Alternatif sahur tarifleri

Bir süredir sahurla ilgili neler yazılmış, kimler ne tarifler vermiş diye bakıyorum. Tarifler genelde hep birbirine benziyor. Oysa evlerde yapılan yöresel tarifler çok daha heyecan verici. Çorbalar, kavurmalar, kıymalı yumurtalar... Bense bu sefer biraz daha uçayım istedim ve size dört farklı tarif hazırladım.

Haberin Devamı

Ferahlatan karpuz çorbası

Bu tarif ilk başta isminde çorba var diye garip gelebilir. Ancak normalden çok farklı bir işlem yok. Karpuz, peynir, ekmek, nane dörtlüsüne kibar bir iki dokunuş var.
Çekirdeklerini temizleyin ve el blendırı kullanarak karpuzu püre edin. İki kâse çorba için iki su bardağı karpuz suyuna ihtiyacınız olacak. Karpuz suyuna bir çay kaşığı çörekotu ilave ettikten sonra karıştırın. Sonra buzdolabına alın ve sahura kadar soğutun. Çorbaya tazelik katacak nane püresi için bir avuç taze naneyi, iki çorba kaşığı tozşekerle havanda dövün, yemyeşil görüntüsü ve taze kokusuyla sizi büyüleyecek bir nane püresi elde edin. Bir çorba kaşığı limon suyu ilave edin ve bu püreyi de buzdolabına alın.
İçmeden önce soğuk karpuz suyunu iki kâseye pay edin ve üçgen kestiğiniz 50’şer gramlık beyaz peynir dilimlerini kâselere ilave edin. Ekmek dilimlerinizi bir tavada güzelce kızartın ve kabaca parçalayın, çorbanıza ekleyin. Tam buğday ekmeğinin vereceği tokluk hissi uzun sürecektir.
Hazırladığınız nane püresinden her kâseye bir buçuk çorba kaşığı ekleyip zeytinyağı gezdirin. Hepimizin çok sevdiği karpuz-beyaz peynir uyumunu bir de böyle deneyin.

Haberin Devamı

Lezzetiyle şaşırtan hurma uyutması

İncir uyutması pek çok yörede yapılan bir tarif. Ben de hurmayla bundan esinlendiğim, incir uyutmasına göz kırpan bir tarif yapmak istedim. Öncelikle 275 gram sütü ocakta kaynatmadan sadece ılıtın. Daha sonra sütü alın ve mutfak robotunun içine dökün. 16 adet kuru hurmanın çekirdeklerini çıkarın ve sütün içine ekleyip yaklaşık bir saat bekletin. Ardından robotunuzu çalıştırın. Böylece pürüzsüz bir hurma püreniz hazır olacak. Hem şekersiz ve pratik olduğu için hem de hurmanın muhteşem tadıyla meydana geldiği
için bu hurma uyutması vazgeçilmeziniz olacak. Her gün yapmak isteyeceksiniz.

Şekeri dengeleyen tarçınlı su

Tarçın çubuğunda inanılmaz bir şeker dengeleme özelliği var. Açlığı gidermekle birlikte şeker arzusunu da bıçak gibi kesiyor. Yatmadan içilen son bir bardak suyun bu tarif olmasını tavsiye ederim. Bir buçuk litre içme suyunu tencerede kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca içine iki tarçın çubuğunu atın, üç-dört dakika kaynamaya bırakın. Tenceredeki suyu tarçın çubuklarıyla şişeleyin ve bir gece buzdolabında bekletin. Böylelikle tarçının bütün aroması iyice suya işleyecek. Buzdolabında uzun süre saklayabilir, iftarla sahur arasında içebilirsiniz.

Haberin Devamı

Pideye göz kırpan dört göz yumurta

Önceki günden kalmış hafif kurumuş pidenin üzerindeki bölümü kenarları kalacak şekilde alın. Böylece sığ bir tabağa benzeyecek. Pidenizi, iyice çıtırdaması için 140 derecelik fırına yerleştirin. Bir tavaya yarım kilo domatesi rendeleyin. bir çorba kaşığı tereyağı, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı kuru kekik ekleyip bir taşım kaynatın.
Bu sırada 250 gram yoğurda yarım çay kaşığı karabiber ekleyin ve güzelce çırpıp kenara alın. Sığ bir tavaya iki bardak su ve iki çorba kaşığı sirke ekleyip kaynatın. Kaynayan suya dört adet yumurtayı kırın. Bu şekilde üç-dört dakika pişirin. Sudaki sirke ısıyla birlikte yumurtanın dağılmasını engelleyecek. Yumurtanın beyazı pişmeli ama sarı kısmı sıvı kalmalı ki yerken keyfi başka olsun.
Bu sırada domates sosuna yumurtanın piştiği sudan sekiz çorba kaşığı ekleyin. Sosun üzerine yarım bağ roka, onun da üzerine hazırladığınız karabiberli yoğurdu ekleyin.
En son yumurtaları patlatmamaya dikkat ederek kevgirle tavadan alıp üstüne koyun. Son dokunuş için üzerine bir çorba kaşığı domates sos, bir çorba kaşığı yoğurt ve bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin.

Yazarın Tüm Yazıları