Aileyle tatil zor iş

Şarkı mırıldanıyorum. The Turtles’ın "Happy Together"ını. Sürekli bunu söylüyorum kendi kendime.

Yıllar önce bir iş arkadaşım vardı, Ceyhun Canbazoğlu. Çok zeki ve eğlenceli biriydi. Bir gün onunla gazeteden çıkmış merkeze (Taksim oluyor bu merkez) giderken, bana ne zaman trafikte onu sinirlendiren, geren bir şey olsa "Killing Me Softly" şarkısını dinlediğini ya da söylediğini anlatmıştı. Böylece sakinleşir, tehlikeli olabilecek ortamlardan uzak durabilirmiş. Onu o zaman anlamıştım, hálá da anlarım, saygıyla anarım. Benim de öyle kriz zamanlarında sakinleşmemi sağlayan şarkılar var. Hatta beni iyi tanıyan biri, mırıldandığım şarkıya göre içinde bulunduğum psikolojik durumu anlayabilir.

Biraz önce annem, babam ve anneannem yanımızdan ayrıldı. Tam bir haftadır beraberdik. Üçünün yaş ortalamasını 70 olarak kabul edersek, bu bir haftayı kazasız belasız atlatmış olmamız gayet başarılı bir operasyon. Yaş ortalaması öyle de, görüntüleri ve ruhları değil tabii. Annemi ablam, anneannemi de annem sandıklarına göre görüntüler de iyi.

Ne var ki, çekirdek aileye bir aile daha katılınca hayat pek de kolay olmuyor. Yine de haksızlık etmek istemem. Sonuçta dediğim gibi ciddi bir kavga bile çıkmadı. Ben arada birilerini azarlayıp durdum.

Neden?

Çünkü, ortamı idare edeceğim ya!

Yahu bırak kardeşim, herkes istediği gibi takılsın. Ama olmuyor, her tarafı mutlu edeyim derken arada kalıyor, gittikçe geriliyorsunuz. Bu huyumu kimden aldığımı çok iyi gördüm: Babam!

Kendisi neredeyse sokakta yürüyen insanların basacağı kaldırım taşına bile karışıyor.

Aslına bakarsanız bu kadar aileyle beraber olunca, herkese ne kadar benzediğinizi görüyorsunuz. Düşündüğüm zaman yaptığım dudak hareketi annemden. Ona da babasından geçmiş.

Neyse, sonuçta birbirinize benzeseniz de benzemeseniz de kalabalık olunca tatil ortamı biraz zor oluyor. Herkesin daha anlayışlı, daha idareci olması gerekiyor. Rutinler insanı daha çok kasıyor. Bu rutinlere takılmazsak daha başarılı oluyor operasyonlar.

Evet, müzik, kitap ve ben, laf anlamayan, ödev yapmayan bir çocuk, çocuktan daha çocuk bir dede, anneanne, şu bu derken bu tatil de bitti.

Ben bir süre başımı işten kaldırmamayı planlıyorum. Çok yorulmam lazım çoookkk!

Sinan’ın notu: Bu hafta ailecek Akçay’a gittik. 10 gün Akçay’da kaldık. Bunun 5 günü denizde geçti. Çok eğlendim ve pazartesi döndük. Anneannemler de geldi. Hatta büyükannem de. Bir de Olimpiyat açılışını seyrettik. Meşale ateşini yakarken adamın havada koşması ve dev meşalenin yanmasından en çok etkilendim. Ben de ileride olimpiyatlara katılmak istiyorum.

ÇOCUKLARI MUTLU ETMENİN 45 yolu

Çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanı daha eğlenceli hale getirip, onun mutluluğunu ikiye katlamak elinizde. İşte Parents dergisinin sizler için hazırladığı küçük ipuçları.

MİŞ GİBİ YAPILARAK OYNANAN OYUNLAR

1. Yeni kutlama günleri: Eğlenceli günler icat edin ve bu günlere "puantiyeli gün" ya da "mor gün" gibi isimler takın. O güne özel kıyafetler giyin.

