Ali Ece: 'Oğuzhan, bana ve Quaresma'ya inanmıyorsa Mario Gomez'e sorsun!'

Güncelleme Tarihi:

Ali Ece: Oğuzhan, bana ve Quaresmaya inanmıyorsa Mario Gomeze sorsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2016 19:53

Hürriyet yazarı Ali Ece, Beşiktaş-Gaziantepspor maçını değerlendirdi...

Haberin Devamı

İLK 45 DAKİKA...

Bu kez Quaresma solda Cenk sağda başladı. Ancak oyun profili bu Beşiktaş ilk 11'inin santrforu olmaya uygun olmayan Aboubakar santrforda yine silik kalınca Cenk santrfora Aboubakar sağ çizgiye geçti. Aboubakar sağda en azından patlayıcı ve rakip savunmanın yerleşim dengesini bozan oyunuyla daha etkili oldu. Sağ açıkta aldığı topu sol ayağıyla uzak doksana atarken zoru başardı. Halbuki bir önce girdiği çok daha net pozisyonu kaleciyle karşı karşıyayken gole çevirmek daha kolay gözüküyordu.

Beşiktaş 20-25 arası yoğun bir şok pres yaptı. Antep topu nereye taşımaya çalıştıysa Beşiktaş orada çoğaldı, rakibi sıkıştırdı, topu kaptı. Beşiktaş geçen sezon da bu şok preslerden maç içinde sık sık yapardı. Ancak geçen sezon bu şok pres periyotlarında Mario Gomez, Sosa ve sahaya % 100 konsantre olduğu günlerde Gökhan Töre gibi 3. alanda daha etkili isimlerle bu baskıyı gole çevirmeyi başarırdı.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ ÇOK ÖNDE PRES YAPIYOR AMA...
2016'nın son günlerinde ise Beşiktaş kaptığı toplarla 3. alanda skor yeteneği geçen sezona göre geride olduğu için Ghilas gibi rakibin hızlı kontraatak kozlarının ekmeğine yağ sürüyor. Beşiktaş çok önde pres yapıp bunu skora çeviremeyince geride Ghilas gibi seri forvetlerin faydalanacağı boşluklar bırakıyor. Mesela 25'te Beşiktaş'ın topa sahip olma oranı % 75'ti ama hemen ardından daha tehlikeli gol pozisyonuna giren rakip Gaziantep oldu.

İlk yarıda Tolgay ve Oğuzhan'ın savunma arkasına derinlemesine pasları ve Gökhan Gönül'ün sağdan bindirmeleriyle etkili olmaya çalışan bir Beşiktaş vardı. Aboubakar'ın zor pozisyonda attığı gol Beşiktaş için tam zamanında geldi. Şimdi daha çok boş alan bulacak ve Quaresma bu boş alanlarda topla buluşturulduğu ölçüde Beşiktaş daha da etkili olabilecek.

Gaziantep'in hava muhalefeti nedeniyle planladığı gibi antrenman yapamamış olması 2. yarıdaki dirençlerini belli dakikadan sonra düşürebilir. Tabii Beşiktaş için bunu başarmanın kestirme yolu farkı arttırmak ve Başakşehir'in puan kaybettiği günü mutlaka galibiyetle kapatmak. Sakatlıktan sonra bir türlü eski seviyesine dönemeyen Rhodolfo, Marcelo'nun yanında Ghilas karşısında ağır kalıyor. 2. yarıda Tosiç stopere kaydırılıp yerine Beck sol beke girebilir. 

Haberin Devamı

İKİNCİ 45 DAKİKA...

Beşiktaş yarıyıl tatiline lig lideri Başakşehir’in 1 puan gerisinde giriyor. Son 1 aydır ligde oynanan oyun seviyesine göre bu fark gayet iyi. Çünkü son 1 aydır Beşiktaş ligde özellikle geçen sezon şampiyon olduğu dönemki oyun kalitesinin uzağında bir performans sergiledi. Bu geçen sezona göre geride kalan oyun performansının ana sebebi 3. alanda geçen sezonun yarısı kadar bitirici olamaması.

