Geriİsimler Sözlüğü Yeşil Tonları Ve İsimleri Nelerdir? Yeşilin Renk Tonları İle Kodları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeşil Tonları Ve İsimleri Nelerdir? Yeşilin Renk Tonları İle Kodları

Yeşil Tonları Ve İsimleri Nelerdir? Yeşilin Renk Tonları İle Kodları

Renklerin yaşamımızda ayrı bir yeri vardır. Hatta doğayı ve evreni renkler taçlandırmaktadır. İnsan gözünün gördüğü bu renkler çok çeşitlidir. Tek bir rengin birbirinden farklı tonları vardır. Bu tonlar koyulu ve açıklı olabilmektedir. Örneğin gri renginin açığı, koyusu, ortası gibi birbirinden farklı tonları vardır. Hatta bu tonlara farklı isimler bile verilmektedir. Sizler için ayrıntılı olarak yeşil tonları ve isimleri nelerdir, yeşil renk tonları ile kodları nelerdir detayları ile derledik.

 Yeşil renk insanlar tarafından doğanın rengi olarak bilinmektedir. Dikkat edilirse doğada var olan okyanusların, denizlerin, ağaçların ve yaprakların renkleri yeşil ve tonlarından meydana gelmektedir. Yeşil bir insan gözü rengi olarak da sık sık karşımıza çıkmaktadır. Yeşil renginin birden fazla tonu var olmaktadır. Bir yaprağın rengi çok koyu bir yeşil olabilirken diğer bir yaprağın rengi çok açık hatta sarıya kaçan bir yeşil bile olabilmektedir. 

 Yeşil Tonları ve İsimleri Nelerdir? 

 Yeşil tonları ve isimlerine geçmeden önce renk tonunun ne demek olduğunu bilmekte fayda vardır. Renk tonu İngilizceden çevrilmiş bir kelimedir. Renk teorisinde renk tonuna teknik olarak yer verilir. Bu tekniğin ve modelin ismi de CIECAM02 modelidir. Bu modele göre renk tonu bir uyaranın yani kırmızı, sarı, yeşil ve turuncu olarak tanımlanan uyaranlara benzer olan ya da onlardan farklı olan anlamını taşımaktadır. 

 Yeşil rengin tonlarına ve isimlerine günlük yaşamımızda da sık sık rastlarız. Bir kıyafet seçerken ya da satın aldığımız bir ürünün rengini tanımlarken bu ton isimlerinden yararlanırız.

  Yeşil rengi bu bakımdan geniş bir ton ağına sahiptir. İşte yeşil tonlarının isimleri şöyle sıralanmaktadır:

 Çay yeşili

 Ördek yeşili

 Pastel yeşil

 Kuşkonmaz yeşili

 Tropikal orman yeşili

 Fıstık yeşili

 Çam yeşili

 Avcı yeşili

 Zümrüt yeşili

 Zeytin yeşili

 Bu renk tonlarını biraz tanıtalım. Kuşkonmaz yeşil tonu içerisinde biraz sarılık biraz da grilik barındırmaktadır. Yumuşak ve mat bir yeşil tonudur. İlham verdiği söylendiği için daha çok ev ve iş yerlerinin dekorasyon alanlarında kullanılmaktadır.

 Ördek yeşili de en koyu yeşil tonudur. Bu yüzden de dikkat çekmektedir. Canlı, parlak, çarpıcı ve dikkat çekici bir yeşil tonudur.

  Çay yeşili ise oldukça yumuşak, yalın, sakinleştirici ve hafif bir renktir. Açık bir tondur. Dekorasyonda mutfak alanlarında tercih edilmektedir. Çay yapraklarının rengini taşımaktadır.

  Pastel yeşil yalın olduğu kadar çarpıcı bir yeşil tonudur. Renklerin pastel tonları insanlar tarafından dikkat çekmektedir. Pastel demek yüksek değere ve düşük doygunluğa sahip olmak demektir. Bu yüzden de pastel yeşil tonu yeşilin en açık, en soluk tonudur.

  Fıstık yeşili canlı, parlak ve göz alıcı bir renktir. Bir yemiş olarak kullandığımız fıstığın rengidir. Bu fıstığa genelde şan fıstık da denmektedir.

  Tropikal orman yeşili ise ormanın birden çok yeşil tonunu aynı anda barındıran bir renktir. Daha çok bu ton koyu yeşili anımsatmaktadır. Fakat ördek yeşili kadar da koyu değildir.

  Avcı yeşil tonunda kadife bir dokunuş hissedilir. Bu yeşil tonu da oldukça mat ve koyu bir tondur. Bu yüzden de dikkat çekmektedir. Son zamanlarda da dekorasyonda popüler olan bir yeşil tonudur.

  Zümrüt yeşil tonu elbette ki ismini o değerli zümrüt taşından almaktadır. Belki de en çok duyduğumuz yeşil tonları arasındadır. Gösterişli, görkemli ve parlak bir yeşil tonudur.

  Çam yeşil tonu ise maviyi andıran bir yeşildir. Turkuaz rengi kadar parlak değildir. Turkuazı ve maviyi andıran yeşil olduğu belli olan mat bir renktir.

  Zeytin yeşil tonu kendi arasında da farklı tonlara ayrılmaktadır. Bu tonlarda genel olarak yeşil renginin içine sarı kaçmış gibi bir his yaşanmaktadır. Hatta kahvaltıların vazgeçilmezi zeytin besinini düşündüğümüzde koyu yeşil, açık yeşil ve sarı yeşili gibi yeşil zeytin çeşitlerine rastlamaktayız. İşte bu renkler zeytin yeşil tonları içerisinde çoğalmaktadır.

 Yeşilin Renk Tonları İle Kodları

  Yeşilin renk tonları kodlarıyla beraber daha çok dekorasyon alanında işimize yaramaktadır. Bu kadar çok sayıda olan yeşil tonlarından seçim yapmamızı kolaylaştıran tonların gösterimi kadar kodlarıdır. İşte yeşil renk tonlarının kodları şöyle sıralanmaktadır: 

Zeytin yeşil: 808000 

Yosun yeşil: ADDFAD 

Zümrüt yeşil: 50C878 

Orman yeşil: 228B22 

Kuşkonmaz yeşil: 

Çay yeşil: D0F0C0

 Çam yeşil: 01796F 

Asker yeşil: 4B5320 

Deniz yeşil: 2E8B57 

Pastel yeşil: 77DD77 

Nane yeşil: 98FF98 

İslam yeşil: 009000 

False