Amasya Üniversitesi’nde ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı’ konferansı

Güncelleme Tarihi:

Amasya Üniversitesi’nde ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı’ konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 10:06

Amasya Üniversitesi’nde ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı’ konferansı

Haberin Devamı

Sinan HARMANCI/AMASYA,(DHA)- AMASYA Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle ‘’Akılcı Antibiyotik Kullanımı, Mikrobiyota ve Farmakovijilans’’ konulu bir konferans düzenlendi.

Amasya Üniversitesi İpekköy Yerleşkesi Konferans Salonu'nda ‘’Akılcı Antibiyotik Kullanımı, Mikrobiyota ve Farmakovijilans’’ konu başlıkları altında bir konferans gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Metin Orbay, "Bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği bir ortamda temel bilimlerde yapılan çalışmalar sağlıktan ekonomiye, iletişimden pek çok alana kadar hayatımızı doğrudan ilgilendiriyor. Dünya istatistiklerine baktığımız zaman ortalama yaşam süresinin çok daha yukarılara çıktığını, bunun da sağlık alanında yapılan çalışmalara ve sağlık çalışanlarına borçlu olduğumuzu görüyoruz. Tabi bu iyi gelişmelerin bazen kontrolsüz kullanıldığında birey, aile, toplum üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Bu olumsuz etkileri azaltmak için hepimize görevler düşüyor. Bizler de bir eğitim kurumu olarak toplumu bilinçlendirmek, eğitmek için üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirme gayreti içindeyiz. Bu noktada Sağlık Yüksekokulu ve Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzun İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliğimizle uyum içinde çalışıyor’’ dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu Daire Başkanı Mesil Aksoy, ‘Akılcı İlaç Kullanımı faaliyetleri ve Verilerle Antibiyotik Kullanımı’ başlıklı bir sunum yaptı. Aksoy, Türkiye geleninin yüzde 29.53 olduğunu, en yüksek oranın yüzde 48.2 ile Mardin’de, en düşük yüzdenin ise yüzde 18.4 ile Artvin’de olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı Farmakogenetik ve İlaç Güvenliliği Birimi Başkanı Prof. Dr. Semra Şardaşise ise, ilaçların piyasa sürülmeden önce etkin ve güvenli olduklarının, preklinik ve klinik çalışmalar ile ispatlanarak ancak onay alabildiğini kaydetti. Şardaşise, "Farmakovijilans sistemin amacının riskleri ve risk faktörlerini en kısa sürede tespit edebilmek, bu tespitlerde en önemli kaynak ise spontan bildirimlerdir" dedi.

Konferans sonunda Rektör Prof.Dr.Orbay ve protokol üyeleri katılımcılara ‘Ağaç Dikme Sertifikası ve teşekkür belgesi takdim etti. Konferansa ayrıca Amasya Vali Vekili Ferhat Burakgazi, Amasya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Faruk Tonga, İl Sağlık Müdürü Mehmet Rüştü Ertosun, İl Halk Sağlığı Müdürü Öner Nergiz, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, eczacılar, kamu kurum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!