GeriSağlık Yılbaşı sonrası nasıl beslenmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yılbaşı sonrası nasıl beslenmeli?

Yılbaşı sonrası nasıl beslenmeli?

İnsanların yeni bir yıla girmenin verdiği umut ve heyecanla bir araya geldiği yılbaşı gecelerinde sohbet ve eğlence genellikle geç saatlere kadar devam ediyor. Bu sırada yiyecek ve içecek tüketimde bilinçsiz davranıp aşırıya kaçmak ise kimi zaman istenmeyen sağlık sorunlarına kapı aralayabiliyor. Diyetisyen Duygu Özbay, konuyla ilgili önerilerini anlattı.

Yılbaşı akşamı her yiyecekten tadımlık alınması tabaktaki çeşitliliği arttırmanın fazla tüketimi engeller. aşırı ve sağlıksız beslenme hazımsızlıktan kusmaya, reflüden şeker komasına hatta kalp rahatsızlıklarına kadar birçok istenmeyen soruna yol açabilir.

Ağır başlangıçlardan kaçının

Yılbaşı sofralarında belki de en fazla dikkat edilmesi gereken kısmı başlangıçlar oluşturuyor. Çünkü hafif atıştırmalıklar ile yemeğe başlandığında yaşanacak tokluk hissiyle beraber ilerleyen saatlerde yiyecek tüketimi ister istemez sınırlanıyor. Bu nedenle başlangıç olarak zeytinyağlı yiyecekler hazırlayıp yanına da 1 bardak limon suyuna salatalık veya havuç koyabilirsiniz. Ayrıca yoğurda veya domates püresine baharat ekleyerek lezzetlendirebileceğiniz soslara batırmak için grissini veya fırınlanmış patates dilimleri gibi sebzelere de başlangıç olarak yer verebilirsiniz.

Yağlı ve şekerli yiyeceklere dikkat edin

Ana yemeklerde ise sıklıkla tercih edilen pilav, makarna ve ekmek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerin fazlaca tüketilmemesi gerekiyor. Aksi halde özellikle diyabet hastalarının kan şekerlerinde aşırı yükselme hatta şeker koması gibi durumlar yaşanabiliyor. Yağlı, şekerli ve unlu yiyeceklerin yanı sıra kızartmalar da tüketirken dikkat edilmesi gereken yiyecek grupları arasında yer alıyor. Aksi durumlarda sindirim sisteminde asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile kendini gösteren reflü veya safra kesesi iltihaplanması gibi rahatsızlıklar gelişebiliyor.

Çerez tüketimini abartmayın

Bu gibi özel gecelerde bolca tüketilen fazla tuzlu gıdalar (konserve ürünler, çerezler, cipsler, patlamış mısır vb.) ile tuz içerikleri yoğun içeceklerin (soda, ayran vb.) aşırı tüketimi kısa sürede kan basıncında yükselmeye yol açabiliyor. Bu durumda ise beyin kanaması sonucu felç hatta daha üzücü sonuçlar görülebiliyor. Bundan dolayı yılbaşı sofralarında bu tarz yiyecek ve içecekleri ölçülü şekilde tüketmek gerekiyor.

Hafif tatlıları tercih edin

Hemen her özel gecede olduğu gibi yılbaşı menülerinde de tatlılar, iştahla beklenen yiyecekler arasında geliyor. Fakat yeni yıl gecesinde hamur işi, yoğun şerbetli tatlılar yerine hafif tatlılar veya taze mevsim meyvelerinin tercih edilmesi önem kazanıyor. Dolayısıyla, cevizli kabak, fıstıklı ayva veya armut tatlısının yanı sıra sütlaç veya kazandibi gibi sütlü tatlı seçenekleri gecenin sonu için iyi birer alternatif oluşturmuş oluyor.

Yılın ilk günü detoks yapın

“Yılbaşı akşamı bazen istemeden de olsa dozun fazla kaçması hazımsızlığa ve pişmanlığa neden olabiliyor. Ancak pratik bir detoks yaparak rahatlamak da mümkün” diyen Dyt. Duygu Özbay, yeni yılın ilk günü için şu önerilerde bulunuyor:

“Güne bol su içerek başlayın. Ana ve ara öğünlerinizi atlamayın. Kahvaltınızı mutlaka yaparken, yulaf ve süt ile hazırlanmış hafif bir menü tercih edin. Zeytinyağlı sebze yemeği, ayran ve tam buğday ekmeği öğlen için hem dengeleyici hem de sağlıklı olacaktır. Akşam ise çorba ve bol yeşillikli bir salata tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde ise taze meyve tüketmeye özen göstererek bağışıklık sisteminizi destekleyin. Ayrıca gün içerisinde 2-3 fincan, mideyi yatıştırıcı etkiye sahip papatya, rezene, zencefil veya safran gibi şekersiz bitki çayları tüketin.”

 

False