Neden spor yapmalıyız?

Fiziksel aktivite ve düzenli jimnastik, her şeyden önce insanın moralini yükseltir, stresi giderir, iyimserliği ve neşeyi besler, uykuyu düzenler.

Haberin Devamı

Tüm bilimsel araştırmalar ve bir çeşit koruyucu sağlık alanı sayılan, sayısız antiaging ekolü, fiziksel aktivitenin ve düzenli spor yapmanın önemi üzerinde durmaktadır. Özellikle orta yaştan itibaren, en ılımlı egzersizler dahi uzun yıllar genç kalmanın en güvenilir yolu olarak görülmesi tesadüf değildir.

Neden spor yapmalıyız

Fiziksel aktivite ve düzenli jimnastik, her şeyden önce insanın moralini yükseltir, stresi giderir, iyimserliği ve neşeyi besler, uykuyu düzenler. Hiçbir yan etkisi olmayan, doğal bir antidepresan rolü oynar. Uzun vadede savunma sistemini güçlendirir ve birçok hastalığı önler. Kireçlenmeler, fıtıklaşmalar, denge bozuklukları, diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon, kemik erimesi ve bazı kanser türleri bile bunların arasında sayılabilir. Düzenli spor yapmak, kan dolaşımını düzenler. Sağlıklı kan dolaşımı güzel bir cildin ilk koşuludur. Daha önce yazdığım gibi; kılcal damar çatlamaları, varisler, selülit son tahlilde birer dolaşım sorunudurlar. Karın bölgesindeki yağları eritmenin, vücudu şekle sokmanın, sıkılığını korumanın da tek yolu, bildiğiniz gibi, spor yapmaktır.

Haberin Devamı

SPORUN YAŞI OLUR MU?

Neden spor yapmalıyız

Özellikle yaşı ilerleyen insanlar vücutlarını zorlamaktan kaçınırlar. Ağrılarından, düşmekten, başlarının dönmesinden korkarlar. Onlara ne kadar çok oturma fırsatı verirsek, ne kadar çok şeyi ayaklarına getirirsek o kadar iyi baktığımızı zannederiz. Ve sonuçta en küçük bir aksilik kemiklerinin kırılmasına neden olur. Böylece hareketsizlik artar. Ve saat hızla geriye saymaya başlar. Hareketsizlik daha fazla kas kaybına, kas kaybı yeteneklerin kaybolmasına, günlük faaliyetin bile sürdürülemediği bir noktaya doğru ilerler. Düşünün bir kere, bir haftalık yatak istirahati, kas kütlesinde %20 kayba neden olur!


BİZ NASIL DOĞADAN KOPTUK!

Neden spor yapmalıyız

Haberin Devamı

Eskiden insanların çok daha az şeye ihtiyaçları vardı. Onların en büyük serveti sahip oldukları enerjiydi. Yıllardır tüm yatırımlar her şeye ve daha çok şeye, oturduğumuz yerde sahip olabilmemiz için yapılıyor. Sosyalleşme yerine televizyonu, ziyaret yerine telefonu, yürüme yerine otomobilleri, dünyanın öbür ucuna ulaşmak için interneti geliştirdik. Ya gıdalar, her gün yeni bir teknolojiyle daha hızlı üretim yolunu seçiyoruz. Sonuç bozulmuş gıda kalitesi ve gelişen tıp ile ilaç sanayi oluyor. Kuşkusuz artık daha çok paraya ihtiyacımız var. Çünkü tüm yaşam gibi ihtiyaçlarımız da yapay bir hale geldi. Gece gündüz çalışarak kazandıklarımızı; sağlığımıza, ilaçlara, doğamıza aykırı koşullardaki yaşamın yarattığı depresyonları azaltmaya, alış verişe, bizi oturduğumuz yere mıhlayan teknoloji ürünlerine harcamak zorundayız! Ve daima daha fazla çalışmak ve daha fazla kazanmak zorundayız! Yani kendi elimizle kazdığımız dipsiz bir kuyuya düşmüş bulunuyoruz. Çağımızı değiştiremeyiz ama her şeye rağmen doğaya dönmenin ilk koşulu öncelikle yeniden harekete sarılmaktır.

Haberin Devamı

YOGA BİR SPOR MUDUR?

Neden spor yapmalıyız

Düzenli bir program yapacaksanız, yoga gibi uzak doğu disiplinlerini de seçebilirsiniz. Yoga size gevşeme, zihni boşaltma ve öz farkındalık konusunda ek yararlar da sağlar. Ayrıca azimle çalıştığınız sürece; tüm kas gruplarının, tepeden tırnağa tüm omurganın, iskelet ve eklemlerin esnekliği artar; kan ve lenf dolaşımı düzelir, bağışıklık sistemi güçlenir. İç organlar ile salgı bezleri daha etkin çalışır ve metabolizma düzene girer.


DOĞRU YAPILAN EGZERSİZLER SİZE FAYDA SAĞLAR

Neden spor yapmalıyız

Egzersiz çeşitlerini 4 ana grupta toplayabiliriz. Bunları ağırlık, denge, stretching ve dayanıklılık olarak sıralayabiliriz.

Ağırlık egzersizleri: Vücuttaki kas kütlesini arttırır, metabolizmayı hızlandırır, yağları yakar ve kan şekerini dengelemede yardımcı olur.

Haberin Devamı

Denge alıştırmaları: Bacaklarınızı güçlendirir, vücut dilini gençleştirir, özgüveni,ruhsal dengeyi ve aktivitenizi arttırır.

Stretching hareketleri: Vücut esnekliğini sağlar.

Dayanıklılık egzersizleri: Kalp atışlarını biraz hızlandıran tüm aktiviteleri içine alır. Yürüme, koşma, yüzme, bisiklete binme, merdiven çıkma, bahçe bakımı, köpeğinizi gezdirmek gibi.

Yazarın Tüm Yazıları