Türkiye Süper Ligi’nin ilk yarısında Beşiktaş sol önde 7 farklı isim denedi. Babel’in gelişi en azından o kanattaki deneme yanılmalara son verip Quaresma ile beraber kanatlarda ofansif bir istikrar sağlayabilirse bile tam anlamıyla nokta transfer olur.

Haberin Devamı

Gaziantep karşısında ikinci 45’te, sezonun ilk yarısının tüm yorgunluğunu, yıpranmışlığını sahaya yansıtan bir Beşiktaş vardı. Oğuzhan bir dakika hariç çok iyi oynadı. Ancak birçok Beşiktaşlı içinden “Oğuzhan keşke 89 dakika değil de 70 dakika bu kadar iyi oynasaydın ancak Quaresma’nın uyarısını dinleyip o penaltıyı takımın başarılı penaltıcısı Cenk’e bıraksaydın!” diyordur. Cenk Tosun ligin en iyi yerli penaltıcısı. Neden mi? Çünkü ligin penaltılardaki en iyi kalecisi Harun Tekin’i bile mat etmeyi başardı. Dünyanın her iddialı takımında son 5 penaltıyı kim gole çevirmişse 6. penaltıda da topun başına o geçer. Mario Gomez kadar son vuruşları klas bir oyuncu bile geçen sezon birden fazla penaltı kaçırdıktan sonra “Ben artık takımım lehine karar verip penaltı atmaktan vazgeçeyim!” demişti. Oğuzhan, Quaresma ile bana inanmıyorsa, Mario Gomez’e sorsun!  Bir de Fabri’ye teşekkür etsin!

Haberin Devamı

RHODOLFO NASIL BU KADAR YAVAŞLADI?
Fabri belki ligin komple en iyi kalecisi değil ancak karşı karşıya pozisyonlar özelinde Muslera’ya bile yakın kalitede bir yeteneği var. Rhodolfo’yu kurtaran da Fabri’ydi ancak Rhodolfo nasıl bu kadar yavaşladı? Ne zaman sakatlık öncesi eski lider stoper kimliğine dönebilir? Nasıl dönebilir? Evet, Rhodolfo en iyi zamanında bile hızlı bir stoper değildi ancak hız eksiğini hızlı düşünüp en doğru pozisyonu alarak giderirdi. Gaziantep karşısında bu üstün özelliğinin de maalesef köreldiğini gördük. Ghilas birkaç kez Rhodolfo’yu kariyerindeki en kötü durumlara düşürdü.

Son olarak Cenk sonradan oyuna dahil olup “Türk İşi Sheringham” rolünde gayet iyi bir opsiyon ancak Beşiktaş’ın önce bir 2016 model Shearer’a yani Mario Gomez, Demba Ba ayarında 67’de Cenk’in kaleciyle karşı karşıya kaçırdığını kaçırmayacak bir kalibrede birinci santrfora ihtiyacı var. Aboubakar? O karşı karşıyalarda Cenk’i bile mumla aratabiliyor ancak Gaziantep karşısında maçın tek golünde olduğu gibi hem de dominant olmayan ayağı soluyla Robben gibi vuruşla gol atabiliyor. Bu çelişkiyi Şenol Güneş nasıl çözer bilemiyorum. Sanırım santrfordan çok sağda oynatılabilir. Lakin Afrika Uluslar Kupası’na gideceği için Beşiktaş’ın yeni ileri 3’lüsü Babel-yeni santrfor-Quaresma da olabilir. Ancak yine Aboubakar tipi forvet alınacaksa Talisca’yı santrforda denemek ya da Cenk’le devam etmek daha makul bile olabilir. Beşiktaş’ın devre arasında kafa karıştıran değil net oyuncular alması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!