Ameliyat son çare

Güncelleme Tarihi:

Ameliyat son çare
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2017 01:00

Skolyoz ve kifoz gibi omurga eğikliği olan hastaların tedavisi için öncelikle egzersiz, yüzme, pilates ve yoga gibi yönletmer kullandıklarını belirten Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, “Omurga hastalıklarında ameliyat son çare” dedi.

Haberin Devamı

LÖSEV’in LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji (Omurga Cerrahisi) Uzmanı Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, “Omurga hastalıklarında ameliyat son çare. Omurga eğiklik açılarında artış, şekil bozukluğu ve rahatsız edici ağrılar olduğu takdirde cerrahi müdahaleye karar verilir” dedi. Omurga hastalıkları konusunda Hürriyet Ankara’ya konuşan Prof. Dr. Şehirlioğlu, şunları söyledi:
“Omurga eğikliklerinde hastalık olarak iki büyük problem vardır. Bunlardan biri skolyoz; omurganın yana eğikliği, aynı zamanda kendi ekseninde dönmesi. Skolyozda sebebi belli olmayıp sonradan ortaya çıkanlar, anne karnında olanlar ve kas hastalıklarından kaynaklı olanlar en sık gördüklerimizdir. Diğeri ise kifoz. Omurganın öne doğru eğikliği yani kamburluk. Bir de duruş bozukluklarına bağlı karşılaştığımız sağlık sorunları var. Uzun süre telefonda oyun oynayan veya bilgisayarla vakit geçirirken oturma ve duruş bozukluğu yaşayan çocuklarda ya da çalışma ortamında bu veya benzeri şekilde hareketsiz kalan yetişkinlerde ciddi sırt problemleri ile karşılaşabiliyoruz. Bunların büyük bir kısmı kas ağrıları olabilir. Dolayısıyla tedavide en önemli şey bunları birbirine karıştırmadan, hastayı iyi değerlendirmek ve doğru teşhistir.

Haberin Devamı

Ameliyat son çare

EGZERSİZ TEDAVİSİ VE KORSE

Ben bir ortopedi uzmanıyım. Burada bir çocuk hastanesi imajı var ama yetişkinlere de hitap ediyoruz. Omurga hastalıkları daha çok çocuklarda ortaya çıkan bir rahatsızlık olsa da sırt ağrıları, kemik erimesi ve yaşlılığa bağlı olarak ileri yaş gurubunda da görülebiliyor. Hastaların omuz ve sırt yapısı incelenerek tanı koyuyoruz. Tedavi sürecinde ilk olarak sadece belli açılara göre takip ediyoruz. Omurga egzersizleri, yüzme, pilates, yoga gibi önerilerimiz oluyor. Korse de kullanılabiliyor ancak belli noktadan sonra tek başına korse uygulaması kasları zayıflatabileceği için egzersizi ihmal etmiyoruz. Egzersizler veya korse ile rahatsızlığın, kabul edilebilir ölçülerde kalmasını sağlıyoruz. Zaten tamamıyla düzelmesi cerrahi haricinde pek mümkün olmadığından tedavimizin önemi de budur.

AMELİYATTA ÇOCUĞUN YAŞI ÖNEMLİ

Omurga eğiklik açılarında artış, şekil bozukluğu ve rahatsız edici ağrılar olduğu takdirde cerrahi müdahaleye karar verilir. Yani ameliyat son çare. Cerrahi müdahalelerde çocuğun yaşı önemli. Büyümesi devam eden çocuklar önemli. Onlarda mümkün olduğunca cerrahiyi en son aşamada düşünüyoruz. Çünkü çocuk büyümeye devam ediyor ve biz ona ameliyat yaparsak, yaşı ilerledikçe omurgası kısa kalabiliyor. Onun için yaşına göre tekrarlayan ameliyatlar düşünebiliyor. Ancak doğuştan olduğunu düşündüğümüz rahatsızlıklarda, 2 yaşında bile bunun ameliyatı yapılabilir. Cerrahi müdahalede bir takım vidalar, çengel ya da rot dediğimiz uzun çubuklarla omurga düzeltiliyor.”

Haberin Devamı

AİLELERE DE GÖREV DÜŞÜYOR

Hastalıkların teşhisinde ailelere de iş düştüğünü dile getiren Şehirlioğlu, şöyle devam etti:
“Omurga rahatsızlıkları bazen tesadüfen ortaya çıkabilir. Oksürük, bel ağrısı ya da düşme gibi durumlarda çekilen grafilerde rastlanabilir. Bu noktada da aileler de çocuklarını oturuş bozuklukları konusunda uyarabilecekleri gibi omuz dengelerini inceleyebilir. Zaman zaman çocuklarının omuz dengesine, öne doğru eğip arkadan beline veya kürek kemiklerinin seviyesine baksalar ilk tanıyı koymuş olup, bir doktora müracaat edilebilirler.”

4 GÜNDE AYAĞA KALKTI

Öte yandan omurgasındaki hastalıktan, geçirdiği ameliyat sonrası kurtulan 15 yaşındaki Barış Tunçalp, sağlığına kavuştuğu için doktoru Şehirlioğlu’na teşekkür ediyor. Taburcu olacağı gün hastane koridorlarında doktoruyla birlikte rahatlıkla yürüyüp, sohbet eden Tunçalp, “Hastalığımı bir ay önce şans eseri fark ettik. Ağrılar artınca buraya geldik. Ameliyattan 4 gün sonra taburcu oldum. Kendimi çok iyi hissediyorum. Herhangi bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!