Yüksel Yangel
Yüksel Yangel
Yüksel Yangel

Ölünceye kadar bakım sözleşmesi nedir?

Bu hafta sizlerle "Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi" konusunu hep birlikte inceleyelim istiyorum. Ve her zaman olduğu gibi yasaların bu konuda neler yazdığını sırayla inceleyelim.

Haberin Devamı

Bu hafta sizlerle “Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi” konusunu hep birlikte inceleyelim istiyorum. Ve her zaman olduğu gibi yasaların bu konuda neler yazdığını sırayla inceleyelim. Bu husus Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır. 

Şimdi ilk başta yasanın bu konuyu nasıl tanımladığına bakalım.

“Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir.
Bakım borçlusu, bakım alacaklısı tarafından mirasçı atanmışsa, ölünceye kadar bakma sözleşmesine miras sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanır.”

Peki bu sözleşmenin şekli ne olmalıdır?

“Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça geçerli olmaz.

Haberin Devamı

Sözleşme, devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterlidir.”

Bu sözleşmenin güvencesi var mıdır?

“Bakım borçlusuna bir taşınmazını devretmiş olan bakım alacaklısı, haklarını güvence altına almak üzere, bu taşınmaz üzerinde satıcı gibi yasal ipotek hakkına sahiptir.”

Pek,i bu sözleşmenin konusu nedir?

“Bakım alacaklısı, sözleşmenin kurulmasıyla bakım borçlusunun aile topluluğuna katılmış olur. Bakım borçlusu, almış olduğu malların değerine ve bakım alacaklısının daha önce sahip olduğu sosyal durumuna göre hakkaniyetin gerektirdiği edimleri, bakım alacaklısına ifa etmekle yükümlüdür.

Bakım borçlusu, bakım alacaklısına özellikle uygun gıda ve konut sağlamak, hastalığında gerekli özenle bakmak ve onu tedavi ettirmek zorundadır.

Kabul ettikleri kişilere ölünceye kadar bakma amacıyla kurulmuş olan kurumların bakım borcunun kapsamı ve ifası, kendilerince hazırlanarak yetkili makamların onayından geçen genel düzenlemelerle belirlenir. Bu düzenlemeler, sözleşmenin içeriğinden sayılır.”

Bu sözleşmenin iptali ve tenkisi nasıl olacaktır? (Tenkis davası ise hakkından fazlasını almış olanların haklarının diğer mirasçının hakkı oranında eksiltilmesidir.)

Haberin Devamı

“Bakım alacaklısı, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yüzünden kanuna göre nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı yükümlülüğünü yerine getirme imkânını kaybediyorsa, bundan yoksun kalanlar sözleşmenin iptalini isteyebilirler.

Hâkim, sözleşmenin iptali yerine, bakım borçlusunun ifa edeceği edimlerden mahsup edilmek üzere, bakım alacaklısının nafaka yükümlüsü olduğu kişilere nafaka ödemesine karar verebilir.

Mirasçıların tenkis ve alacaklıların iptal davası açma hakları saklıdır.”

Peki, bu sözleşme sona erer mi? Nasıl?

1. Önel verilerek sonlandırma

“Tarafların edimleri arasında önemli ölçüde oransızlık bulunur ve fazla alan taraf kendisine bağışta bulunulma amacı güdüldüğünü ispat edemezse diğer taraf, altı ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, sözleşmeyi her zaman feshedebilir. Bu oransızlığın tespitinde, ilgili sosyal güvenlik kurumunca, bakım borçlusuna verilenin değerine denk düşen anapara değeri ile bağlanacak irat arasındaki fark esas alınır.

Haberin Devamı

Sözleşmenin sona erdirilmesi anına kadar geçen sürede ifa edilmiş edimler, anapara ve faiziyle birlikte değerlendirilerek, denkleştirme sonucunda alacaklı çıkan tarafa geri verilir.

2. Önel verilmeksizin sonlandırma

“Sözleşmeden doğan borçlara aykırı davranılması sebebiyle sözleşmenin devamı çekilmez hâle gelir veya başkaca önemli sebepler sözleşmenin devamını imkânsız hâle getirir ya da aşırı ölçüde güçleştirirse, taraflardan her biri sözleşmeyi önel vermeksizin feshedebilir. Sözleşme bu sebeplerden birine dayanılarak feshedildiği takdirde kusurlu taraf, aldığı şeyi geri verir ve kusursuz tarafa, bu yüzden uğradığı zarara karşılık uygun bir tazminat ödemekle yükümlü olur.

Haberin Devamı

Hâkim, sözleşmenin önel verilmeksizin feshini yerinde bulabileceği gibi, taraflardan birinin istemiyle veya kendiliğinden, aile topluluğu içinde yaşamalarına son vererek, bakım alacaklısına ömür boyu gelir bağlayabilir.”

3. Bakım borçlusunun ölümü ile sona erme.

“Bakım borçlusu ölürse bakım alacaklısı, bir yıl içinde sözleşmenin feshini isteyebilir. Bu durumda bakım alacaklısı, bakım borçlusunun iflası hâlinde, iflas masasından isteyebileceği miktara eşit bir paranın kendisine ödenmesini, bakım borçlusunun mirasçılarından isteyebilir.

Peki, bu sözleşmeye konu olan devredilebilir mi? İflas ve haciz halinde nasıl etkilenir?

“Bakım alacaklısı, hakkını başkasına devredemez. Bakım borçlusunun iflası hâlinde bakım alacaklısı, borçlunun ödemekle yükümlü olduğu dönemsel gelirin elde edilebilmesi için ilgili sosyal güvenlik kurumunca ödenmesi gereken anapara değerine eşit bir parayı, iflas masasına alacak kaydettirme hakkını elde eder.Bakım alacaklısı, bu alacağını karşılamak üzere, üçüncü kişilerce borçluya karşı yürütülmekte olan hacze katılabilir.

Haberin Devamı

Şimdi bu yasal açıklamaları yaptıktan sonra noterde yapılan bu sözleşmenin uygulama safhaları nasıl oluyor birde bunu inceleyelim.

Noterler açık veya kapalı olarak verilen vasiyetnameleri saklarlar ve buna dair bir tutanak düzenlerler. Gerek bu suretle saklanan vasiyetnameler, gerek noterler tarafından düzenlenen sair ölüme bağlı tasarrufları yapanların ölümü halinde bilgi verilmesi için durumu bunların kayıtlı oldukları nüfus dairelerine yazı ile bildirirler. Noterler, nüfus idaresi tarafından ölümün ihbarı veya resmi bir belge ile ispatı halinde, yetkili sulh hakimine verilmek üzere, dairelerinde saklı bulunan vasiyetnamelerin ve noterlikçe düzenlenmiş ölüme bağlı tasarruf senetlerinin onaylı örneklerini Cumhuriyet Savcılığına tevdi ederler. Burada nüfus dairelerine yazılacak yazı için ücret tarifesinde gösterilen yazı ücreti ile posta gideri ilgilisinden alınır.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde yukarıda açıklanan miras hukuku hükümlerine tabi ölünceye kadar bakma sözleşmelerinin ise tıpkı Medeni Kanun'da düzenlenen miras sözleşmeleri gibi bakım alacaklısı açısından ölüme bağlı tasarruf niteliğinde olduğundan nüfus idarelerine bildirilmesi gerekmektedir.

Bu yönde noterlerce gönderilen “Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesi” ile “Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesinin İptali”nin nüfus aile kütüklerine tescili ve ölüm halinde ilgili notere gerekli bilgi Nüfus Müdürlüklerince verilmektedir.

Ana hatları ile bu konuda bilgileri siz değerli okurlarımıza arz ettikten sonra; daha fazla bilgi için uzmanına sor köşemizden; bizlere ulaşabileceğinizi hatırlatırız.

Bana sorularınızı bu linke tıklayarak sorabilirsiniz!