GeriSağlık Yiyebileceğiniz en kötü ve en iyi gıdalar!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yiyebileceğiniz en kötü ve en iyi gıdalar!

Yiyebileceğiniz en kötü ve en iyi gıdalar!

Şeker, tüketebileceğiniz en kötü yiyecekler listesinin başındadır.

EN KÖTÜ BEŞ YİYECEK

Özel bir diyet programı yapıyorsunuz veya yapmıyorsunuz, bu yiyeceklerden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim. Evet şeker, tüketebileceğiniz en kötü yiyecekler listesinin başıdır ve yerini de kimseye kolay kolay kaptırmaz!

1- Şeker

İnsan sağlığı için son derece zararlı olan birkaç madde vardır. Genel olarak “meyve şekeri” diye anılan ve kulağa sağlıklı gelen, aslında hiç de sağlıklı olmayan Fruktoz, şeker molekülünün en zararlı parçasıdır!

Yiyebileceğiniz en kötü ve en iyi gıdalar

Şekerin vücuda olumsuz etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Besin değeri yoktur ve var olan besleyicilerin de işlevlerini bozacaktır.
  • Enerjide ciddi düşüşlerin yaşanacağı ani yükselişlere yol açarak dengenizi bozacaktır.
  • Karaciğer tahribatları, karaciğer yağlanması ve diğer karbonhidratlarla olan etkileşimi obeziteye yol açar. Prof Tim Noakes der ki, “Karbonhidratlar özünde sadece glikoz depolayan çantalardır. Ekmek, mısır gevreği, pilav ya da makarna yediğinizde, vücut bunu glikoz olarak görür – yani bir tabak glikoz da yiyebilirsiniz.”.
  • Kanser olmanıza zemin hazırlanmasına ne yazık ki destek olur!
  • Sizi metabolik sendroma, kardiyovasküler hastalıklara ve tip II diyabete yol açan insülin direncine doğru sürükler. Size Prof Noakes’dan aklınızda tutmanız gereken bir tavsiye, “diyabet, gut, obezite ve hipertansiyon gibi hastalıkların hepsi aynı durumun sonucudur; ve bu durumların doğrudan insülin direnci ile ilişkili olduğunu söyleyebilirim.”
  • En kötü kısım? Bağımlılık yapar, bazıları uyuşturucuya benzetir ve bırakması oldukça zordur der.

2- Tohum Yağları ve Margarinler

Bunlar çoklu doymamış yağlar olarak bilinirler, ve sağlık için ağır bedelleri vardır. Bunlar omega 6 oranı çok yüksek, aşırı inflamatuvar, tutarsız ve zararlı yağlardır. Margarin, sertleştirmek ve stabilize etmek amacıyla içinden hidrojen kabarcığı geçirilen tohum yağıdır, böylece yumuşak bir tereyağı gibi davranır. Bir düşünün…içinden hidrojen kabarcığı geçirilen tohum yağı. Bunu hala bir ekmeğin üstüne sürmek istediğinize emin misiniz ve yemeklere katmaya? Prof. Noakes, bu korkunçluğun, 1920’de iki şeker üreticisi olan ismini vermek istemediğim bir firmanın daha kolay para kazanmak için tohum yağını margarine dönüştürmesiyle başladığını belirtir.

 

Yiyebileceğiniz en kötü ve en iyi gıdalar
 

3- Tahıllar

İster bütün ister rafine, tahıllar karbonhidrat yoğunluklu yiyeceklerdir ve tüketildiğinde kan şekerinizde zıplamaya neden olacaktır. Buna bağlı olarak insülin seviyeniz yükselecek ve bu durumdan zarar göreceksinizdir.! İnsanlığın, ister ekmekte ister, makarnada ya da herhangi bir yiyecekte tahıla ihtiyacı yoktur. Tahıl bazlı yiyecekler çeşitli kimyasallar için depo görevi görmektedir – buna inanmıyorsanız bu gıdaların ambalajlarını okuyunuz.

