Amerika' dan Türkiye' ye Yardım Köprüsü Bir Anne

Neslihan Önder Spada… Yolu Amerika'ya düşmüş ve hayatının aşkıyla New York' ta tanışmış biri. Yurt dışında yaşayan çoğu insan gibi onun da aklı ve kalbi burada kalmış.

Haberin Devamı


Ancak sadece düşünsel ve düşsel bir eylem olarak kalmayan bu gönül bağı, Bridge to Türkiye Fund ile bir yardım köprüsüne dönüşmüş.



Bu tür gönüllü girişimlerde bulunan kadınları ve anne kimliği olanları incelediğimde altından çok önemli hayat hikayeleri çıkıyor. Neslihan’ ınki de öyle… Babası köy enstitüsü mezunu ve ailesinin pek çok ferdi eğitimci olarak görev yapmış. "Babamdan yıllar önce öğrencileriyle ilgili olarak dinlediğim yoksulluğu, 3 yıl önce New York’ ta Bridge to Türkiye'nin bir belgesel gösteriminde gördüm. Hiçbir şeyin değişmemiş olması kadar acı bir şey olamaz. Orada, anında gönüllü olarak hareket etmeye karar verdim" diyor. Daha sonra yolu Bridge to Türkiye ile kesişiyor.



Neslihan, En son yaptığı kahvaltı etkinliğinde 5000 doların üzerinde bağış toplamıştı. Telefondaki sesten yayılan enerjiyi anlatmama imkan yok ama size şöyle betimlemeye çalışayım; çok yorgun ama çok mutlu, gümbür gümbür bir ses… Tam 14 kız öğrenciye burs sağlanmış ve gerçekten çok önemli bir işe imza atmıştı. O ses mutlu olmasın da ne olsun?

Haberin Devamı


Neslihan Önder Spada


Samimiyetlerini anlamak gerçekten çok kolay. Neslihan ve arkadaşları kendi çocuğundan çok; burs bulduğu –özellikle kız- öğrencilerin yaptığı resimleri, söylediği şarkılardan bahsediyor. Kendi çocuğundan çok, memleketin en ücra köşesinde yaşayan ve en dezavantajlı çocuklar için plan projeyi anlatıyor. Okyanus ötesinde bile olsa bu içtenliği kavramak çok kolay.



Bridge to Türkiye Fund' den bahsedecek olursak;
• Amerika Birleşik Devletleri’ nde yaşayan ama aklı, gönlü Türkiye’ de olan bir çok gönüllüden oluşan bir sivil toplum kuruluşu.
• Türk ve Amerikan halkını insancıl köprülerle yakınlaştırmaya çalışmayı amaç edinmişler.
• Yönetim kurulunda Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar da var.
• Bağışçılar aracılığıyla dezavantajları nedeniyle eğitime erişimde güçlük çeken çocuklara ulaşarak okula devam etmelerini sağlıyorlar.
• Çocuklara ve daha çok kız öğrencilere burs sağlamaya ağırlık veriyorlar.
• İhtiyacı olan okul ve öğrencilere destek yaratmak için proje geliştiriyorlar.
• Kuzey Carolina, Charlotte, Wilmington, Virginia, Washington D.C., Maryland, New Jersey, New York, Boston, Montana, Güney Florida, San Diego, Orange County, San Francisco, Seattle, Chicago ve Michigan’ da BTF gönüllü ekipleri var.
• Her BTF ekibibir takım kaptanı ve gönüllülerden oluşan halkalara sahip.



BTF Nasıl Çalışıyor?
Takım kaptanı, kendi halkasında yer alanlara yardım çağrısında bulunuyor. Planlanan yardım için bağış çağrıları gönüllü halkasında yer alanlar tarafından da duyuruluyor. Ayrıca online olarak destek olmak mümkün.

Haberin Devamı



Yakında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için New York Üniversitesi’ nde bir kahvaltı etkinliği düzenlemişler. Günün en önemli konuğu ise yine Hürriyet’ ten tanıdığınız yazar, Doç. Dr. Selçuk Şirin.



Yıllar öncesinden tanıdığım bir dost olan Neslihan Önder Spada ve BTF’ teki arkadaşları, yeni tanıdığım ancak babacanlığına hayran olduğum Selçuk Şirin’le güç birliği yapacaklar. Sonunda kazanan bu memlekette yaşayan çocuklar olacak.


Neresinden bakarsak bakalım, bu yardım köprüsü iki kıtayı insan sevgisiyle birleştiriyor. Helal olsun.

www.instagram.com/aylinanne

Yazarın Tüm Yazıları