Dövme cilt kanseri yapar mı?

ABD’li sağlık uzmanları yıllardır tüm uyarılara rağmen dövme boyalarının kanserojen maddeler içerdiğini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Bu sorunun cevabını yapar ya da yapmaz diye kestirip atmak çok güçtür. Özellikle de konu ‘’kanser’’ ise bir çok faktörün bu işte rolü olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar yapılan araştırmanın bize sunduğu en basit şey, ‘’kesinlikle yapmaz’’ diyemeyeceğimizdir!

DÖVME NEDİR?

Dövme cilt kanseri yapar mı

Bazı kabileler dövmeyi bir süs olarak kullanmış olsa da pek çok toplumda dövmenin hastalıklara ve kötü ruhlara karşı koruyucu bir tılsım (nazarlık) olarak uygulandığı, bireyin toplumdaki konumunu vurgulamak için kullanıldığı bilinmektedir. Geçmişte toplumsal statü içerisinde yer alan dövmeler bugün estetik açıdan ön plana çıkmaktadır.

DÖVME YAPTIRANLARIN SAYISI ARTIYOR MU?

Dövme cilt kanseri yapar mı

Haberin Devamı

Dövme yaptıranlar da öyle sanıldığı gibi “kötü çocuk” ve “kötü kızlar” değil. Her yaş grubundan, her toplumsal sınıftan veya meslekten insanlar dövme yaptırıyor. Türkiye’deki kayıtlı dövme salonlarının sayısı 500’ü geçti. Dövmecilerin bir meslek odası da var. Dövme sahibi olanların sayısının ise 1 milyonu aştığı söyleniyor. Dünyada; ABD, Fransa ve İngiltere’de dövme yaptıranların toplam sayısının 150 milyon kişiyi aştığı tahmin ediliyor.

DÖVMEYE SAĞLIK DÜNYASI NASIL BAKIYOR?

Dövme cilt kanseri yapar mı

ABD’li sağlık uzmanları yıllardır tüm uyarılara rağmen dövme boyalarının kanserojen maddeler içerdiğini belirtiyorlar. Özellikle Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), siyah dövme mürekkebi içinde cilt kanserini tetikleyebilecek kurşun, nikel, titanyum gibi maddelerin yer aldığını belirtiyor. Avrupa Birliği’nin dövmeyle ilgili sağlık raporuna göre ise Avrupa’da kalıcı dövmelerde kullanılan organik boyaların yüzde 40’ının onayı yok ve bunların yüzde 20’sinin içerisinde kanseri artıran kimyasallar var.

Bilinçli, uygun maddelerle ve steril ortamda çalışan sanatçıların eserleri, yıllarca taşıyana gurur veriyor ve sağlığa herhangi bir etkisi olmuyor. Bir de madalyonun öbür yüzü var, yani uygun olmayan şartlarda, uygun olmayan maddelerle yapılan dövmeler. Aslında konuya bahis olan kısımda bu tarzda uygulamalar yapanlarda!

Haberin Devamı

SAĞLIKSIZ KOŞULLAR VE UYGULAMALAR NE KADAR ETKİLİ?

Dövme cilt kanseri yapar mı

Bazı dövmelerde kullanılan boyaların, genetik mutasyonlara, anne karnında bebekte doğumsal anormalliklere ve dövmeyi yaptıran kişide kansere yol açabileceği ve vücutta başlattığı biyokimyasal reaksiyonların, yıllarca sürmesi mümkün görünmektedir. Sağlıksız koşullarda yapılan dövmenin ayrıca tetanos, herpes simplex (uçuk) virüsü, stafilokok, HIV, Hepatit B ve C ve hatta frengi gibi enfeksiyonların bulaşmasına neden olduğu da bilinen bir gerçektir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Dövme cilt kanseri yapar mı

1. - Olumsuz sağlık etkilerine yol açabilecek materyal ve kimyasalların listesi oluşturulup bunların kullanılmaması sağlanmalıdır.
2. - Kullanılacak materyal ve boyalar lisanslandırılmalı ve bunların kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.
3. - Uygulama yapan kişilere dövmenin olası sağlık etkileri üzerinde düzenli eğitim verilmelidir.
4. - Dövme uygulayanlar mesleksel hastalıklar açısından takibe alınmalıdır.
5. - Dövme stüdyolarının hijyenik koşullarda olması için standardizasyon ve denetleme mekanizmaları geliştirilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları