“Ben bu yaz bronzlaşmak, kendimle uzlaşmak…”

Nil Karaibrahimgil’in, "Bronzlaşmak" isimli parçasının nakarat bölümü bu şekilde başlıyor. Peki bronzlaşma nasıl oluyor, hızlıca bronzlaşmak mümkün müdür?

Haberin Devamı

Nil Karaibrahimgil’in, ‘’Bronzlaşmak’’ isimli parçasının nakarat bölümü bu şekilde başlıyor. Peki bronzlaşma nasıl oluyor, hızlıca bronzlaşmak mümkün müdür?

Cildiniz beyazsa, ne yaparsanız yapın bronzlaşmış insanlara benzemeniz mümkün değildir. Ve siz ne kadar kendinizi zorlarsanız o kadar sorun yaşamanız ihtimal dahilindedir.

“Ben bu yaz bronzlaşmak, kendimle uzlaşmak…”

CİLT RENKLERİ NEDEN FARKLIDIR?

Farklı cilt renklerinin ana nedeni, iklim özellikleri ve kalıtımdır. Renk pigmentlerinin varlık nedeni, bir kalkan veya filtre gibi güneş ışınlarının alttaki dokulara zarar vermesini önlemektir. Bu nedenle güneşin kızgın olduğu ülkelerde yaşayan ırklar koyu esmer veya zenci, soğuk ve güneşsiz ülkelerde yaşayan ırklar beyaz ve sarışın olurlar. Bizim insanlarımızın büyük çoğunluğu buğday tenlidir.

Haberin Devamı

FITZPATRICK CİLT TİPLERİ

Cilt rengi konusunda tüm dermatologlar “Fitzpatric Cilt Tipleri” sınıflandırmasını esas kabul eder. Buna göre cildimizi 6 gruba ayırırız.

Kızıl saç ve çil

Bu tip insanların cildinde, doğal bir koruyucu olan “melanin” üretimi çok azdır. Beyaz tenli-kızıl saçlı olan bu insanlar, güneşe çıktıklarında hemen kızarırlar sonra da yüzleri ve omuzları çillerle dolar. Bilirsiniz, çiller kızıl saçların devamı gibidir. Nedeni tamamen güneşe karşı bu hassasiyettir. Bronzlaşmak için yanmakta ısrar edecek olurlarsa cilt kanseri riski çok yüksektir.

Koyu buğday tenliler

Bu ten rengine sahip kişiler güneşe çıktığı ilk andan itibaren esmerleşmeye başlar. Yaz geldiğinde hepimize dudak ısırtacak kadar hoş bir renge bürünürler. Ancak güneş hasarları oluşursa, kozmetik çözümlerin uygulanması biraz zahmetlidir. Ayrıca lekeler ve kanser riskine karşı bir garantisi yoktur.

Beyaz ten - açık renkli göz

Güneşe karşı dirençleri zayıftır. Ciltleri güneşte yanar, kızarır, soyulur ama bronzlaşamazlar. Ellerinde ve yüzlerinde kahverengi lekeler oluşabilir. Genellikle çok beğenilen, gözleri renkli bu tip insanların yüzünde lekeler oluşması büyük ihtimaldir. Ayrıca bu ciltler kanser riskine karşı korumasızdır. Bu nedenle güneşe karşı her türlü tedbiri almaları gerekir.

Haberin Devamı

Asyalılar (sarı ırk)

Asyalı, Hintli, Ortadoğulu, Güney Amerikalı insanlar veya melez tipteki Afrikalılar bu gruba girerler. Güneşe karşı tepkileri koyu buğday tenliler gibidir. Yanıp kızarmadan, bronzlaşırlar. Ama bilinen tüm riskler onlar için de geçerlidir.

Açık tenli - kumral

Kumrallar hafifçe esmerleşebilir. Cildi koruyarak ve nemlendirerek, ihtiyatla bronzlaşabilirler. Buna rağmen herkes için geçerli olan riskler, kumralların da başına gelebilir.

Afrika zencileri

Biz farketmesek de güneş onların da rengini koyulaştırır. Ayrıca leke ve kanser riski olmadığı da söylenemez. En az riskli grup içerisindedirler.

Gruplandırma yapmamızın sebebi, tamamen güneşten korunmak ve koruyucuları doğru uygulamak içindir. Her gruba göre çözüm önerileri farklıdır. Bronzlaşmak için koşulları sonuna kadar zorlamamak gerekir. Kafaya göre güneş koruyucu almak yerine hangi ürüne ihtiyacınız olduğunu, cildinize göre belirlemek en doğru olanıdır.

Yazarın Tüm Yazıları