2. Doğum günü partisi: Oyuncak bebekler için birkaç hediye paketi, balonlar ve gerçek bir pasta hazırlayın.

3. Kullanılmayan kıyafetler: Gardropta duran ama kullanılmayan kıyafetleri kullanmak için günler belirleyin.

4. Hayvanat bahçesi: Hayvan şeklindeki oyuncakları odanın belirli yerlerine koyun. Siz görevli, çocuğunuz ziyaretçi olsun. Hangi hayvanın ne tür özellikleri olduğunu anlatarak hem oyun oynayın, hem de çocuğunuzun öğrenmesini sağlayın.

5. Kamp: Uyku tulumlarınızı, mataralarınızı hazırlayıp oturma odasında çadır kurun. Hava karardığında sadece el lambasıyla aydınlanıp tıpkı ıssız bir kamp alanındaymış gibi davranın.

6. Klip: Sevdiğiniz bir parçayı sanki çalıyormuş gibi yaparak kendi kendinize bir klip çekin ve bunu kaydedin.

7. Hayvan taklidi: Bir kurbağa gibi zıplamaya, bir solucan gibi kıvrılmaya, bir ördek gibi yürümeye, bir kedi gibi esnemeye çalışın.

8. Restorancılık: Çocuğunuzla mutfakta gerçek yemekler hazırlayıp bir restoranda yemek yiyormuş gibi yapın.

9. Kovboyculuk: Sert yastıkları ya da benzeri üzerine binilebilecek bir eşyayı kullanıp çocuğunuzla ata biniyormuş gibi yapın.

10. Okul otobüsü: Evdeki çamaşır sepetlerini arka arkaya bağlayıp okul otobüsü haline getirin. Siz şoför olun. Odalar arasındaki yol boyunca çocuğunuzun sınıf arkadaşları olan oyuncakları durup durup alın.

YAĞMURLU GÜNLER

11. Güneşli bir gün resmi çizin: Yağmur içinizi sıkıyorsa, yapılacak en doğru şey güneşli bir gün hayal etmektir.

12. Kurabiye: Çocuğunuza mutfakta bir şeyler öğretmek için en doğru zaman. Kurabiyeler piştiğinde güzel bir çizgi film de izlersiniz.

13. Macera dolu bir ev: Koltukları yüksek kayalıklar, çarşafların altını uzun tüneller, masanın altını büyük mağaralar olarak hayal edip, çocuğunuzla bir Indiana Jones macerası yaşamak için yağmurlu bir günden iyisi olamaz.

14. Kutu oyunları oynayın: Kaymaca Tırmanmaca, Hatırla Bakalım, Dedektif gibi kutu oyunları oynayabilirsiniz.

15. Cimnastik yapın: Salondaki eşyaları biraz aralayıp çocuğunuzla cimnastiğe başlayın.

SANATSAL PROJELER

16. Parmak boyası: Çilekli, çikolatalı, muzlu... Bu eğlenceli aktivite için önce mutfakta pudingleri hazırlayın. Hazırlanan pudingleri parmak boyası olarak kullanın. Kalanları da afiyetle yiyin.

17. Tişört boyama: Çocuklar için üretilen kumaş boyalarından alıp kendi tişörtlerinizi boyayın.

18. Kolaj: Fotoğraflar, kumaş parçaları, farklı düğmeler ve aklınıza gelebilecek ilginç objeleri toplayıp bir kolaj yapın.

19. Boya fışkırtmaca: Bunun için ortalığı biraz güvenli hale getirmeniz gerekecek. Çünkü boyaları fırça yardımıyla fışkırtarak resim yapmanızı önereceğiz. Bakarsınız bu sayede çocuğunuzun içindeki Jackson Pollock’ı ortaya çıkarırsınız.

20. Takı tasarlama: Dikiş kutuları belki birgün işe yarar diye biriktirilen bir sürü artık malzemeyle dolu olur genellikle. İşte size bunları işe yarar hale getirmek için bir fırsat.

TOP OYUNLARI

21. Bowling: Kırılmaya dayanıklı küçük soda şişeleri ve plastik bir top ile kendi bowling salonunuzu yaratabilirsiniz.

22. Bacakların arasından geçirme: Birkaç kişi ayakta, bacakları iki yana açık olarak, arka arkaya dursun. Çocuğunuz topu bacakların arasından geçirmeye çalışsın.

