Alnına konan veda busesi

Güncelleme Tarihi:

Alnına konan veda busesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1998 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Konya Akgöl Sazlığı ihalesiyle ilgili kaygılarımı dile getirdiğim yazımda, (Kurutulan Hotamış Gölü'nün adını Karamuk olarak yazmışım. Karamuklu dostları çok özlemiş olsam gerek!) Şimdi öğrendim ki, Sn.Bakan duruma el koymuş, ihaleyi iptal ederek, tezgahın ikinci derecede sorumlusu olan Milli Parklar Konya Başmühendisi Salih Aydemir'i, Teftiş Kurulu raporu ile görevden almış. (Darısı Genel Müdür'ün başına.) Geçen yıl da Cihat İnş.Ltd. Şirketi'ne 2.5 milyar liraya ihale edilen gölün sazlığı, yazımda belirttiğim gibi, ‘‘Abone aynı firmaya bu sene de 17 milyar 400 milyon TL'ye verilmiştir.’’ Geçtiğimiz yılki mahsulün 200 milyar liraya yakın bir fiyata satıldığı, civar köylüleri tarafından ifade edilmektedir. Neyse ki, Bakan ihaleyi iptal etmiş, bu yılki kazanç beklentisi boğazlarda takılı kalmış, hem de Selçuk Üniversitesi'nin bazı profesörlerine hazırlattırılan kesim fermanı için ödenen 400 milyon liralık bilirkişi ücretinin kimler tarafından geriye ödeneceği telaşı sarmıştır!

Alınan bu ciddi önlemin ötesinde, koruma ve SİT alanını tahrip etmekten, sorumlular hakkında, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği tarafından savcılığa suç duyurusu yapılacağı da kulağıma gelen diğer bir sevindirici haberdir.

Bu koruma ve SİT alanını, sazların kesimi için hazırlanan, bilimsel olduğunu kabul edemeyeceğim ekspertiz raporunun arkasına gizlenmek isteyecek olan bürokratlara hatırlatmadan edemeyeceğim.

DOĞANIN ÜZERİNE KIRAĞI DÜŞTÜ

Rapor, ‘‘Her üç yılda bir kesilmesi’’ şartıyla detaylandırılmışken, geçtiğimiz yılki hasatın unutulmaması gerekirdi. Sn.Genel Müdür şayet dış seyahatlerinden vakit bulabilseydi böyle bir yanlışlığın tekrarını önleyebilirdi. Ayrıca TBMM bütçe müzakerelerine katılır, geçen yılki 180 milyar liralık komik bütçelerini yerinde saydırmaz bu yıl artırır, koruma alanlarının sazına umut bağlamazdı! Avcılık Dairesi Başkanı Sn.Kalınkülük bu olanların farkında mıdır, yoksa Bolu Parkı'nda mıdır? Hele yurt dışı teknik gezisinden bir döndün, Şehmuz Bey ağzıyla evinin akan damına kestiği saz için, traktörüne el konulan garibim köylüye ne söyleyecektir !

Sn.Ersin Taranoğlu'nu Spor Bakanlığı'ndan tanırım. Atak, korkusuz ve dürüst bir insandır. Yanlışı, doğruyu hatasız kavrayan ve çabuk karar veren bu devlet adamıyla, doğa için, spor için ve hayvanlar alemi için yürekten bir inançla bağlanıp, kamuoyu vicdanında kabul gördü.

Şimdi duydum ki, Sn. Taranoğlu bakanlık görevinden ANAP Kongresi'nin ardından ayrılıp teşkilat başkanlığına geçiyormuş. Anlayacağınız, doğanın üzerine kırağı düştü, hayvanlar ise öksüz kaldı. Fazla üzülmemizin bir faydası yok! ‘‘Huylu huyundan vazgeçmez.’’ O gene doğa tutkusundan ve bizlerden asla ayrı düşemez. Gelmiş geçmiş hiçbir Orman Bakanı'ndan sıkıntımız olmamıştır. Aynı doğa huzurumuz, hayvanlar hep dostumuz olmuştur. Herbirine ayrı ayrı selam, saygılar olsun, doğacıların veda busesi ise Sn.Taranoğlu'nun alnının tam ortasına bir gül gibi kondurulsun.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!