Altcoin mi? O da ne?

Güncelleme Tarihi:

Altcoin mi O da ne
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 17:01

Altcoin dünyasına hoşgeldiniz

Haberin Devamı

Başlığı okuduğunuzda aklınıza "Nedir bu altcoin" sorusu gelebilir. Bu sorunun cevabını vermeden önce sanal para (kripto veya dijital para) dünyasını kısaca anlatalım. 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adındaki bir bilgisayar yazılımcısı yeni dünyanın para cinsi olan Bitcoin'i buldu. En büyük özelliği hiçbir bankaların kullanılmadan cüzdan cüzdana (peer to peer) direkt para transferi yapılabilmesi.

İlk dönemlerde belli bir grup yazılımcının kendi aralarında kullanmaya başladığı Bitcoin'in ağı 2013 yılına kadar belli bir seviyede kaldı. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Kullanıcıların arasında hızla popüler olmaya başlayan Bitcoin, ticarete açılarak bir piyasa oluşturdu. 2013'te 84 dolarlık piyasa değeriyle işlem görmeye başlayan sanal para, şu anda 2 bin 500 dolardan fazla değerle finans dünyasının gözdesi durumunda.

Altcoin mi O da ne


YENİ YILDIZ ETHEREUM
2015 yılında ise Ethereum adında yeni bir sanal para birimi daha geliştirildi. Bir kıyaslama yapmak adına Bitcoin emtia piyasalarının altını, Ethereum ise petrolü denilenebilir. 2015'in Eylül ayında pazara açıklan Ethereum'un o dönemki değeri 1.28 dolardı. Bu seviyelerde 2017'nin başında kadar gelen Ethereum, kullanıcıların ilgisini yakalayınca hızla yükselmeye başladı. Ocak başı itibariyle 10 dolarlık değere sahip olan Ethereum, bugün 250 dolar değere sahip. Başka bir deyişle Ethereum yaklaşık 25 kat değer kazandı. Hatta Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile özel bir görüşme yapması bu yeni sanal para birimini Rusya'nın desteklediği söylentilerine yol açtı.

YENİ EKONOMİ ICO DÜNYASI
Ancak sanal para aleminde işler Bitcoin ve Ethereum ile bitmedi. Tam aksine her şey yeni başladı. Neden mi? Çünkü Bitcoin ve Ethereum'dan sonra bir 'altcoin' dünyası başladı. Yani sanal paranın altında kümelenen yeni sanal para birimleri. Initial Coin Offering (ICO) adındaki bu yeni dünya, her kullanıcının kendi sanal para birimini oluşturmasını sağlıyor. Ancak tek şartla. Bu şart da oluşturulacak yeni sanal biriminin bir iş modeli üzerine kurgulanması ve yeteri kadar işlem hacmi oluşturması. Örneğin; Rusya'daki bir Zirconium madeni şirketinin sahibi, ticareti sanal para birimi üzerinden yapabilmek için 'ZrCoin' adında bir yeni sanal para birimi oluşturdu. Madenden yapılan satışların tahsilatı bu para birimi üzerinden gerçekleştiriliyor. Başka bir deyişle maden de gerçek para geçmiyor. Bunun yerine bu madenden Zirconium almak isteyenler, önce gerçek paralarını Bitcoin veya Ethereum'a çeviriyor. Daha sonra bu para birimlerinden bir altcoin olan 'ZrCoin' alarak ticaretlerini yapabiliyor.

Altcoin mi O da ne


ENERJİNİN BITCOIN'I
Sanal para aleminin hacmini gerçek paranın hacmiyle kıyaslamak mümkün değil. Ancak altcoin dünyasıyla beraber gelecek için önemli ipuçları yakalamak mümkün. Şu anda 500'den fazla altcoin cinsi bulunuyor. Hatta endüstriler için bile yeni altcoinler oluşturulmaya başlandı. Bunun örneklerinden biri de enerji alımı ve satımı için kullanılan 'ElectroEuro'. GE'nin internet tabanlı platformu Predix ile entegre olan ElectroEuro, üretilen enerji hacmine göre alış-satış taleplerini oluşturuyor. ElectroEuro'nun kurucularından Talia Kohen, en önemli amaçlarının temiz enerjiyi desteklemek olduğunu belirterek, "Enerji dünyasının Bitcoin'ini geliştirdik. Karbon salınımı olmayan bir dünya istiyoruz" diyor.

ElectroEuro'nun gerçekleştirdiği gibi altcoin dünyasıyla yepyeni bir ekonominin kapıları açılmış durumda. Ve önümüzdeki dönemde doğru iş modelleriyle ezber bozan girişimlerin önü açılacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!