Yeşim Özden
Yeşim Özden
Yeşim Özden

Sonbaharı sağlıklı geçirmek için nasıl beslenmeliyiz?

Sonbaharda metabolizmamızın yavaşlaması kilo alma eğilimini artıyor.

Haberin Devamı

Yazdan mevsiminden kışa geçiş dönemi olan sonbaharı kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatmak ister misiniz? Diyetisyen ve Yaşam Koçu Yeşim Özden, bu dönemde beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.

Doğa ve biz dışındaki canlılar bu mevsimi bir geçiş dönemi olarak tüm değişimleri ile yaşarken biz insanlar da sonbaharın etkisini beslenmemiz ile kendi bedenimize yansıtmalıyız. Marketlerde, pazar tezgahlarında meyve ve sebzeler bedenimize sağlık getirmek için yerini almaya başladılar.

  • Sonbaharda vücut direncinizin düşmesi, daha yorgun ve depresif hissetmenizin sebebi beslenme ile ilgili olabilir.
  • Vücudunuza enerji sağlayacak miktarda beslenmiyor olabilirsiniz.
  • Dengeli bir besin seçimi sağlayamıyor olabilirsiniz.
  • Yeterince su tüketmiyor, çay kahve tüketimini fazla abartıyor olabilirsiniz.
  • Vücudunuzda demir, folik asit, B12 vitamin eksikliği olabilir.

Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlara yakalanma riskinin arttığı sonbaharda çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere sağlıklı besin seçimi ile yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Özellikle bağışıklık sistemimizi güçlendirecek vitamini içeriği yüksek besinleri yeteri kadar tüketmek önemlidir. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, hastalıklara karşı dirençli olmamızı da sağlayacaktır.

Akşamları bol limonlu salata tüketin

Sonbaharda bolca bulacağınız sebze ve meyveler; havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, roka, tere, maydanoz, soğan, sarımsak, mandalina, portakal, greyfurt, kızılcık, nar, elma, zencefil tezgahlarda size enerji sağlamak için yerini alacaktır. Beslenmenizde bu besinlerin mutlaka yeri olsun. Her sebze, meyve mevsimine özel ve güzeldir.
Sonbahar sebzelerinden kabak, soğan, havuç gibi A ve C vitamini içeren sebzeleri suda kaynatıp blenderdan geçirerek hazırlayacağınız sebze çorbaları içinizi ısıtırken bağışıklığınızı da güçlendirecektir.

Öğle ve akşam yemeklerinizde hazırlayacağınız bol limonlu salata vitamin ve mineral desteği sağlayan, enerji arttırıcı etkisi ile daha dirençli hissetmenizi sağlayacaktır.

Siyah çay ve kahve yerine bitki çaylarını tercih edin

Sıcak içecek tüketmek istediğinizde siyah çay, kahve yerine bitki çaylarını tercih edin. Bitki veya poşet olarak demleyerek tüketebileceğiniz çaylardan özellikle kuşburnu, ada çayı, biberiye, papatya, funda yaprağı çaylarını tercih edebilirsiniz.
Sindirim sistemimiz ve şişkinlik ödem şikayetlerinin de sık görüldüğü bu dönemde düzenli su tüketimi, yeterli lifli sebze ve meyve tüketimine dikkat etmeliyiz.

Karbonhidrat içeriği yüksek besinleri bu dönemde tüketme arzumuz artmaktadır. Fazla miktarda basit şeker içeren şekerleme, çikolata, pasta, kurabiye gibi kan şekerini hızlı yükselten besinler tüketmek sadece geçici bir iyi hissetme hali sağlayacaktır. Sonrasında kan şekeriniz daha hızlı düşeceği için kendinizi sonrasında daha yorgun hissedeceksiniz. Bunun için taze meyveler ve bol su tüketerek tatlı isteğinizi azaltın.

Balık mevsiminin başlaması ile birlikte haftanın iki günü ızgara ve ya fırında pişmiş balık tüketimi ile vücudunuza alacağınız omega-3 yağ asidi sizi depresyon ve yorgunluk hissine karşı korur.

Sonbaharda metabolizmamızın yavaşlaması kilo alma eğilimini arttırmaktadır. Bu nedenle vücudu hareketsiz bırakmamak için açık hava yürüyüşleri ve egzersiz ile enerji dengesi sağlamalıyız.