GeriSağlık Zamanı geri alan yiyecekler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zamanı geri alan yiyecekler

Zamanı geri alan yiyecekler

Anti-aging tarifler ile yıllara meydan okuyun!

Cilt maskeleri, anti-aging bakım serileri, gündüz ve gece kremleri gibi birçok bakım ürünü ile zamanın etkilerini geciktirmeye hatta yok etmeye çalışırız. Ama cildimiz için en önemli şeyin besinlerle gelen sağlık olduğunu bazen aklımızdan çıkarırız. Uzman Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu, cildi güzelleştiren ve zamanı geri alan mucizevi yiyecekler hakkında bilgi veriyor.

En iyisi sudur
         
Harika görünümlü bir cilt istiyorsanız vücudunuzun için en iyi şey sudur. Cilt hücrelerinde yeterli su olması cildin nem oranını dengede tutar. Günlük 2-2,5 lt su tüketmeniz cilt kuruluğunu önler ve gergin bir cildiniz olur. Su tüketimlerinizi her öğünden önce 1 bardak tüketerek günlük su tüketiminizin bir kısmını karşılaşmış olursunuz.

Narla gelen güzellik
         
Rengiyle bizi kendisine çeken nar, hem lezzetli hem de vitamin değerleri yüksek olan bir meyvedir. Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olan nar, içerdiği polifenolik bileşikler, tanin ve antisiyonin gibi güçlü antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu antioksidanlar cildin kollojen yapısını artırır. Yüksek C vitamini de içeren nar, cildin pürüzsüz görünmesini sağlar ayrıca sivilcelere ve cilt enfeksiyonlarına iyi gelir.

Kırmızı ve mor renkli meyveler cildimizin en önemli destekçileri

Proantosiyanidin ve resveratrol güçlü antioksidanlar, dolaşımı hızlandırıp cildimizi iyi beslenmesinden toksinlerin hızlı atılması gibi birçok cilt üzerinde etkileri vardır. Hücrenin enerji aktivitesini artırarak hücre yenilenmesini sağlar. Proantosiyanidin üzüm çekirdeğinde; resveratrol ise siyah üzümün kabuğu, yer fıstığı, erik, ahududu ve kirazda bulunur ve her ikisinin de yaşlanma sürecini azaltan önemli faydaları vardır.

Kırmızı ve mor renkli meyvelerde bulunan antosiyanin; üzüm, mürdüm eriği, böğürtlen, yaban mersini, çilek hücrelerin arasındaki bağ dokusuna zarar vermelerini önler ve böylece cildinizin önemli destekçisidir.

Hücre harabiyeti ve yaşlanmayı geciktiren likopen kayısı, greyfurt, karpuz da bulunur.

Anti-aging tarifler!

• Günde 1 kez - 1 su bardağı havuç suyu + elma suyu + brokoli suyu karıştırarak vitamin kokteyli hazırlayın.

• Brokoliyi kaynatmadan, buharda haşlayarak ana yemek veya salata olarak tüketin. Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirin böylece zeytinyağı hem lezzetini artırır hem de vitamin ve mineralleri daha etkin şekilde emilmesini sağlar.

• Ara öğünlerinizin birinde sınırsız domates veya domates suyu yanında 2 adet diyet bisküvisi tüketebilirsiniz.

• İkindi ara öğününde 1 kase light yoğurt içerisine 8-10 adet orman meyveleri olan yaban mersini, böğürtlen ekleyin. Hem gün içindeki kan şekeri seviyenizi dengelenir hem de antioksidan ve kalsiyum günlük gereksinmenizin bir kısmını karşılarsınız.

• Yeşil yapraklı sebzelerden salata hazırlayın, üzerine mutlaka limon sıkarak tüketin. Limon suyundaki C vitamini antioksidanların hem parçalanmasını yavaşlatır hem de besin öğelerinin vücutta daha elverişli kullanılmasını sağlar.

• Domates ve kırmızıbiberi fırında veya ızgara da pişirip ana yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Bu sebzelerin ısıl işlem görmesi likopen miktarını artırır ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek vücutta daha fazla miktarda emilimini sağlarsınız.

• Çilek, yaban mersini, böğürtlenin üzerine Hindistan cevizi ekleyerek vücutta etkinliğini artırıp ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Bu meyveleri tahıl gevreklerimizin üstüne veya salatalarınızın içine atarak da kullanabilirsiniz.

False