Alman Ytong, dünyada ilk kez Türkiye'den teknoloji alıyor

BUGÜNE kadar kurduğu bütün fabrikaların ekipmanının tamamını ülkesinden taşıyan Alman Ytong firması, artık diğer ülkelerde kuracağı tesislerde Türkiye ile işbirliği yapacak.

BUGÜNE kadar kurduğu bütün fabrikaların makine ve ekipmanın tamamını Almanya'dan taşıyan Alman Ytong firması, bundan sonra diğer ülkelerde kuracağı yeni tesislerde Türkiye ile işbirliği yapma kararı aldı. Türk Ytong'un kurduğu fabrikalardaki makine ve ekipmanı Türkiye'de aynı kalitede ve daha ucuza mal ettiğini gören Almanlar, diğer ülkelerdeki yatırımlarının teknolojisini artık Türk Ytong'dan almaya karar verdi.

Tür Ytong Sanayi Genel Müdürü Fethi Hinginar, son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde dünyada en büyük ikinci Ytong üreticisi haline geldiklerini söyledi. Alman Ytong'un Birleşik Arap Emirlikleri'nde kuracağı fabrikanın tüm makine ve ekipman ihtiyacını Türkiye'den göndereceklerini belirten Hinginar, bunu daha sonra Kazakistan ve başka ülkelerin izleyeceğini bildirdi. Ekonomide 2003 yılından itibaren taşların yerine oturabileceğine inanan Fethi Hinginar ile Türk Ytong'un Almanlar'la yeni yatırımlarını ve projelerini konuştuk.

2001 yılında neler yaşadınız?

- 2001 yılı tüm Türkiye gibi sektörümüz için de kötü bir yıl oldu. Fırtınada batmamak için tedbirlerimizi alıp ayakta kalma mücadelesi verdik. Ekonomik kriz başladığında inşaat sektörü zaten bir krizin içindeydi. 1997-2000 arasında yeni yatırımlar yapmıştık, 2001'de ise küçülmek zorunda kaldık. Bazı fabrikalarımızda üretimi durdurduk, bazılarında yavaşlattık. Krizle karşı karşıya kaldığımız dönemde yatırımlarımızı tamamlamıştık, kredi geri ödemelerinin de çoğunluğu yapılmıştı. Mali açıdan krize daha olumlu bir ortamda yakalandık. Zamanında aldığımız tedbirlerle krizi daha rahat geçiriyoruz.

Krizde küçüldünüz, peki taşlar yerine oturunca yeni fabrikalar gündeme gelecek mi?

- Türk Ytong'un Marmara, Akdeniz ve Günedoğu Anadolu bölgelerinde fabrikaları var. Doğu Anadolu'da da yeni bir fabrika için Erzurum ve Erzincan yöresinde fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Doğu Anadolu'da 100 bin metrekarelik bir alan üzerinde yeni bir fabrika kuracağız. Burada kuracağımız fabrika aynı zamanda Doğu Karadeniz'in de Ytong ihtiyacını karşılayacak. Doğu Anadolu'daki fabrikamızı da iki yıl içinde tamamlayıp devreye almayı planlıyoruz. Ekonomide taşlar yerine oturunca gelen talebe hazır olmamız gerekiyor.

Yeni fabrikalarınızı Almanlar mı kuruyor?

- Fabrikalarımızı artık kendimiz Türkiye'den sağladığımız makine ve ekipmanlarla kuruyoruz. Lisans sahibi Almanlar'la işbirliği yaparak makina ve ekipmanları Türkiye'den sağladık. Almanya'dan hiçbir malzeme ithal etmedik. Başlangıçta Almanlar makine ve ekipmanın tamamını Almanya'dan göndermek istedi. Ama biz Türkiye'de daha uygun fiyata ve aynı standartta bu makine ve ekipmanları yaptırdık. Almanlar bunu görünce bundan sonra kuracakları yeni fabrikaların makine ve ekipman ihtiyacının sağlanmasında Türk Ytong'la işbirliğine karar verdi. Almanlar artık diğer ülkelerde kurulacak Ytong fabrikalarında kullanılacak makina ve ekipmanları da Türkiye'de yapacağız.

Bu konuda atılmış somut bir adım var mı?

- Evet, Alman Ytong, Birleşik Arap Emirlikleri'nde kuracağı fabrika için bizimle işbirliği yapıyor. Fabrika Almanlar'ın olacak, ama fabrikada kullanılacak bütün makine ve ekipmanları biz Türkiye'den onların standardında temin edip göndeceğiz. BAE'deki fabrika Abu Dabi'de kurulacak. Bu ülkeden sonra da Kazakistan'da yeni bir fabrika kurulması planlanıyor.

Alman Ytong daha önce böyle bir işbirliğine gitmiş miydi?

- Alman Ytong dünyanın her yerinde fabrikalarını anahtar teslim kuruyor. Almanlar daha önce başka hiçbir ülkeyle teknolojik işbirliğine gitmemişti. Ytong fabrikalarını komple Almanya'dan taşıyorlardı. Ancak artık diğer ülkelerde kuracakları fabrikaların makine ve ekipmanları Türkiye'den sağlamak onları daha rekabetçi hale getiriyor. Teknoloji ve makine ekipmanları ihracatında artık Türkiye önemli bir yere geliyor. Avrupa Gaz Beton Üreticileri Birliği'ne de Türkiye üye ve orada da bu konuda üye ülkeleri yönlendiriyoruz.


Depremde Ytong'lu binalar hasar görmedi


TÜRK Ytong Sanayi Genel Müdürü Fethi Hinginar, Türkiye'de depreme dayanıklı konut sistemlerinin olduğuna işaret ederek, yaşanan tüm acı ve kayıplara rağmen bu konuda gerekli dikkatin gösterilmemesinden yakınıyor. Hinginar, şöyle konuşuyor: ‘‘Türkiye'de depreme dayanıklı konut sistemleri var ama bunları anlatamıyoruz. Bu sistemlerin kullanıldığı bütün binalar depremde sağlam kaldı. Ytong depremde riski azaltan bir sistem. Geçtiğimiz yıllardaki depremler sonrasında Ytong konut sistemiyle inşa edilen okul ve binalar, son yaşanan depremi hasarsız atlattı. Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü eksperleri, deprem sonrasında yaptıkları inceleme sonucunda Ytong konut sisteminin depreme dayanıklılığını onayladı.’’

Türkiye'nin Ytong üretiminde dünyadaki yeri nedir?

- Türk Ytong olarak 1997-2001 arasında, 40 milyon dolarlık bir yatırımla üretim kapasitemizi üçe katladık. Üretimi 40 milyon dolarlık yeni yatırımla 400 bin metrekareden 1 milyon 260 bin metrekareye çıkarttık. Ulaştığımız bu kapasite sayesinde Türkiye, Ytong'da dünyada ikinci büyük üretici konumuna geldi.


FETHİ HİNGİNAR


Türk Ytong Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Fethi Hinginar, 1946 İstanbul doğumlu. 1968 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. İtalya, Hollanda ve ABD'de bankacılık ve ticari konularda çeşitli kurs ve stajlara katıldıktan sonra 1970'de Türk Philips Ticaret'de çalışmaya başladı. 1979'da Mali İşler Müdürü olarak Türk Ytong'a katıldı. 1990 yılında ise Türk Ytong Sanayi Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Halen Gazbeton Üreticileri Birliği Başkanlığı da yapan Hinginar, aynı zamanda Finans Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Toprak Seramik, Çimento ve Cam Sanayii İşverenler Sendikası Yönetim ve Yürütme Kurulu Üyesi.
Yazarın Tüm Yazıları