Gebelikte görülen kanamalar ciddiye alınmalı!

Gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak kanama nedeninin farklı olacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, anne adaylarına önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Gebeliğin herhangi bir haftasında yaşanan kanama, muhakkak ciddiye alınmalı ve nedeni araştırılmalıdır. Ama yine de bilinmesi gerekir ki, çoğu vakada önemli bir durum yaşanmadan kanama kendiliğinden düzelir. Gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak kanamanın farklı sebepleri vardır. Gebeliğin ilk üç ayındaki kanamaların en sık sebebi düşük tehdididir.

Bunun dışında mol gebelik, dış gebelik gibi durumlarda da kanama olabilir. Gebeliğin daha ileriki dönemlerinde olan kanamaların sebepleri ise bebeğin önde olması(Plasantaprevia), bebeğin eşinin ayrılması (Dekolman), nişan gelmesi ya da doğumun başlamasına bağlı olabilir. Böyle bir kanama durumunda annenin hemen doktoruna başvurması gerekir.

Bunlardan hangisinin kanamaya sebep olduğunun mutlaka doktor tarafından araştırılması gerekir. Hemoroide (basur) bağlı makattan olan kanamalar, rahim ağzındaki polipler, vajinadaki bazı kitleler ve idrar yolundan olan kanamalar da bazen vajinal kanamalarla karışabilir.

Haberin Devamı

Gebeliğinizde kanama olması durumunda doktorunuz tarafından ilk muayeneniz yapılır, bebeğinizin kalp atımlarına ve gebelik kesenize bakılır. Eğer gerek görürse doktorunuz ilaç tedavisine başlayabilir.

Gebelikte görülen kanamalar ciddiye alınmalı

Doktor kontrolünüzden sizin yapmanız gereken şeylerden ilki yatak istirahatidir. Bu dönemde ağır yük kaldırmaktan ve ağır iş yapmaktan kaçının, cinsel ilişkiniz bir süre olmasın ve stresten uzak durun.

Doktorunuzun vereceği önerileri dikkate alın, eğer doktorunuz kanamayı durdurmaya yönelik ilaç başlamışsa, bunu düzenli bir şekilde kullanın. Doktor tavsiyesi olmadan asla ilaç veya doğal tedavi diye satılan otları, çayları, kürleri kullanmayın. Kanamanız olması durumunda doktorunuz vajinal ultrason yapmak isteyebilir, toplumumuzda “Alttan ultrason yapılırsa kanama artar, düşük olur” diye bir takım inanışlar var. Doktorunuz vajinal muayene etmek istiyorsa karşı çıkmayın, bu muayene hamilelikte herhangi bir zarar teşkil etmez. Aksine, olabilecek bazı problemleri önceden haber verip engellememizi sağlar. Kanamanızın artması durumunda yeniden doktorunuza başvurun.

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK

Yazarın Tüm Yazıları