Yeşim Erbil
Yeşim Erbil
Yeşim Erbil

Tiroid deyip geçmeyin!

Yorgunluktan mutsuzluğa kadar birçok şikayetinizin nedeni tiroid olabilir.

Haberin Devamı

Tiroid bezinin yavaş çalışması tüm vücudu olumsuz yönde etkiler ve kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Aslında vücut bu durumda kişiye birçok sinyal iletir. Ancak bu sinyaller genellikle başka hastalıkların belirtileri ile karıştırıldığı için uygulanan tedaviler şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlamaz. Bu yüzden eğer siz de sürekli bir halsizlik ve yorgunluk hali varsa, hareketlerinizde yavaşlama, saçınızda dökülme, cildinizde kuruluk, göz çevrenizde, el ve ayaklarınızda ödem, unutkanlık, konsantre olamama, sürekli uyku hali, kabızlık, gebe kalamama, cinsel isteksizlik ve kekemelik gibi sorunlar yaşıyorsanız sizin de tiroid beziniz yavaş çalışıyor olabilir.

TİROİD BEZİ NEDEN YAVAŞ ÇALIŞIR?

Tiroid deyip geçmeyin

Haberin Devamı

Tiroid bezinin yavaş çalışmasının nedeni kalıtımsal, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, tiroid bezi iltihabı, iyot eksikliği, selenyum yetersizliği sayılabilir. Bunun dışında hashimoto rahatsızlığındaki gibi belirsiz sebeplerden tiroid bezinin çalışması yavaşlayabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda tiroid bezi rahatsızlıklarının erken teşhis edilmesi sağlıklı bir gelişim ve büyüme için çok önemlidir. Yetişkinlerde ise tiroid bezinin çalışması tedavi ile düzeltilebiliyor.

ÖNCE İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIR

Tiroid deyip geçmeyin

Tiroid bezinin yavaş çalışması durumunda hastaya ilaç tedavisi ile tiroid hormon tedavisi uygulanmaya başlanır. Öncellikle artmış olan TSH hormon seviyesinin normal seviyeye inmesi sağlanır. Beyindeki hipofiz bezi TSH hormonunu salgılar, trioid bezi ise T3 ve T4 hormonlarının sentezlenmesini sağlar. T3 ve T4 hormonlarının dışında ayrıca serbest T3 ve serbest T4 hormonları da bulunur. Tiroidin fazla çalışması durumunda T3, T4, serbest T3 ve serbest T4 yükselirken TSH hormonu baskılanır. Tiroid bezinin yavaş çalıştığı yani hipotiroid durumunda ise T3 ve T4 hormonları düşer, TSH hormonu ise bu durumu telafi etmek için yükselir. Yükselen TSH oranları ilaç tedavisiyle normal seviyesine çekilerek tedavi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

TİROİDİN YAVAŞ ÇALIŞMASI CİDDİ BİR KİLO ARTIŞINA NEDEN OLUR MU?

Tiroid deyip geçmeyin

Prof.Dr. Yeşim Erbil “Tiroid rahatsızlıklarında hormonlar düzene girinceye kadar sadece birkaç kiloluk artış ortaya çıkabilir. Büyük oranda yani 8 ile 18 kilo arasında bir kilo artışı sadece tiroid hastalıkları ile açıklanamaz. Tiroid bezinin yavaş çalışmasının belirtileri genellik ile başka hastalıklarının belirtileriyle benzerdir. Bu nedenle trioid bezi tedavisine geç başlanabiliyor. Özellikle ailesinde tiroid bezi hikayesi olanların düzenli olarak tiroid testi yaptırması tavsiye ediyorum.