Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak

Kansızlığı beslenmeyle yenmenin yolları

Kansızlık tedavisinde doğru seçilmiş bir beslenme modeli!

Haberin Devamı

Ülkemizde en sık görülen anemi türü “demir yetersizliği anemisi” dir. Demir yetersizliği anemisine, çocuklarda, gençlerde, gebelerde ve vejetaryenlerde daha sık rastlanır. Kansızlık olarak da tabir edilen anemiyi önlemek için uygulanması gereken beslenme alışkanlığını ve tüketilecek besinleri, Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar sıraladı.

- Hayvansal kaynaklı demir içeren besinler diyette mutlaka yer almalıdır. Demirin en iyi kaynağı karaciğer, yumurta ve kırmızı ettir. Haftalık mutlaka 100 gr (3 porsiyon) kırmızı et tüketilmesi kansızlığa karşı koruyucudur.

- Kırmızı mercimek, nohut, yeşil mercimek, bakla gibi kurubaklagil grubu besinler ile ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler iyi birer demir kaynağıdır. Ancak alınan demirin vücutta kullanılabilirliği et grubu kadar yüksek değildir.

Haberin Devamı

- Bu kullanılabilirliği artırabilmek için bu besinler mutlaka brokoli, karnabahar, yeşil ya da kırmızı taze biber gibi C vitamini kaynaklı besinler ile birlikte tüketilmelidir. Ispanak ile taze sıkılmış meyve suyu ya da kuru fasulye ile 1 tabak mevsim salatanın birlikte tüketilmesi gibi…

- Çayda buluna tanen adı verilen maddeler vücutta demiri bağlayarak kullanımını azaltmakta ve kansızlığa sebep olmaktadır. Bu sebeple yemekten hemen sonra çay tüketilmemelidir. Ya da bir bardak açık çaya limon dilimleri eklemek daha sağlıklı olacaktır.

- Aşırı posa tüketimi demir bağladığından günlük posa tüketiminin kişilerde 25 gramı geçmemesi önemlidir. İleri derecede kansızlık bulunan yetişkinlerde, diyetlerinde kepekli ürün kullanımı azaltılmalı ya da tamamen diyetten çıkarılmalıdır. Kepekteki fitik asit, demiri bağlamaktadır. Bu sebeple anemisi olan kişilerin zayıflama diyetleri hazırlanırken posa kaynakları bakımından titiz davranılmalıdır.

- Yoğurtta bulunan laktik asit demir emilimini olumlu yönde etkiyecektir. Yeterli miktarda alınan yoğurt tüketimi kansızlığı önlemede etkili olacaktır.

- 1 yemek kaşığı pekmezde 2 mg demir bulunmaktadır. Çocukluk ve Adölesan dönemdeki çocuklara günde 1 yemek kaşığı vermek ileriye dönük anemiye karşı koruyucu olacaktır.

Haberin Devamı

- Bunların dışında günlük tüketilecek 5-6 kuru meyve, 50 gram bitter çikolata ve bir porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzeler kansızlıktan korunmaya yardımcı olacaktır.