Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk
Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk
Prof. Dr. Yıldız Dilek ErtürkYazarın Tüm Yazıları

Sonbahar depresyonu başlıyor

Adeta hüznün simgesi olan sonbaharı; şarkılarda, şiirlerde, resimlerde duyar, görür ve hissederiz.

Haberin Devamı

Alır gider beni sarı rüzgarlarıyla sonbahar
Gelir anılardan bir davet çocukluğum canlanır
Bir varmış bir yokmuş diye başlardı bütün masallar
Hani nerde o masum ve daha bozulmamış rüyalar

Aysel Gürel’den bir sonbahar dörtlüğü. Hatırlarsınız 1986’da, Onno Tunç’un bestesiyle Sezen Aksu’nun nefesiyle dile geldi hüzünlü sonbahar...

Adeta hüznün simgesi olan sonbaharı; şarkılarda, şiirlerde, resimlerde duyar, görür ve hissederiz. Henüz yaz bitmeden gelecek olan sonbaharın hüznü sarar içimizi. Bir öğrenilmişlik vardır, sonbahar hüznüne yönelik. Yağmur gözyaşına özdeşleştirilir. Yazın neşesini alıp götürür rüzgar. Dökülen yapraklar sanki bir bitiştir. Sona yaklaşmadır sonbahar.

Bedeni saran bir yorgunluk durumu, enerjide azalma, çalışmak istememe, karamsarlık gibi belirtiler sonbahar depresyonunu işaret eder gibidir.

Haberin Devamı

Depresyon; duygu, davranış ve günlük yaşamda belirgin değişikliklere neden olan ciddi ancak tedavisi mümkün bir psikiyatrik sorundur. Her sonbahar başlangıcı tabii ki bir depresyon habercisi değildir. En sık görülen psikiyatrik rahatsızlık olmakla birlikte, depresyonda bu ve benzeri belirtirlin daha uzun süreli işi ve günlük yaşamı etkiler boyutta olması gerekir.

Gün ışığının azalması bedeninize daha az dokunması, işlerin yoğun temposuna geri dönüş, okulların başlaması, havaların serinlemesi bir araya geldiğinde isteksizlikle kendini gösteren hüznün habercileri olabiliyor.

Sonbahar ve kış aylarında kişilerde depresif belirtiler artıyor. Yaşanan bu belirtilerin farklı bir ruhsal rahatsızlığın başlangıcı da olabileceği ihtimalini de göz ardı etmeden, sonbahar etkisinin tüm insanları sarabileceğini unutmamak gerekiyor.

Belki de bir roldür sonbahar hüznü.

Rolümüz karamsarlık ve umutsuzlukla seyreden bir hüzün hikayesi. O zaman hüznü çağırır şekilde düşünmek ve bu düşüncelere uygun davranmak geliyor ardından. İşte bu öğrenilmiş bir depresyon süreci. Hayata olan bakış açımız ile, hüzün temsili sonbahardan korumalıyız kendimizi. Azıcık melankoli hoş, ancak esiri olmamalı bu duygunun.

Haberin Devamı

Yağmurlu havalarda da dışarı çıkın. Gerekli enerjiyi sağlamak ve hastalıklara direnç kazanabilmek için düzenli beslenin, yürüyün, hareketi çıkarmayın yaşamınızdan. Hayata karşı olumlu bakın. Sevin sonbaharı ve sonbaharın kaçınılmaz hüznünü. Her duygu güzeldir. Hüzün de...  Mutluluğu sonbaharda da yakalayabilirsiniz.

Sonbahar, aslında yeni bir dönemin başlangıcıdır. Tıpkı yeni bir yıl gibi. Her sonbaharda bu yıldan istediklerinizi belirleyin, hedeflerinizi gözden geçirin. Dökülen her yaprak, yeni filizlerin habercisi değil midir? Sonbahar bitişi değil yeni başlangıçları müjdeliyor, tıpkı ilkbahar gibi.

Duyuyor musunuz Sezen Aksu’nun sesini? Yavaşça mırıldanıyor sonbahar hüznünü. Sıcacık kahvenizi içerken çıkarın Eylülle birlikte gelen sonbaharın tadını.

Haberin Devamı

Sedef sedef olur açardı nilüferler
Ve kanatları tülden fildişi kelebekler
Bir martı misali tek başıma uçardım
Hani nerde üstünde uçtuğum mor denizler
Sevgiden saygıdan bir altın kafes ördüm
İnançlarım kilit kilit oldu üstüme
Aşıp bedenimi bendeki beni gördüm
Hani nerde uğrunda azaldığım değerler
Ellerim soğuk şimdi, üşüyor dudaklarım
Göğsüne düştü başım, o çiçekten yılların
Ey sonbahar…

Alır gider beni sarı rüzgarlarıyla sonbahar
Gelir anılardan bir davet çocukluğum canlanır
BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ DİYE BAŞLARDI BÜTÜN MASALLAR
HANİ NERDE O MASUM VE DAHA BOZULMAMIŞ RÜYALAR

HOŞ GELDİN SONBAHAR 

Yazarın Tüm Yazıları