4- Soya

Soyanın bir çoğu GDO’ludur, ve en yüksek böcek ilacı oranına sahip hasatlardan biridir. Soya tiroid işlevini ve hormonları ciddi oranda bozmaktadır. Anti-besinler protein sindirimi için zorunlu olan tripsin ve diğer enzimleri engeller (pişirmeyle veya ısıl işlemle yok olmazlar) ve pankreas kanserine neden olabilirler. Hemaglütinin bir kan pıhtısı arttırıcı maddedir (İnme veya kalp krizini düşünün). İşlem tanklarında alüminyum bulaştığı ve yüksek bitkisel aside sahip soyadan kesinlikle kaçınılmalıdır.

5- Asitli İçecekler

İçerdikleri inanılmaz düşük pH değeri vücudunuza neler yapar biliyor musunuz? Anti-alkali bu içecekler vücut dengenizi tamamen bozabilir ve bağırsak floranıza buna bağlı olarak ta bağışıklık sisteminize zarar verebilir. Bu içeceklerin sağlığa en ufak bir faydasının olmadığı sizin için yeterli bir sebep değil mi? İçerdikleri şeker ve tatlandırıcıların zararlarını her halde artık söylemeye gerek yok!

 

Yiyebileceğiniz en kötü ve en iyi gıdalar
 

KENDİNİZİ SEVİYORSANIZ İÇMEYİN!

EN İYİ BEŞ BESLEYİCİ YİYECEK

Çok var, ancak bunlardan beşini seçersek;

Bol bol tereyağı, yumurta, mera hayvanı eti, deniz ürünleri ve Hindistan cevizi yağı tüketin.

1- Tereyağı

Doğanın en besleyici yiyeceklerinden olan, özellikle otçul tereyağı, K2 vitamini içerdiğinden dolayı oldukça besleyicidir. K1 tüketen inekler, biz bundan faydalanalım diye bunu K2’ye çevirir ve K2 vitamini sadece otla beslenen ineklerden tarafından üretilir. Biz vücudumuzda K1 vitaminini K2’ye çeviremeyiz, bu yüzden bunu dönüştürecek bir otçula ihtiyacımız vardır.

2- Yumurtalar

Yumurtalar etkileyici besleme profilleri ile “mükemmel yiyecek” olarak bilinmektedir. C vitamini hariç ihtiyacımız olan tüm besleyicileri yumurtada bulabiliriz. En kaliteli proteinlerden biri olan yumurtalar kahvaltının vazgeçilmez gıdası olmalıdır.

 

Yiyebileceğiniz en kötü ve en iyi gıdalar
 

3- Mera Hayvanı Eti

Besleyici depoları, iyi kalitede protein, mükemmel yağ ile sizi diyet yaparken sağlıklı tutacaklardır. Prof. Tim Noakes’in her fırsatta belirttiği gibi günlük almanız gereken diğer bir protein kaynağı budur.

4- Deniz Ürünleri

Bizim için çok faydalı olan ve olmazsa olmaz besleyici yağ DHA ve EPA’yla doludur bu gıdalar. Yağlı balıklar ve kahverengi deniz yosunu soframızdan eksik olmamalıdır. Kalp, damar ve diğer hastalıkların önlenmesinde yağlı balıklar çok etkilidir. Kahverengi Deniz Yosunu ise içerdiği prebiyotik lifler sayesinde probiyotiklerin sağlıklı kalıp bağışıklık sistemini güçlendirmesine destek olurlar.

5- Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı doymuş ve yüksek ısılardaki tutarlı yağıyla inanılmaz bir enerji kaynağıdır ve aynı zamanda beyninizi de korur. Buna ek olarak sabahları kahvenizin içinde mutlaka biraz Hindistan cevizi yağı ve/veya tereyağı eklemeyi unutmayın. Bu kahve ve yağ kombinasyonu çok faydalı olmasına karşın sizi gün içinde de tok tutacaktır. 

Uluslararası Spor Beslenme Uzmanı Sencer Bulut 

False