Almanya, Hollanda ve İngiltere'de kuş gribi görülmesi

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Hollanda ve İngilterede kuş gribi görülmesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 16:08

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Erol: - "Özellikle sulak alanlarda yaşayan hayvanlarla hastalık bir yerden başka bir yere transfer oluyor. Kuşların göç yollarına baktığınızda bu, yılda 2 defa yaşanıyor. Biz de bu noktadan hareket ederek, Türkiye’de, özellikle göçmen kuşların takip ettikleri yolu dikkatle izliyoruz"

Haberin Devamı

BOLU (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Almanya, Hollanda ve İngiltere'de kuş gribi görülmesine ilişkin, "Özellikle sulak alanlarda yaşayan hayvanlarla hastalık bir yerden başka bir yere transfer oluyor. Kuşların göç yollarına baktığınızda bu, yılda 2 defa yaşanıyor. Biz de bu noktadan hareket ederek, Türkiye’de, özellikle göçmen kuşların takip ettikleri yolu dikkatle izliyoruz" dedi.

Erol, kurumları gözetiminde gerçekleştirilen "Gerçek Boyutlu Kuş Gribi Tatbikatı"nın başlaması dolayısıyla Bolu'daki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, beyaz et, tavukçuluk, yumurtacılık gibi bölümlere ayrılan kümes hayvanları sektörünün Türkiye'nin en önemli sektörlerinden birisi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Birkaç haftalık süreç içerisinde Hollanda, Almanya ve İngiltere'de H5N8 virüsüne rastlandığını belirten Erol, "Özellikle sulak alanlarda yaşayan hayvanlarla hastalık bir yerden başka bir yere transfer oluyor. Kuşların göç yollarına baktığınızda bu, yılda 2 defa yaşanıyor. Biz de bu noktadan hareket ederek, Türkiye’de, özellikle göçmen kuşların takip ettikleri yolu dikkatle izliyoruz" diye konuştu.

Gelişen dünyada, bu hastalıklarla mücadelenin, oluşturulan senaryolar ve bu senaryoların uygulanması ile yapıldığını dile getiren Erol, herhangi bir hastalığın ortaya çıkması durumunda yapılabileceklerin ele alınacağı bu tür tatbikatların önemli olduğunu vurguladı.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Genel Başkanı Dr. Sait Koca ise Türkiye’de piliç eti sektörünün çok hızlı bir gelişim süreci içerisinde olduğunu belirtti.

Bu gelişimi tek başlarına yapmadıklarının altını çizen Koca, "Yanımızda her zaman bakanlarımız ve bakanlık çalışanlarımız oldu. Onların destekleriyle bu günlere gelindi. 2013 yılının üretim rakamlarına baktığınız zaman piliç eti olarak 1 milyon 800 bin ton seviyelerine ulaştık. Bu rakam 1990 yılına baktığınız zaman 10’da 1’i kadardı. Kişi başına tüketimlerimiz de 19 kiloyu geçti, 20 kiloya yaklaştı. İhracatımız geçtiğimiz yıl 400 bin tonlara ulaştı. Bu yıl da 450 bin ton civarında, ihracatta da 725 milyon dolar döviz bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Toplantıya, Bolu Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, kurum amirleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!