'Altın kız' erkek mi?

Güncelleme Tarihi:

Altın kız erkek mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 12:56

Bayanlar 800 metrede birinci olan atlet aslında erkek mi?

Haberin Devamı

Fotoğraflara bakın, karar verin

Altın madalya kazanan atlete cinsiyet testi 

18 yaşında olan ve diğer yarışçılar gibi mayo giymeyip, şortla koşan Caster Semenya Berlin’deki Dünya Atletizm Şampiyonasında katıldığı bayanlar 800 metre yarışını “aşırı rahat” bir farkla kazanınca atlete cinsiyet testi yapılmasına karar verildi.

Berlin’de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda bayanlar 800 metre yarışına Güney Afrikayı temsilen katılan 18 yaşındaki Caster Semenya, 1 dakika 55.45’lık sürede koştuğu yarışı rakiplerinden tam 2 buçuk saniye önde tamamlayınca cinsiyeti hakkında soruşturma başlatıldı. Sonuçlar pozitif çıkarsa Semenya diskalifiye olacak.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin talep ettiği testin sonuçları belirlenene kadar Semenya Şampiyona’da yarışmaya devam edebilecek. Testlerin jinekolog, psikolog ve iç organları uzmanlarından oluşan özel ekip tarafından yürütüleceği bildirildi.
Bazı raporlara göre Semenya, hem erkek hem dişi organlarına sahip olan ‘hermafrodit’ olabilir.

Haberin Devamı

Avusturyalı Dora Ratjen 1938 yılında yüksek atlamada rekor kırmış ama sonradan erkek olduğu ortaya çıkınca diskalifiye olmuştu. Polonyalı Ewa Klobukowska’nın da 1967 yılında erkek olduğu ortaya çıkmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!