Almanlar'a göre Karases'in gücü

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

‘‘Karases’’ diye anılan Cemalettin Kaplan ekibinin gücü hakkında Türk ve Alman kaynakları farklı bilgiye sahip...

Türk güvenlik ve istihbarat birimleri, Cemalettin Kaplan ekibinin uçakla Anıtkabir'e intihar dalışı yapacak ölçüde örgütlü ve teknik altyapı sahibi olduğuna inanıyor. Oysa Alman meslektaşları, Cemalettin Kaplan cemaatinin son yıllarda ciddi kan kaybına uğradığı kanısını taşıyor.

Belki hatırlarsınız, benzer çelişki, Cemalettin Kaplan'ın Almanya'da düzenlediği bir salon toplantısında çekilen görüntülerin özel bir kanalda yayını üzerine yaşanmıştı.

Koca adamların, başlarında sarık, göbeklerine kadar sakalla, çocuk gibi ellerinde oyuncak tüfeklerle slogan atıp salonda turlamaları toplumun büyük kesimini paniğe sürüklemişti. Ne var ki aynı tepki, Almanya'da yaşayan ve bu tür meczuplara alışmak zorunda kalan Türk cemaati tarafından paylaşılmamış, gülünüp geçilmişti.

* * *

Federal Anayasayı Koruma Örgütü, Almanya'nın en güçlü istihbarat servisidir. İşi, anayasayı tehdit eden radikal kişi ve grupları izlemektir. Örgüt yılda bir kez bulgularını kamuoyuna açıklar. Çeşitli radikal örgütlerle ilgili yorumunu yıllık raporuna yansıtır.

Örgütün 1997 yılı raporunda, Cemalettin Kaplan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Metin Kaplan'ın konumuna ilişkin bilgi de yer aldı.

Rapora göre, Cemalettin Kaplan'ın ölümüyle birlikte ‘‘Karases’’ ekibi etki ve önemini büyük ölçüde yitirdi. Hatta taraftar sayısı 3 binden (1995), 1.500'e geriledi.

* * *

Ancak, sözde hilafet devleti ilan eden ‘‘Karases’’ ekibinin zayıflaması, Almanya'da yaşayan ve Türkiye'deki laik düzeni hedef alan radikal grupların güçten düştüğü anlamına gelmiyor.

Federal Anayasayı Koruma Örgütü'ne göre, Almanya'daki Türk şeriatçılarının sayısı 1991 yılından itibaren sürekli arttı.

1991'de 19 bin 150 kişi olan bu sayı, 1992'de 19 bin 900'e, 1993'te 21 bin 200'e, 1994'te 26 bin 380'e ve 1995'te 31 bin 800'e yükseldi. 1996 yılında ise aynı rakam küçük bir düşüşle 30 bin 900'e indi.

Alman istihbarat örgütü, bu ülkedeki en kalabalık Müslüman derneği, Milli Görüş olarak kayda geçiriyor.

Milli Görüş'ün 500 şubesi ve 26 bin 500 üyesi bulunuyor.

* * *

Eğer Alman verileri doğruysa... Cumhuriyet düşmanları ile mücadele ederken gereksiz efsaneler yaratmayalım. Hedeften şaşmayalım.



Yazarın Tüm Yazıları