GeriSeyahat Ajda ile Sultan sırada
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ajda ile Sultan sırada

Ajda ile Sultan sırada

Bahçelievler Belediyesi bölgede bulunan 49 yere Fuzuli'den Barış Manço'ya, Itri'den Levent Kırca'ya pek çok sanatçının ismini verdi. Belediye bundan sonra açılacak yeni sokaklara, parklara sanatçı isimleri vermeye devam edecek. Ajda Pekkan, Türkan Şoray sokakları sırada...

Ahmet Haşim Caddesi, Arif Sami Toker Sokak, Aşık Veysel Sokak, Levent Kırca-Oya Başar Parkı. İşte Bahçelievler ilçesinden birkaç adres!

Bu ilçede sanatçı isimleri taşıyan tam 49 park, sokak ve cadde bulunuyor. Bu geleneği başlatan Bahçelievler Belediyesi Başkanı Saffet Bulut, bundan sonra da yeni açılacak cadde ve sokaklara sanatçı isimleri vermeye devam edecek.

Bazı sokakları gezdiğimiz bölgede işe, Şirinevler Meydanı'ndan başladık. Meydan yaklaşık bir yıl önce Bahçelievler Belediyesi tarafından düzenlendi ve trafiğe kapatıldı, fakat henüz resmi açılışı yapılmadı. Bu meydanda bir Atatürk heykeli ve bir de Barış Manço çeşmesi yer alıyor. Atatürk heykelinin de Barış Manço çeşmesinin de ayrı ayrı öyküleri var. Orhan Algök tarafından yapılan Atatürk heykeli 8 yıllık eğitimi simgeliyor. Kullanılan inişli çıkışlı sütunlar Osmanlı'dan beri yaşanan inişleri çıkışları gösteriyor. Bu inişli çıkışlı sütunların bittiği yerde sürekli yükselen sütunlar başlıyor. Bu yükselen sütunların tepe noktasında dünyayı simgeleyen bir meşale yer alıyor. Atatürk çevresindeki çocuklara bu meşaleyi gösteriyor.

Meydandaki Barış Manço çeşmesi, dokuz yaşından beri Barış Manço hayranı olan Boyacı Hüso'nun topladığı 15 bin imza sonucu Bahçelievler Belediyesi tarafından yaptırıldı.

Sadri Alışık'ın anısı

Şirinevler Meydanı'ndan ayrılıyoruz, bu sefer Yayla Mahallesi'ne doğru yol alıyoruz. Burada da başka bir ustanın, Sadri Alışık'ın anısı bir çocuk parkında yaşatılmaya çalışılıyor. Park bakımlı.

Oradan başka bir parka gidiyoruz. Levent Kırca-Oya Başar Parkı. Gittiğimiz parkın doğru park olduğundan emin olamıyoruz çünkü tabela yok. Biraz soruşturunca doğru yerde olduğumuzu ama park tabelasının bir süre önce çocuklar tarafından kırıldığını öğreniyoruz!

Levent Kırca-Oya Başar Parkı'nda iğne atsanız yere düşmez. Park ağzına kadar çocukla dolu. Fotoğraf çektiğimizi görünce zaten varolan harekete bir hareket daha ekleniyor ve ufak çapta da olsa bir çocuk gösterisi ile karşı karşıya kalıyoruz.

Levent Kırca-Oya Başar Parkı'ndan çocukların refakatinde ayrılıyoruz. Yenibosna'ya doğru yol alıyoruz. Bu bölgedeki sokakların isimleri daha çok Türk Sanat Müziği sanatçılarından seçilmiş. Fakat ilk ziyaret ettiğimiz sokak, adını yazar Ömer Seyfettin'den almış. Kısa bir sokak olan Ömer Seyfettin'in hemen karşısında mezarlık yer alıyor.

Klasik müzik bölgesi!

Karşımıza Yenibosna AR-EL Koleji çıkıyor. Kolej Hacı Arif Bey Sokak'ta yer alıyor. Bu sokağın hemen karşısında Sadettin Kaynak Sokak var. Yani burası bir Türk klasik müziği bölgesi...

Sokakta fotoğraf çekilirken çocukların katkısıyla küçük bir karışıklık yaşanıyor. Nedense ufaklıklar gazeteci görünce ‘‘Adam ölmüş... Adam ölmüş... Fotoğraf çekiliyor’’ diye bağırışmaya başlıyorlar. Bir ölüm için orada olmadığımızı anlatmak çok zor.

Bu iki sokağa Itri ve Selahattin Pınar sokakları eşlik ediyorlar. sokakların arasında bir çocuk parkı var. Bir ucunda Yenibosna Merkez Camii'nin yer aldığı sokağın adı ise Arif Ağa Sokak. Arif Ağa Sokağı'na kamyon girmesi yasak. Hemen karşıda Tanyeli Sokak bulunuyor. Tanyeli Sokak'ın dansöz Tanyeli ile ilgisi yok!

SANATSEVER CADDELER, SOKAKLAR, PARKLAR, ÇEŞMELER

Ahmet Haşim Caddesi, Ahmet Haşim Sokak, Arif Ağa Sokak, Arif Sami Toker Sokak, Aşık Veysel Sokak, Barış Manço Çeşmesi, Burhanettin Bey Sokak, Bursalı Tahir Bey Sokak, Cahit Sıtkı Tarancı Sokak, Celal Nuri Sokak, Dede Efendi Sokak, Eşref Bey Sokak, Ferit Sıdal Sokak, Fuzuli Sokak, Hacı Arif Bey Sokak, Halide Edip Adıvar Caddesi, Hasan tahsin Sokak, Hattat Kamil Sokak, Itri Sokak, İbrahim Çallı Sokak, Karikatürist Ramiz Sokak, Komik Hasan Efendi Sokak, Köroğlu Parkı, Köroğlu Sokak, Kuloğlu Sokak, Levent Kırca-Oya Başar Parkı, Sadri Alışık Parkı, M. Nurettin Selçuk Sokak, Mehmet Akif Caddesi, Mimar Sinan Caddesi, Namık Kemal Sokak, Namık Kemal Caddesi, Necati Bey Sokak, Ömer Seyfettin Sokak, Ressam Halim Sokak, Ressam N. İsmail Sokak, Sadettin Kaynak Sokak, Selahattin Pınar Sokak, Şair Orhan Veli Sokak, Şair Galip Sokak, Tevfik Fikret Caddesi, Tevfik Fikret Sokak, Udi Nevrez Sokak, Yavuz Gökmen Parkı, Yahya Kemal Sokak, Yahya Kemal Beyatlı Sokak, Yunus Emre Sokak, Zeki Müren Sokak, Ziya Gökalp Sokak.

False