Almanya’da olimpiyatlara katılma hakkı kazandı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da olimpiyatlara katılma hakkı kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2016 09:49

Brezilya’da 5-21 Ağustos’ta düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda ‘Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı’ adına yarışacak Suriyeli yüzücü Yusra Mardini, hayat hikayesiyle ilham kaynağı olabilecek sığınmacı sporcular arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Suriye’nin başkenti Şam’da doğup büyüyen Mardini, küçük yaşlarda başladığı yüzme sporunda kariyerini uluslararası düzeye taşıdı. 2012 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda Suriye adına kadınlar 200 metre ferdi karışık ile 200 ve 400 metre serbestte yarıştı.

Çatışmalar sırasında evi yıkılan, bomba seslerinin arasında ülkesini terk etmek zorunda kalan 18 yaşındaki Yusra Mardini’nin hayatı, zorlu bir yolculuğun ardından yerleştiği Almanya’da olimpiyatlara katılma hakkı kazanmasıyla tamamen değişti.

ZORLU ALMANYA YOLCULUĞU

Ülkesindeki iç savaştan kurtulmak için başkent Şam’dan Türkiye’ye, Türkiye’den de içinde 20 kişinin daha yer aldığı küçük bir botla Yunanistan’a gitmeye çalışan Mardini, motoru duran ve su almaya başlayan botu kız kardeşiyle birlikte denize girip Midilli Adası sahillerine kadar 4 saatten fazla itti.

Haberin Devamı

Yusra Mardini ve kız kardeşi, çıktıkları uzun ve zorlu yolculukta Yunanistan’ın ardından Makedonya, Sırbistan, Macaristan ve Avusturya üzerinden Almanya’nın başkenti Berlin’e geçti. Daha sonra genç yüzücünün ailesi de Suriye’yi terk ederek kızlarının peşinden Berlin’e yerleşti.

RİO OLİMPİYATLARI’NA GİDECEK

Eylül 2015’te Almanya’ya yerleşen Yusra Mardini, Berlin’in en eski yüzme kulüplerinden Wasserfreunde Spandau 04’te antrenör Sven Spannekrebs ile çalışmalara başladı. Mısırlı bir tercüman yardımıyla Almanya’daki hayatına alışmaya çalışan Mardini, yüzmede beklenenin üstünde performans sergileyerek antrenörünü etkilemeyi başardı.

Öğrencisinin çoğu insan için rol model haline geldiğini ve Alman yüzücülerle denk seviyeye ulaştığını belirten antrenör Spannekrebs, Mardini’nin 2020 Tokyo Olimpiyatları’nı hedeflerken 2016 Rio Olimpiyatları’na katılım hakkı kazandığını ifade etti. Öğrenim hayatının yanında günde iki kez 2-3 saat boyunca havuzda antrenman yapan Mardini, sıkı çalışmasının ödülünü, 200 metre serbestte olimpiyatlara katılım şansı yakalayarak aldı.

ÜLKEMİ, EVİMİ, YATAĞIMI ÖZLEDİM

Olimpiyatlarda tüm sığınmacıları gururlandırmayı hedefleyen Yusra Mardini, memleket özlemini, “Ülkemi özledim, özellikle de evimi ve yatağımı. Almanya’da kendime yeni bir hayat kurdum fakat yaşlanınca Suriye’ye dönerek tüm tecrübelerimi halkımla paylaşmak istiyorum” ifadeleriyle anlatıyor.

Haberin Devamı

10 SIĞINMACI SPORUC YER ALACAK

Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı’nda 4’ü kadın 10 sporcu mücadele edecek. Beşi Güney Sudan, 2’si Suriye, 2’si Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve biri Etiyopya’dan seçilen sporcuların 6’sı atletizm, 2’si yüzme ve 2’si judo branşlarında yarışacak. Olimpiyat bayrağı altında mücadele edecek sığınmacı sporcular için madalya almaları halinde olimpiyat marşı çalınacak.

Almanya’da olimpiyatlara katılma hakkı kazandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!