Akademisyenler deney hayvanları sertifikası alacak

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenler deney hayvanları sertifikası alacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2015 12:43

Haberin Devamı

KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (SÜDAM) açtığı Deney Hayvanları Kullanım Kursu'nın ilkine Konya ve çevresindeki üniversitelerden 55 akademisyen ve araştırmacının katıldığı bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, kursa Konya ve çevre illerden profesör, doçent, yardımcı doçent, asistan ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan 55 kursiyer katıldı.

Merkezin faaliyetleri ve Deney Hayvanları Kullanım Kursuyla ilgili bilgi veren SÜDAM Müdürü Prof. Dr. Nilsel Okudan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tavşan, kobay, fare, sıçan ve hamster için üretici, kullanıcı ve tedarikçi olarak çalışma iznini aldıklarını ifade ederek, daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu tarafından SÜDAM Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Yönergesi'nin onaylandığını belirtti.

- Sınavla sertifika alacaklar

Haberin Devamı

Yönerge ile birlikte merkezde deney hayvanı yetiştirmeye başladıklarını dile getiren Okudan, şu bilgileri verdi:

"Yasalara göre araştırmacıların çalışmalarında hayvanları kullanabilmesi için mutlaka deney hayvanları sertifikası olması gerekiyor. Bundan dolayı da kursun ilkini gerçekleştirdik. 10 gün sürecek olan programa Konya’dan ve çevre illerden toplamda 55 akademisyen ve araştırmacı katıldı. Profesör, doçent, yardımcı doçent, asistan ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan kursiyerlerimiz, program sonunda sınava tabi tutulacaklar ve başarılı olanlara düzenlenecek törenle belgeleri takdim edilecek."

Okudan, 3 şubatta sona erecek kursun ardından ilerleyen dönemlerde yeni kurslar açmayı planladıklarını kaydetti.

SÜDAM'ın bilimsel faaliyetleri kapsamında açtığı kursun açılış dersini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin verdi. Deney hayvanları ve modellerinin seçimini anlatan Şahin, Türkiye'de tıp bilimi diğer bilimlerle kıyaslandığında iyi bir seviyede olduğuna işaret ederek, deney merkezlerinde yapılan araştırmaların son derece önemli olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!