Almanya'daki Türkiye...

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen'in çağrısı ile beş günlüğüne Almanya'dayız.

Düsseldorf'tan Essen'e geçip Hotel Ypsilon'a yerleşiyoruz.

Kuzey Ren Vestfalya Basın ve Enformasyon Dairesi ile Araştırmalar Merkezi mensupları ile tanışıyoruz.

Faruk Şen, ilginç açıklamalar yapıyor:

‘‘Solingen'de dört Türk'ün yakılmasından sonra buradaki Türkler içe kapandı. Aslında ikinci ve üçüncü nesil Almanya'ya değil Alman toplumuna uyum çabasındaydı. Şimdi tamamen kendi içine döndü.’’

Cami ve kahveler yanında diskotekler bile ayrılmış..

Türkler; artık kendi Türk televizyonlarını izliyor, Türk lokantalarında yemek yiyor, Türk diskolarında 3 bin, 5 bin genç bir araya gelip eğleniyor, Türk popu dinliyor, Türk sanatçılarını yayınlıyor.

Bir hafta evvel Taksim Disko'da 5 bin genç 100 mark vererek Tarkan'ı dinlemiş. Tarkan ile eğlenip, çıldırasıya dans etmişler. Haftada iki gece bu diskotekte 2500 Türk delikanlısı ile bir o kadar Türk kızı Türk pop müziği ile, ama Alman gençleri gibi sabaha dek çılgınca eğleniyorlarmış.

Ruhr Havzası, eski kömür ve çelik madenlerinin bulunduğu yöre.

Madenler tükenmiş, işsizlik dizboyu olunca, ‘‘Yerine ne ikame edelim?’’ tartışması başlamış.

Dört yılda tamamlanan Centro, bulunan çözümlerden biri. Avrupa'daki en büyük iş merkezlerinin başında geliyor. Bizim Akmerkez'in birkaç katı. Kapatılan maden ocaklarının tam üstüne yapılmış. Yapan İngiliz şirketinin yöneticilerinden biri de Türk: Mimar Oylar Saguner. 1.5 milyar dolara mal edilen, park yerleri bedava olan bu dev merkez büyük ilgi çekiyor.

Ama çevrede ne kadar küçük dükkân, mağaza, lokanta gibi işyeri varsa hepsi batmış. Çünkü diğer dükkân ve mağazaların bulunduğu yerlerde park yeri yok, olsa bile paralı.

Faruk Hoca Türkiye'de de tanınan biri. Buradaki Türkler'in her şeyini araştırıyor. Almanya'daki ayrımcılık, Almanya'daki iş piyasasında öne çıkan Türkler, Avrupa Birliği içinde Türkiye'nin ufukları, serbest dolaşım hakkı, Almanya'daki Türk Müslümanlığı:

‘‘Avrupa'da üç ayrı Müslüman topluluğu var. Fransa'da daha çok Magrib ülkelerinin Müslümanları yaşıyor. Yani Cezayir, Fas, Tunus gibi. İngiltere'de Hint ve Pakistanlı Müslümanlar. Almanya'da ise Türk Müslümanları. Türkiye'den ve Türk Müslümanların etkisindeki Boşnak Müslümanlar. Türk Müslümanları diğerlerine göre kendi İslam anlayışını yerleştiriyor.’’

Biz Türkiye'de büyütüyoruz ama Faruk Hoca, Cemalettin Kaplan yanlılarını sorunca dudak büküyor:

‘‘2 milyon 800 bin Türk Müslümanın içinde bunların sayısı 1000 kişi. 1001'inci yok. Türk televizyonları verdiği için önemliymiş gibi görünüyorlar. Burada kimse onlara kafasını çevirip bakmıyor.’’

Almanya'da 47 bin Türk işvereni var. Dile kolay. 10 milyar mark yatırım yapan 47 bin Türk işadamı. Bu sayı her geçen gün kartopu gibi büyüyerek artıyor.

Almanya'daki Türkler SPD-Yeşiller koalisyon hükümetinden çok mutlu ve çok şeyler umut ediyor:

‘‘Kopenhag kriterleri; insan hakları, demokratik açılımlar ve yaşayan insanların ana dilleri ile ilgili eğitimde biraz ilerleme olursa bu hükümet Türkiye'yi AB'ye girecek aday ülke yapar. Buna Türkler inanıyor. Temmuza doğru vatandaşlık yasası çıkacak ve 1 milyon 700 bin Türk Alman vatandaşı olacak. Bu da Türkiye için ayrı bir ufuk ve imkân sağlayacak.’’

Almanya'daki Türkler; bizim insanlarımız, akrabalarımız, canlarımız, kanlarımız...



Yazarın Tüm Yazıları