Amerika’da ödüle doymuyor

Güncelleme Tarihi:

Amerika’da ödüle doymuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2017 15:31

2011 yılından beri New York’ta yaşayan Ankara doğumlu Derya Çelikkol, 2017 yılında iki büyük projeye imza attı. 19 Mayıs’ta Türkiye’de vizyona giren New York Masalı’nda Derya karakterini canlandıran Derya Çelikkol, sanat yönetmenliğini yaptığı Chains of Freedom (Özgürlüğün Kelepçeleri) filmiyle Amerika’da dört film festivalinden ödül aldı. New York Üniversitesi Tisch Sanat Fakültesi’ndeki Experimental Theatre Wing’e (Deneysel Tiyatro) kabul edilen ilk Türk öğrenci olan Derya Çelikkol, okul kariyeri boyunca hem okulda hem de Off-Broadway’de birçok ünlü yönetmenle çalıştı. Oyunculuk yaptığı oyunlar Times Gazetesi’nde eleştiriler aldı ve filmleri önemli festivallerden ödül aldı. Çelikkol, oyunculuk ve sanat yönetmenliği kariyeri hakkında merak edilenleri Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Haberin Devamı

- Chains of Freedom (Özgürlüğün Kelepçeleri) filminizin konusunu kısaca anlatır mısınız?
- Film, distopik bir okulda geçiyor. Bir savaş zamanında geçen filmdeki bu okulda erkek öğrencilere sadece elektrik öğretiliyor, kız öğrencilere de bebek bakımı ve ilk yardım. Yani yaşamı devam ettirmek dışında bu öğrenciler hiçbir ekstra aktivite yapmıyor. Kızlar ve erkeklerin farklı binalarda ders gördüğü bu okulda bir bombalama sonucu kızların olduğu bina kullanılamaz hale geliyor ve kızlar erkeklerle aynı sınıfta ders almaya başlıyorlar. Bebek bakımı ve ilk yardım dışında başka şeyler de öğrenmek isteyen Kay, sınıfta elektrik tellerinden küçük bir kuş yapmış olan Ash’le tanışıyor ve bu iki öğrenci okuldan kaçma planları kuruyorlar.

Amerika’da ödüle doymuyor


ÇOCUKLARLA ÇALIŞMAK ZORDU

- Filmde sanat yönetmenliğinin yanı sıra on çocuğu yönettiniz. Çocuklarla çalışmak zor muydu?
- Evet. Çocuklar birlikte olunca konuşmak, oynamak istiyorlar haklı olarak. Onlara çekimlerin kurallarını anlatmak, sessiz olmalarını ve kameraya bakmamalarını sağlamak hayli zor oldu. Ama başroldeki iki oyuncum Burke Brickner ve Bridget Carly Marsh çok profesyoneldi. Oyunculuklarına ve olgunluklarına hayran kaldım.
Amerika’da ödüle doymuyor
- Derya karakterini canlandırdığınız New York Masalı 19 Mayıs’ta Türkiye’de sinemalara girdi. Bu filmde çalışmak nasıl bir deneyimdi?
- Amerika’da Türklerle çalışmak çok güzel bir deneyimdi. Filmin Türkiye’de vizyona girmesi de çok güzel bir duyguydu. Arkadaşlarımın, ailemin, tanıdıklarımın filmle ilgili yorumlarını duymak çok gurur vericiydi. O sırada Türkiye’de olmayı çok isterdim ama başka bir filmde sanat yönetmenliği yaptığım için gidemedim.

Haberin Devamı

ANKARA DOĞAL PLATO ŞEHRİ

- Ankara’da bir proje yapmayı düşünüyor musunuz?
- Ankara’da bir tiyatroda oynamak en büyük hayallerimden biri. Küçükken anneannem beni hep tiyatroya götürürdü ve oyunculuk aşkım o sıralarda başladı. Oyunculuk yapmaya başladığım sıralarda İstanbul’da yaşadığım için hiç Ankara’da bir sahnede bulunma şansım olmadı. Ama ilerde kendi yazdığım bir oyunu Ankara’da sergileme planlarım var.
- Ankara’nın tiyatro ve film dünyasındaki yeri hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Ankara; bence doğal bir plato şehri. Ankara’nın o kadar çok güzel yeri var ki... Ankara Kalesi, Hamamönü, Beypazarı, Kuğulu Park, Güven Park, Dikmen Vadisi, gibi… Hem bu güzel mekanların görülmesi hem de Ankara’da yaşayan oyuncular için bence Başkent’te daha çok film çekilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!