GeriSağlık Zamanınızı İyi Yönetin, Stresten Kurtulun!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zamanınızı İyi Yönetin, Stresten Kurtulun!

Zamanınızı İyi Yönetin, Stresten Kurtulun!

Zamanı etkin bir şekilde kullanmak için ipuçları

Olaylara yaklaşımımız ve onlarla baş etme şeklimiz hayatımızı güllük gülistanlık yapabileceği gibi, zehir de edebilir. Çoğu kişi için zaman, en büyük stres unsurlarından biridir.  Siz de "Zamanımı yönetemiyorum ve bu yüzden sürekli stresliyim" diyorsanız, zamanınızı etkin bir şekilde kullanmak için verdiğimiz ipuçlarına kulak verin.

Önceliklerinizi Belirleyin

Bir gün içinde ne kadar şey yapabileceğinizi gerçekçi olarak tahmin edin. Nelerin en önemli olduğuna karar verin ve çabalarınızı bu hedefe ulaşmaya yoğunlaştırın.

Gününüzü Organize Edin

Gün içinde daima gecikme, ara verme ve planlanmayan işlerin çıkması gibi durumlar olur, ama siz önceliklerinize dayalı olarak gününüz için kesin bir plan yapın. Her zaman ivedi taleplerin yaşamınızı kontrol etmesi tuzağına düşmeyin. Başkalarını tatmin etmek için, kendi düzeninizi bozmak, önemli stres nedenlerindendir.

Sorumluluklarınızı Paylaşın

Her işi kendiniz yapamazsınız. Başkalarını eğitmeyi ve onlara güvenmeyi öğrenin. İş hayatında olabildiğince fazla yetkiyi ve işi başkalarına devredin.

Zor İşleri Önce Yapın

Enerji düzeyiniz yüksekken en önemli işlerinizle uğraşın. Günün planını yaparken önceliği zor işlere verin. Onları bitirince ne kadar hafiflediğinize siz de inanamayacaksınız. Çok önemli olmayan veya kolayca yürütebileceğiniz işleri sonraya bırakın.

İşlerinizi Ertelemeyin

Önemli işleri kendinize göre uygun sebepler bulup, daha ileri bir zamana ertelemeyin. Bu, farkında olmasanız da sizin için çok büyük bir stres oluşturur.

Toplantıya Ayırdığınız Zamanı Minimize Edin

Toplantıları öğle yemeği saatine veya işten çıkış saatine yakın zamanlarda yapın. Böylece uzun sürmeleri mümkün olmaz.

İşleri Sıkıştırmayın

İşleriniz için akla yakın, gerçekleşebilir bir zaman hedefi belirleyin. Zaman baskısı altında acele ile yapılan işlerin çoğunlukla tekrar yapılması gerekir. Bu da ilk defasında doğru yapılmasına göre, daha çok stres yaratır.

Mükemmeliyetçi Olmayın

Hiçbir zaman mükemmele erişemezsiniz. Makul bir zaman içinde elinizden gelenin en iyisini yapın ve sonra diğer önemli işlere yönelin. Zaman bulursanız daima geriye dönebilir ve daha önce bitirdiğiniz işi rötuşlayabilirsiniz.

İletişim Kalitesine Dikkat

İnsanlar arası ilişkiler, başlı başına çok önemli stres nedeni olabilir. Herhangi bir ilişkinin kalitesi, sonunda daima iletişimin kalitesine bağlıdır. Etkin bir iletişimin öğrenilmesi, kişiler arası ilişkilerde stres ve çatışmaları azaltmada büyük bir adımdır.

Etkin İletişim için İyi Bir Dinleyici Olun

İletişime girdiğiniz insanların duygu ve düşüncelerini kesintisiz biçimde gerçekten sizinle paylaşmalarına izin verin. Onlarla empati (eşduyum) kurun; kendinizi onların yerine koyun. Önce başkalarını anlamayı denerseniz, siz de daha iyi anlaşıldığınızı göreceksiniz. Karşınızdaki insanın gerçekten ne demek istediğine ilgi gösterin. Yanıtınızı düşünmek yerine söyleneni dinleyin. Daha fazla bilgi edinmek veya açıklığa kavuşturmak için soru sorun. İyi sorular iletişimi sürdürür.

Uzun Süren Sessizliklerden Korkmayın

İnsan iletişimi, sözcüklerden fazlasıdır; sessizliğin de bir iletişim değeri vardır. Bazı kişilerin düşüncelerini toplamak ve iletişimde güven hissetmek için sessizliğe gereksinimi vardır.

False