Yusuf Can
Yusuf Can
Yusuf Can

Horlama tedavisi her yaşta yapılabiliyor

Kişinin genel sağlığını bozarak yaşam kalitesinin düşmesine yol açabilir.

Haberin Devamı

Uyku sırasında alınan nefesin burnun ve üst solunum yollarında engellendiği durumlarda ortaya horlamanın neden olduğu gürültülü bir ses çıkar. Her yaşta görülebilen horlama sorunu mutlaka dikkate alınması ve sebeplerinin araştırılması gerekir. Horlamanın en yaygın görülen nedenleri arasında kişinin küçük dilinin büyük veya sarkık olması, yaşlanmaya bağlı olarak yumuşak damağın genişleyip aşağıya doğru sarkması, dil kökü büyümesi, bademcik ya da geniz etinin büyük olması, burun kemik eğriliği, burun eti şişliği ve alerjiye bağlı nefes kanallarının daralması sayılabilir.

Horlama tedavisi her yaşta yapılabiliyor

HORLAMA YORGUN UYANMAYA NEDEN OLUR

Horlama kişinin uyku kalitesinin düşmesine neden olur. Çıkardığı sesle yakınlarına verdiği zararın çok daha fazlasını kendine verir. Basit bir horlama zamanla tıkayıcı uyku apnesine yani uykuda solunum durmasına bile neden olabilir. Sabahları yorgunluk, baş ağrısı, gün içi yorgunluk, sürekli uyku hali, boğaz kuruluğu, ağızda ekşimsi tat, unutkanlık, dikkat azlığı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, depresyon, cinsel aktivitede azalma / isteksizlik, gece terlemesi, sık uyanma ve gece sık idrara çıkma gibi sorunlar görülebilir. Özetle horlama, kişinin genel sağlığını bozarak yaşam kalitesinin düşmesine yol açabilir.

Haberin Devamı

Horlama tedavisi her yaşta yapılabiliyor

HER YAŞTA HORLAMA GÖRÜLEBİLİR

  • Horlama tedavisi her yaş grubunda görülse de çoğunlukla orta yaş ve üstü kişilerde ve kilo fazlalığı olan hastalarda daha sık görülmektedir.
  • Horlama tedavisi horlamaya neden olan sebeplere göre kişiye özel olarak planlanır. Genellikle ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yardımcı olan ilaçlar verilebilir.
  • Bunun dışında çene protezleri, horlama esnasında uyarıcı etki yapan cihazlar, burun içine uygulanan burun açıcı ilaçlar da kullandırılabilir. Belirli şiddette uyku apne sendromu teşhisi konulan ve ameliyatın yeterli olmayacağı hastalarda hava yolunun gece sürekli açık kalmasını sağlamak için CPAP cihazı kullanılır. CPAP cihazı gerekli olan basıncı burun maskesi aracılığıyla hava yoluna ileterek, kasların gece boyunca çökmesini engeller. Böylece hava yolunun açık kalması sağlanarak ve oksijen seviyesinin düşmesi engellenir.
  • Horlamanın cerrah tedavisinde ise duruma göre bademcik ve geniz eti, yumuşak damak, küçük dil, burundaki eğrilik problemleri, çene ve büyük dil üzerinde gibi cerrahi operasyonlar uygulanabilir.
  • Son yıllarda horlama tedavisinde radyofrekans cerrahisinden de faydalanılır. Radyofrekans tedavisi klinik ortamda gerçekleştirilebilir.
  • Hastanede kalınmasına gerek olmaz. Hasta iş ve günlük hayatına ara vermez. Operasyonun ardından ağrı hissedilmez. Böylece kişi horlamaya neden olan sorunlardan ve horlamadan kurtulabilir. Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilir.