GeriYenidoğan Yenidoğanın ilk günleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yenidoğanın ilk günleri

Yenidoğanın ilk günleri

Bebeğin dünyaya merhaba demesiyle birlikte başlayan süreçte aileler düşen görevler.

Bebeğiniz doğduğunda, hastanede önlem olarak bazı tarama testlerinin yapılması gerekir. Bu bir tarama testi olduğu için ailelerin içlerinin rahat olması gerekir, önemli olan hiçbir çocuğun atlanmamasıdır.

Çünkü sağlıklı görünen bebeklerde bile test sonuçları pozitif çıkabiliyor. Bu çocuklara ikinci ve daha ayrıntılı test yaptığımızda ise, sağlam çocuklar daha rahat ayrılabiliyor.

Hastanedeki adımlar bittikten sonra sıra yenidoğan bebeğinizi evinize götürmeye geldi. Eve gittikten sonra sizi hangi sürprizler bekliyor? Bebeğinizin ilk günlerinde nelere dikkat etmelisiniz?

İlk sürpriz: Sarılık

Sağlıklı doğan bebeğinizi bekleyen sorunlardan biri yenidoğan sarılığıdır. Yeni doğanların karaciğeri erişkinlere oranla daha yavaş çalıştığından, bilirübini atmakta gecikir ve vücuttaki bilirübin düzeyi artarak sarılığın ortaya çıkmasına neden olur.

Anne ve bebekte kan uyuşmazlığı varsa, bebeklerin alyuvarları çok daha hızlı bir şekilde parçalanmaya başlar ve çok yüksek miktarda bilirübin ortaya çıkar. Karaciğerden de atılamadığı için toksik düzeylere ulaşabilir. Bu noktaya gelindiğinde, ilk etki yine beyin üzerinde olur ve önce işitme sinirleri zedelenir.

Eğer yüksek sarılıktaki bir bebek yeterli düzeyde tedavi edilemezse, ileri yıllarda ömür boyu taşıyabileceği bazı nörolojik sorunlar yaşayabilir. Hiç takip edilmemiş bebeklerde, yüksek sarılık nedeniyle ileri yaşlarda spastik kalma riski dahi olabiliyor.

Bebeğiniz artık evde!

Bebeğinizi eve getirdiğiniz zaman, sağlıklı ve sorunsuz büyümesinin devam etmesi için en önemli kriter, anne sütü ile beslenmesidir.

• Bebeğinizin yanında kesinlikle sigara içmemeli ve içtirmemelisiniz.

• Bebeğin bulunduğu oda sıcaklığının 22–24 derecede olması yeterlidir. Özellikle kış aylarında bebeklerin çok sıcak ortamlarda, ısıtıcı yanında bulunmasının sakıncalı olduğunu bilmelisiniz. Yatağın kaloriferin ya da sobanın yanına konması, ani bebek ölümlerine neden olabilir. Bu nedenle de bebeğinizi mümkün olduğunca ısıtıcılardan uzak tutmalı ve kat kat giydirip, sarmamalısınız.

• Ani bebek ölümlerindeki bir başka risk yaratan unsur ise, bebeğin yüzüstü yatırılmasıdır. Bu nedenle bebeğinizi geceleri sırt üstü yatırmalısınız.

• Beslenme konusunda da sadece anne sütü ve bunun yanında gerekli bazı vitaminleri vermelisiniz. Bebeklerin yaklaşık ikinci haftadan itibaren, günlük 4 damla D vitamini damlası kullanması gerekir. Bu şekilde hızla büyüyen kemiklerin sağlamlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Dr. Murat Palabıyık

False