

TV bombaları

Tüh be...

Faik Çetiner: Sevgili Ali, sevgili Ali... Ergun Gürsoy’a konuşma yasağını... (Ergun Gürsoy uzaklaşıyor) soracaktın... ama kaçtı gitti...

Muhabir Ali Aydın: Eee, işi varmış herhalde...

(Stadyum programında canlı bağlantı)

O gün bu gündür

Peki, 100. yılı bugün Galatasaray’ın

TRT muhabiri Ali Aydın (Stadyum programında)

Kanalına göre

Ses çıkarmayla ilgili teknolojiyi bilmek zorundayım

Bülent Ortaçgil (Technology TV’de)
Yazarın Tüm Yazıları