Sivilceler (akneler) nasıl tedavi edilir?

Ergenlik sivilceleri hormonların eseri olsa da hormon tedavisine nadiren başvurulur. Ergenlik çağından sonra normal olarak hormon dengesi düzelir. Bu tedaviler genellikle haricen sürülen ve ağızdan alınan ilaçlarla yürütülür. Bazı durumlarda antibiyotik alımı gerekli olabilir. Son yıllarda, bir ışık tedavisi olan Photo Rejuvenation ve Ozon Terapisi de etkin yöntemler arasında yerlerini aldılar. Hangi tedavileri yaparsanız yapın, A vitamini ve çinko almayı ihmal etmemek gerekir.

Haberin Devamı

Ilımlı akneler

Haricen yapılan kimyasal tedavilerin en başında, çeşitli AHA-BHA-PHA‘lar ile yapılan peelingler gelir. Bu yumuşak tedavi cildin en üst tabakasında birbirine bağlanan hücreleri ayırır, tıkanan gözenekleri açar, iz ve lekelerin oluşmasına engel olur. BHA adı verilen peelinglerin ana maddesi aspirin ile aynıdır. BHA peelingleri akne tedavisinde çok başarılıdır. Akneleri kurutur ve çoğu zaman, antibiyotik kullanımına bile gerek bırakmaz.

Sivilceler (akneler) nasıl tedavi edilir

Şiddetli akneler

Akne çok şiddetli seyrediyorsa, benzol peroksit karışımları veya sentetik bir A vitamini türevi olan Tretinoin tedavisi denenir. Bazı durumlarda antibiyotik alınması önerilir. Kimi hastalar için hormonların dengelenmesi gerekli olabilir. Baş edilmesi zor durumlarda Izotretinoin (Roaccutane) tavsiye edilebilir. Bu son derece etkili bir tedavidir ancak yan etkileri fazladır. Özellikle kisttik aknelerde çok başarılıdır. Izotretinoin tedavisini uygulayabilen hastaların yaklaşık %69’u, akneden tamamen kurtulurlar.

Cerrahi

Haberin Devamı

Kisttik aknelere, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekir. Cryotherapy intralezyonel steroidler gibi farklı müdahale çeşitleri kullanılır.

Mezoterapi

Mezoterapi iğneleriyle deri altına A vitamini, C vitamini ve antibiyotikler enjekte edilir. Antibiyotik ve A vitamini doğrudan doğruya sivilceleri tedavi eder. C vitamini ise hücre yenilenmesini hızlandırarak iz kalmasını önler.

Işıkla tedavi

Photo Rejuvenation adı verilen yöntem cildi uyarır. Böylece sivilceyi oluşturan mikroplara karşı savunma sistemini harekete geçirir. Mevcut sivilceler tedavi edilirken, yeni oluşumlar önlenir.

Akne tedavisi doktorların işidir

Bu tedavilerin kimisi cildi kurutur, kimisi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bazen birkaç yöntem bir arada kullanılabilir. Her vaka özeldir. Tedaviye verdiği tepki, iyileşme hızı, direnci farklıdır. Bu nedenle akne tedavilerinin doktor kontrolünde yürütülmesi zorunludur.

 

Yazarın Tüm Yazıları