23. Hula hopla basket: Çocuğunuz küçük topları sizin tuttuğunuz hula hopun içinden geçirmeye çalışsın. Her atışta çocuğunuzla aranızdaki mesafeyi biraz daha açın, eğlence daha da artsın.

24. Top yakalamaca: Bu oyun için özel oyuncağınız yoksa iki adet saplı tel süzgecini de kullanabilirsiniz. Amaç karşı tarafın attığı topu, yine süzgeç ya da benzeri bir araçla yakalamaya çalışmak.

25. Topla birlikte yuvarlanmaca: İşte size çocuğunuzu güldürmek için bir öneri. Önce topu yuvarlayın, hemen arkasından kendiniz yuvarlanmaya başlayın.

EĞLENCELİ 5 DAKİKA

26. Fırçala, fırçala, fırçala: Küçük, plastik bir kabı sabunlu suyla doldurun. Çocuğunuzun eskimiş diş fırçalarını kullanarak kirlenmiş plastik oyuncakları beraber temizleyin. Size külfet gibi görünebilir, ama çocuğunuzun büyük keyif aldığını göreceksiniz.

27. Telefonculuk: Eski bir yöntemi uygulayın. İki tane boş kibrit kutusu alın. 4-5 metrelik bir ipin iki ucuna bu kibrit kutularını bağlayın. Çocuğunuzla farklı odalardan kibrit kutuları yardımıyla telefon görüşmesi yapın.

28. Mıknatısla sihir: Yemek masasının üzerini boşaltın. Üzerine metal eşyalar koyun ve çocuğunuza mıknatısın neler yapabildiğini gösterin.

29. Tiyatro oyunu: Bunun için varsa parmak kuklalar kullanabilir, yoksa parmaklarınıza suratlar çizebilirsiniz.

30. Baloncuk yakalamaca: Köpük baloncuk yapma aleti ile siz balon yapın, çocuğunuz yakalamaya çalışsın.

YOLCULUK

31. Teneke kutu ve mıknatıslı harfler: Buzdolabı için kullanılan mıknatıslı harf ve rakamları yolculukta da kullanabilirsiniz. Teneke kurabiye kutusu hem harfleri yapıştırabileceğiniz, hem de kolay taşıyabileceğiniz bir araç olması dolayısıyla ideal olacaktır.

32. Ben kimim oyunu: Aklınızdan bir kişi adı ya da bir hayvan ismi tutun. Çocuğunuz size bununla ilgili sorular sorsun. Örneğin: "Tüylerin var mı?" ya da "Erkek mi, kadın mı?" gibi.

33. Şarkı: Sevdiğiniz şarkıları bir CD’de toplayın, seyahatiniz esnasında birlikte yüksek sesle söyleyerek eğlenin.

34. Belgesel: Çocuğunuza bir kamera verip, seyahatinizden bir belgesel yapma görevi verin. Ortaya, hayat boyu saklamak isteyeceğiniz bir çalışma çıkacağını garanti ediyoruz.

35. Bilmece: Çocuklar bilmecelere bayılır. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce yanınıza mutlaka bir bilmece kitabı alın.

OYUNCAKLAR

36. Onu hareket etmeye teşvik edecek oyuncaklar.

37. El ve koordinasyonunu geliştirecek oyuncaklar.

38. Sarılıp uyuyabileceği oyuncaklar.

39. Hayal gücünü geliştirmeye yardımcı oyuncaklar.

40. Denge yeteneğini geliştirmeye yardımcı oyuncaklar.

MÜZİK ALBÜMLERİ

41. Uykuya dalmasını kolaylaştıracak albümler.

42. Klasik müzik ustalarını tanıyabileceği albümler.

43. Hareketli, dans edebileceği parçalar içeren, eğlenceli albümler.

44. Geleneksel Türk müziğini tanıyabileceği albümler.

45. Çocuk şarkılarını öğrenebileceği albümler.
Yazarın Tüm Yazıları