Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk
Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk
Prof. Dr. Yıldız Dilek ErtürkYazarın Tüm Yazıları

Kibritin alevinde

Kibritin alevinde, bir hayalden diğerine… “Zavallı kız ısınmak için bütün kibritlerini yakmış dediler... Bu kibritlerin alevinde onun ne düşler gördüğünü artık kimse bilemezdi.

Haberin Devamı

Kibritin alevinde, bir hayalden diğerine…

“Zavallı kız ısınmak için bütün kibritlerini yakmış dediler... Bu kibritlerin alevinde onun ne düşler gördüğünü artık kimse bilemezdi. Onun için çok geçti artık. Anneannesi onu soğuktan ve yaşadığı bu acı hayattan, yanına alarak kurtarmıştı"… diye biter Anderson’un Kibritçi Kız Masalı.

***
Soğuk bir yılbaşı gecesi, yoldan geçenler paltolarının yakasını kaldırmış, atkılarına bürünmüş olarak, hızlı hızlı yürürler.

Kimi evine geç kaldığı için, kimi bir eğlence yerine heyecanla giderken, yeni yıla hazırlanmış süslü sokaklarda kalabalıklar oluştururlar.

Yılın son gününü, yeni yıla bağlayan gecenin zevkini, en çok, parlak hediye paketlerini açmayı beklerken, koşarak, birbirlerine kartopu atarak, kahkahalarla gülüp, sevinçle haykıran çocuklar çıkarır.

Haberin Devamı

O soğuk havada insanlar eğlenirken küçük kız hayatın acımasızlığını, yoksulluğu tatmıştır. Ailesine yardım etmek için her geçene kibrit satmak ister, fakat o gece kimse kibrit almak istemez…

Yılbaşı masallarının en çok bilinenidir Kibritçi Kız Masalı… En hüzünlü, en acıklı en dramatik sonla bitenlerinden.

Havanın çok soğuk olması ve kızın yorgun oluşu yine de onu yıldıramamıştır. Birazcık olsun ısınmak için iki ev arasında bir aralığa girer ve hayallere dalar. Çocukluğunu mutlu bir şekilde yaşamak, iyi bir evde oturmak, yoksulluk çekmemek gibi…

Derken biraz ısınmak için bir kibrit yakar. Sonra bir kibrit daha, bir tane daha ve hayal kurar her kibritte gerçekleşecekmişcesine umutla…

Yanan her kibrit, küçük kıza ümit verirken, masalın sonu alır götürür bütün olumlu beklentilerinizi…

Durmaksızın yağan kar, küçük kibritçi kızın üstünü örter. Küçük kız, kaskatı ve donmuş kalakalır oracıkta. Büyük annesi elini uzatır ve küçük kibritçi kızı yanına alır.

Geriye, yeni yılı umutla bekleyen ama yaşanmamış bir hayat bırakarak giden küçük kibritçi kızın acı sonu kalır hafızalarınızda.

***

Sadece kendimiz için değil tüm çevremiz, dünyamız için isteyelim yeni yıl dileklerimizi. Yaşadığımız evren çok ince iplerle bağlı kılar her birimizi.

Haberin Devamı

Yeni yılın umutları, hayallerle donatsın hepimizi. Uzun vadeli kılsın hayallerimizi…

Umut ettikçe kendimiz için, bir başkasının hayatını da güzelleştirmeyi unutmayalım, bu yıla girerken. Bencillik taşımadan, tüm canlılar için, iyi ve güzel dileklerle…

2012 tüm beklentilerinizi gerçek kılarken, bir kibritin alevinden uzun sürsün gerçekleşmiş hayalleriniz.

Gelin hep birlikte hayal edelim ve değiştirelim bu hüzünlü masalın sonunu…

Yanan her kibrit, ısıtmış küçük kızı ve hayallerini.

Küçük kızın mutlu yüzünü görenler, kibritin alevlerinde güzel hayaller kurma oyununu onun gibi oynamak istemişler. Böylece büyük bir kalabalık oluşturmuşlar küçük kızın etrafında…

Haberin Devamı

Herkes yaktığı kibritlerle kendi hayallerini kurarken, ısıtmaya başlamışlar, küçük kızı. Sıcacık olmuş soğuk gece bir anda.

Donmamış küçücük bedeni, soğuk gecenin ayazında…

Bu olumlu enerjinin etkisi ile yayılmış, iyi dilekler her yanan kibritin alevinde, bir hayalden diğerine...

MUTLU YILLAR

Yazarın Tüm Yazıları