İlk ayını doldurmuş bebeklerin gelişimleri

Bebekler dünyaya geldikten sonraki ilk aylarında hangi gelişim aşamalarından geçerler? Bebeklerin bu süreçte gelişimleri nasıl desteklenmeli?

Haberin Devamı

Bebekler dünyaya adapte olmaya çalıştıkları ilk ayını atlattıktan sonra beslenme ve uyku saatleri biraz daha düzene girer. Bunun yanı sıra yeni yaşama iyice adapte olmaya başlamıştır. En net olarak duygusal gelişimi dikkat çeker. İsteklerini ağlama davranışıyla ifade ederek ebeveyn ya da bakıcıyla iletişim kurma yolunu öğrenmiştir. Diğer gelişim alanların da yavaş yavaş belirginleşen bir süreç başlamıştır.

BEBEĞİNİZ NELER YAPABİLİR?

Bebekler ilk aydan sonra siz hareket ettiğinizde sizi takip etmeye başlar. Anne ve babayı net olarak tanır. Ses çıkaran ve hareket eden oyuncakları takip etmeye başlar. Böylece işitme duyusunun gelişimi için de basit bir test yapmış olursunuz.

Yüzüne yakın olarak renkli bir nesne tuttuğunuzda onu gözleriyle takip eder. Bu arada görme duyusunun gelişimi ve nörolojik gelişimle ilgili küçük bir değerlendirme yapmış olursunuz.

Haberin Devamı

Elini ağzına götürmeye ve emmeye başlar. Bu dönem oral dönemdir ve 2 yaşına kadar bu davranışı yapması normal kabul edilir. Gelişimi açısından bu davranış engellenmemelidir. Vücut hareketlerini tamamen kontrol edemez ama iyice hareket etmeye başlar. Bu nedenle özellikle yüksek bir yerde yalnız bırakılmamalıdır.

Gündüzleri ilk haftalara göre daha az uykuda geçecektir. Gece uykuları daha fazla olacaktır. Ancak sık sık uyanacaktır. REM uykusu şeklindedir. Ve bebeğin zihin gelişimi için faydalıdır. Dil gelişimi agulama dönemi dediğimiz bizim için anlamsız onun gelişimi için anlamlı seslerdenibarettir. Etrafa gülücükler atmaya başlar. Ağlama davranışından sonra daha çok ilgi gördüğünü anlamaya başladığı için ağlama davranışı artacaktır. Karnı tok, altı temiz ama hala ağlıyorsa daha çok ilgi ve sevgi bekliyordur.

İlk ayını doldurmuş bebeklerin gelişimleri

BU DÖNEMDE BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNİ NASIL DESTEKLERSİNİZ?

  • Duygusal gelişimi için, bol bol sevginizi hissettirmelisiniz.
  • Evde huzurlu bir ortam yaratmalısınız.
  • Sosyal gelişimi ve dil gelişimi için; evde yapabileceğiniz basit ama bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacağınız çalışmalar vardır.
  • Bunların başlıcaları ayna karşısında çeşitli oyunlar yapmak olabilir.
  • Yine ayna karşısında farklı volümler de sesler çıkarabilirsiniz.
  • Değişik mimiklerle ses taklitleriyapabilirsiniz.
  • Bu çalışmaları göz teması kurarak da yapabilirsiniz.
  • Yine dil gelişimi için gün içinde yapacağınız rutin işlerinizi basit sözcükler kullanarak anlatabilirsiniz.
  • Tüm bunların yanı sıra bebeğinizin zihinsel, duygusal ve dil gelişimine en büyük katkınız televizyonun ışığına, sesine ve görseline maruz bırakmamak olacaktır. Çünkü, televizyonun hiçbir gelişim alanını desteklemediği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bebeğinizi televizyonun etkilerine maruz bırakmak onu pasivize ederek tüm gelişim alanlarını etkileyecektir.

[fotogaleri=3396,3271]

Yazarın Tüm Yazıları