Aldanmayın, tükürükle cinsiyet belirlenmez

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

İki telemarket kuruluşu, televizyon ekranlarından ‘‘20 milyon liraya tükürükle çocuğunuzun cinsiyetini belirleyin’’ vaadinde bulunuyor. 2-3 milyon liraya kolayca temin edilebilecek basit bir mikroskoptan öteye gitmeyen ‘‘Özel Günler’’ ve Maybe-Baby'' adlı bu ürünler, ‘‘Mucize alet’’ diye pazarlanıyor. Oysa uzmanlara göre, tükürükle cinsiyet belirlemek henüz mümkün değil.

TÜKÜRÜKLE istenilen cinsiyette çocuk sahibi olmak mümkün mü? Mega ve Show adlı iki telemarket kuruluşu, her gün televizyon ekranlarında ithal ettikleri ‘mucize’ aleti tanıtıyor ve bu alet sayesinde, artık istenilen cinsiyette çocuk sahibi olunabileceği senaryosunu karşımıza getiriyor.

Bu iki telemarket kuruluşundan Göktuğ Şirketler Grubu'na bağlı Mega Market, ‘‘Özel Günler’’ adını verdiği ürünü Flash TV aracılığıyla 19 milyon 900 bin lira karşılığında pazarlıyor. Show Market'in pazarladığı ‘‘Maybe- Baby’’ adlı ürün ise Show TV'ye verilen reklamlarla tanıtılıyor ve 18 milyon lira karşılığında satılıyor. Bu iki ürünün markaları ayrı olmasına rağmen özellikleri ve işlevleri aynı. İkisi de alttan aydınlatması olan ruj büyüklüğünde basit bir mikroskop. Aynı işlevlere sahip bu tür bir mikroskobu, 2-3 milyon liraya çok rahat temin etmek mümkün.

Peki, nasıl oluyor da, böyle basit bir mikroskobu 20 milyon lira gibi değerinin çok üzerinde bir fiyatla Türk tüketicisine peynir ekmek gibi satabiliyorlar?

Bu iki kuruluş, televizyonlara verdikleri reklamlarda, ürünleri sayesinde istenilen cinsiyette çocuk sahibi olunabileceğini dakikalarca ballandıra ballandıra anlatıyor, izleyenlerin beynini yıkıyor.

İstediği cinsiyette çocuk sahibi olmayı kim istemez. Onlar da, insanların bu zaafını bir güzel kullanıyor, kimsenin de çıtı çıkmıyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan, tükürükle istenilen cinsiyette çocuk sahibi olup, olunamayacağını araştırdı. Bu pazarlama kuruluşlarından Mega Market, ‘‘Özel Günler’’ adlı ürününü bakın nasıl pazarlıyor? Reklama göre, dönemini ciddi şekilde kontrol eden kadınlar, bebeğin cinsiyetini yüzde 95 oranında belirleyebiliyormuş. Özel Günler de, kadınların dönemlerinin neresinde olduğunu belirleyebiliyor. Bu nedenle, Özel Günler, çiftlerin istedikleri cinsiyette bebek yapmalarını başarmada güzel bir yöntemmiş. Bu yöntem sayesinde, çocuklarının hepsi kız ya da erkek olanlar, bir sonraki çocuklarının istedikleri cinsiyette olmasını sağlayabiliyormuş.

Çünkü, her yumurtlama döneminin başlangıcında hamile kalınırsa bebek kız, yumurtlamanın sonuna doğru hamile kalındığında ise bebek erkek olurmuş. Özel Günler'de dönemin neresinde olunduğunu belirleyerek, en pratik yoldan istenilen cinsiyette çocuk sahibi olma şansı yaratıyormuş.

Show Market'in pazarladığı ‘‘Maybe-Baby’’ adlı ürünün reklamında da benzer görüşler savunuluyor ve bu ürün sayesinde çocuğun cinsiyetinin hamile kalmadan önce belirlenebileceği iddia ediliyor. Show Market Pazarlama Müdürü Naz Sümer, pazarladıkları Maybe-Baby adlı ürünün tükürükle kadınlık hormonu östrojen seviyesini belirlediğini söyledi. Sümer, mikroskopta belirlenen şekillerle tehlikesiz dönemlerin yanı sıra ara ve riskli dönemlerin de kolayca tesbit edilebildiğini iddia etti. Bir kadının hamile kalma olasılığının bir ay içerisinde sadece 24 saat olduğuna dikkat çeken Sümer, ‘‘Bu cihazla hangi güne gelindiği kolaylıkla tesbit edilebiliyor. Erkek ve kız çocuk spermleri birbirlerinden farklı ömür ve hareket hızına sahip. Bu nedenle yumurtlama döneminden belli bir süre önce ilişkiye girilirse bebeğin kız olma, yumurtlama dönemi veya sonrasında gebe kalma durumunda ise erkek olma olasılığı daha fazla’’ dedi.

YÜZDE 50 İHTİMAL

Oysa, bilim adamlarına göre tükürük yöntemiyle çocuğun cinsiyeti ancak yüzde 50 olasılıkla önceden belirlenebiliyor. Zaten, normalde de çocuğun erkek ya da kız olma olasılığı yüzde 50 olduğu için, bu da bir anlam ifade etmiyor. Çocuğun cinsiyetini belirlemede kadın kromozomlarından çok erkeğin kromozonları daha belirleyici rol oynuyor.

Prof. Apak: Bu iş tükürükle olmaz

İSTANBUL Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bölüm Dalı Başkanı Prof.Dr. Memnune Yüksel Apak, çocuğun cinsiyetini önceden belirleyen bir aletin henüz keşfedilemediğini söyledi. Apak, ‘‘Televizyon aracılığıyla pazarlanan bu ürünlerle tükürükle cinsiyet belirlenmesi mantığa aykırı. Çünkü, çocukların cinsiyetini oluşturan faktörler, tükürükte değil, kanda bulunur. Şu anda genetik olarak anne kanında bazı ayıklamalar yapılabiliyor. Ama bunlardan da cinsiyet tespiti değil, genetik hastalıkların önlenebilmesi amaçlanıyor’’ dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Atıl Yüksel'de, tükürükteki hormonlarla cinsiyet belirlemenin mümkün olmadığını savunuyor. Yüksel, ‘‘Bilimsel temeli olmayan böyle bir iddiaya inanmak mümkün değil. Bebeğin cinsiyetini önceden belirlenebilmesi için bazı araştırmalar yapılıyor. Ancak daha henüz bu gerçekleştirilemedi. Cinsiyetin önceden belirlenebildiğini iddia etmek şu aşamada spekülasyondan öteye gitmiyor’’ dedi.

Cinsiyet tayiniyle ilgili çalışmaların bakanlık tarafından yasaklandığına dikkat çeken Alman Hastahanesi Tüp Bebek Merkezi uzmanları da, ‘‘Hele hele bu tip mikroskoplarla cinsiyet tayininin yapılması mümkün değil. Bunlar, ürünlerini satabilmek için takvim yöntemi denilen sistemin arkasına sığınıyorlar. Oysa bu sistem, bilimsel açıdan da zaten güvenli bir sistem değil. Bu sistemle cinsiyet belirleme olasılığı sadece yüzde 50. Hiç bir sistem uygulamadan da bebeğin erkek yada kız olma ihtimali de yüzde 50’’ diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları