GeriYonca Tabak Okul sütü için önleminizi alın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Okul sütü için önleminizi alın!

Okul sütü için önleminizi alın!

Aileler çocuklarının alerjileri konusunda dikkatli olmalılar. Peki, ama nasıl?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Okul Sütü Kampanyası” ikinci dönemle birlikte yeniden başladı. Geçen yılki süt dağıtımının ardından birçok çocuk hastalanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bu yıl da aynı sorunların yaşanmaması için alınması gereken önlemler konusunda aileleri uyardı.

Geçtiğimiz yıl dağıtımına başlanan ancak çocuklarda görülen sağlık sorunları nedeniyle uygulamasına son verilen “Okul Sütü Kampanyası”, ikinci yarıyıl ile yeniden uygulamaya konuluyor. İstanbul başta olmak üzere, birçok pilot bölgede yeniden başlayacak olan uygulama, kısa süre içinde tüm illerdeki okullara ulaşacak.

Okul yönetimi uyarılmalı ve tedbir alınmalı

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Prof. Dr. Yonca Tabak; aileleri uyararak, “Aileler, çocuklarının alerjileri ve hassasiyetleri konusunda dikkatli olmalılar. Süte alerji geliştiren çocuklarda görülen egzama, kurdeşen gibi alerjik cilt döküntülerine hatta anafilaksi dediğimiz tansiyon düşmesi ile seyreden hayatı tehdit edici ani alerjik tepkilerin okulda gelişmesi, müdahalesi güç durumlar doğurabilir. Alerjik durumlarda az miktardaki süt veya süt ürünü ile bile ani alerjik tepki görülebileceğinden okul yönetiminin bu konuda mutlaka ve mutlaka uyarılması gerekir” diyor.

İnek sütünün çocuklara belirli ölçülerde verilmesi gerektiğine değinen Tabak, sağlıklı çocuklar için bu miktarın en fazla 400-500 ml (yaklaşık 2 su bardağı) olduğunun altını çiziyor. Bu miktarın içine yoğurt, ayran, peynir gibi sütten üretilmiş gıdaları da katmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, belirtilen miktarın üzerine çıkıldığında çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık görülebileceğini söylüyor.

Çocuğunuzun gıda intoleransı olabilir

Bazı çocuklarda görülen bağırsaklarda inek sütünü sindirecek bazı enzimlerin eksikliği yani gıda intoleransı olarak adlandırılan duruma da dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak; böyle bir durum söz konusu olduğunda çocukta süt tüketimi sonrasında gaz, kabızlık, ishal veya reflü gelişmesinin mümkün olduğunu vurguluyor. Tabak; geçtiğimiz yıl çocuklarda görülen rahatsızlıkların da bu hassasiyetten kaynaklanmış olma ihtimali olduğunu belirtiyor. “Böyle bir durumda doktor kontrolünde süt bir süre diyetten çıkarılır. Sonrasında ise vücudun sindirebileceği maksimum miktar yine doktor gözetiminde belirlenir ve genellikle ilk uzaklaştırma sonrası günde 200 ml. (1 su bardağı süt) sorunsuz sindiriliyor olur” diyor.

False