GeriEğitim YGS'ye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

YGS'ye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler

YGS'ye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler

Eğer gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, yoğun endişe gibi duygular yaşıyorsanız...

ÖSYS'nin ilk aşaması olan YGS (Yükseköğrenime Geçiş Sınavı) için geri sayım başladı. YGS'ye hazırlanan öğrenciler çok heyecanlı ancak adayların sınav öncesi yaşadıkları bu yoğun fiziksel, zihinsel ve duygusal stresle başa çıkabilmeleri için bazı önemler almaları gerekir. Sınava girecek öğrenciler için Uzman Psikolog Manolya Özek'ten sınav stresi ile baş etmenin yollarını öğrendik. İşte stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olacak öneriler..

YGSye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler

GEVŞEME EGZERSİZLERİ YAPIN

Eğer kalp atışlarında hızlanma, nefes alıp verişin hızlanması, terleme ya da üşüme, baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal, çeşitli kaslarda gerginlik gibi fiziksel belirtiler yaşıyorsanız mutlaka gevşeme egzersizlerini öğrenin. Stresli olduğumuzda hepimizin gerdiği farklı bölgeler olur. Özellikle o bölgeleri sınav öncesinde rahatlatın. Önce gerin sonra gevşetin. Gerginlik ve gevşeklik arasındaki farkı hissedin.

DOĞRU NEFES ALMAYI ÖĞRENİN

Doğru nefes bir şarkıcı, tiyatrocu, sporcu için ne kadar değerliyse siz öğrenciler için de o kadar önemli. Derin nefes aldığınızda vücudunuz daha fazla oksijen alır, bu da hem vücudun gevşemesine hem de beynin daha verimli çalışmasına yarar. Eğer ‘yapamayacağım, kazanamayacağım’ gibi düşünceler sıklıkla zihninizden geçiyor, dikkatinizi toplamada güçlük çekiyorsanız…

BAŞARINIZI DÜŞÜREN FAKTÖRLERİ GÖZDEN GEÇİRİN

Şimdiye kadar edindiğiniz sınav sonuçlarınızı gözden geçirin. Başarınızı düşüren faktörleri ele alarak iyileştirme üzerinde çalışın. Bazı öğrencilerin kaygı nedeni konu eksiklikleri oluyor. Pazar günkü sınav için artık hedef yeni bilgi öğrenmek yerine bildiklerinize odaklanmak, son konu tekrarlarını yapmak, bol soru ve deneme çözmek olmalıdır.

YETERİNCE İYİ OLDUĞUNUZA ODAKLANIN

Kaygı ve stres, kontrol edemediğimiz belirsiz durumlarda yaşadığımız bir duygu durumudur. Herkes önem verdiği bir olay ya da sınav için belli bir oranda stres yaşar. Bu gayet doğaldır. Stres, başarı için bizi güdüleyen, hedefte tutan bir faktördür. Ama aşırı stresli olma durumu kişinin dikkatini verememesine yol açarak başarısını düşürür. Özellikle mükemmeliyetçi öğrenciler başarılarını yeterli görmemektedirler. Bu da onları sürekli gergin ve tedirgin yapar. Bir süre sonra bıkkınlık ve yorgunluk hissetmeye başlarlar. Sınav kaygısı; özellikle hırslı, kontrolcü ve mükemmeliyetçi gençlerde daha sık yaşanmaktadır. Onlara tavsiyem "mükemmel olmalıyım" düşünce kalıbını "ben yeterince iyiyim" şeklinde değiştirmeye odaklanmaları.

YGSye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler

Eğer gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, bildiklerini unutma, dikkatsizlikten dolayı hata yapma korkusu ve sürenin yetmeyeceği endişesi gibi duygusal belirtiler yaşıyorsanız..

  • Meditasyon yapın.
  • ‘Ben yapabilirim’ ‘Kendime inanıyorum’ ‘Kendimi olduğum gibi kabul ediyor ve seviyorum’ gibi telkin cümleleriyle zihninizi besleyin.
  • Zihninizde sınav esnasında nasıl olmak istediğinizi canlandırın.
  • Son derece rahat ve dikkatli olduğunuzu, gürültünün dikkatinizi dağıtmadığını kurgulayın.
  • Her gün doğal antidepresan özelliği olan sarı kantaron çayını için ya da vitaminini kullanın.
  • Olabildiğince her gün temiz hava alın.
  • Özellikle cumartesi gününü doğada geçirin.
  • Vücudunuzu hareket ettirin.
  • Egzersiz yapın.
  • Başarıda inançlı ve umutlu olmak önemlidir.
  • Dileklerinizin gerçek olması için dua edin.
  • Eğer bu stratejileri kendi başınıza uygulamakta zorluk çekiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın…

ÖSYM NEDİR?

ÖSYM, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. ÖSYM, 22 Kasım 1974 tarihinde Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi adıyla kurulmuştur. 1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kuruluna bağlanarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi adını almıştır.

YGS NEDİR?

YGS,  Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın kısaltmasıdır. ÖSYS'nin ilk aşamasıdır. ( Öğrenci Şeçme ve Yerleştirme Sınavı) Bu yıl lise son sınıf öğrencileri Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na yani YGS'ye 13.03.2016 Pazar günü girecekler. Sınav sonuçları 25. 03.2016'da açıklanacak.

LYS NEDİR?

LYS, Lisans Yerleştirme Sınavı'nın kısaltmasıdır. ÖSYS'nin 2. aşaması olan LYS için başvurular bu yıl 1 Nisan 2016'da başlıyor ve iki hafta sürecek.

2016 LYS sınav aşağıdaki tarihlerde yapılacak

-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-1 Matematik: 19 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-5 Yabancı Dil: 25 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-2 Fen Bilimleri: 25 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran 2016

LYS'lerin sonuçları ise 18 Temmuz 2016'da açıklanacak.

2016 YILI ÖSYM SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN!

False